lauantai 22. maaliskuuta 2014

DOBO-päivä

Bongasin Facebookin australianpaimenkoirat-ryhmästä ilmoituksen Pirkanmaan pelastuskoirien järjestämästä DOBO-päivästä ja minä innostuin tietysti heti. doboilu kiinnostaa minua valtavasti, sen lisäksi tapahtuma suhteellisen lähellä ja hintaa vain 15e. Ilmoitin meidät heti mukaan.

Tänään 22.03.2014 oli aika lähteä DOBOilemaan! Tilaisuuteen kuului teoriaosuus, käytännön harjoittelua ja kahvitarjoilu. Tapahtuma kesti 13.00-15.30 ja se pidettiin Lempäälässä. Kouluttajana Koirakoutsin Satu Välimäki. Koirakoita taisi olla ainakin kymmenen? Suurin osa Pirkanmaan pelastuskoirailijoita vissiin. Joukossa oli toinenkin aussie ja omistaja kertoi katselleensa Ilon kuvia netissä, hih.

Teorian ajan koirat oli autossa. Meille kerrottiin perusasioita doboilusta, näytettiin kuvia, saimme kysyä kysymyksiä ja kysymyksiin vastattiin. Jutustelun lomassa oli kahvitarjoilu. Sitten oli aika siirtyä käytännön harjoituksiin. Palloja oli rajoitettu määrä, joten porukka jaettiin kahtia ja me olimme jälkimmäisessä ryhmässä. Katselin innolla ja mielenkiinnolla muiden suorituksia, räpsin kuvia. Kaikilla tuntui olevan hauskaa ja riemu tarttui. Jossain kohtaa oli meidän vuoro ja Ilo oli taas aivan yli-intona uudessa paikassa. Kiskomista ja nuuskuttelua. Ihmisiä ihanaa, iik. Hommiin malttoi keskittyä hienosti, eikä muu enää kiinnostanut.
 

Ensiksi koiran venytykset. Koira sivulle ja namipalalla houkutellen venytykset. Lapaan, lonkkaan, takavarpaisiin ja etuvarpaisiin. Sama toiselle puolelle. Sitten pää ylös ja alas. Venytykset Ilolle hieman hankalia kun meinasi istua tai mennä makaamaan. Sitten hommiin - tuettiin palloa jaloilla ja koira houkuteltiin namin avulla pallolle, Ilo ei empinyt hetkeäkään. Hetken vibrasi, mutta tasapaino löytyi nopeasti. Ilo istui, seisoi ja makasi pallon päällä. Se pääsi muutamia kertoja myös kierähtämään ympäri, tosin ihan hitaalla vauhdilla. Ilo oli aivan tohkeissaan hommasta ja se heilutti häntää melkein koko ajan. Ilo oli kuin kotonaan pallon päällä, se selvästi nautti hommasta.
Muutama kuva tuli otettua myös puhelimella. Ylempää pystykuvat otti joku ystävällinen nainen, jonka nimeä en tajunnut kysyä.

Sitten koirat alas ja omistajat palloille. Ennen minun siirtymistä pallolle, Ilo oli ehtinyt hypähtää pari kertaa pallon päälle. Onneksi olin ihan lähellä ja sain äkkiä tuettua palloa. Meidän vähemmän karvaisten treeneihin kuului keinuva vene - selällään pallon päällä, kädet ja jalat ilmassa. Lantion nosto - jaloilla tukeva asento ja lantion nosto pallosta siten, että pallo ei luiskahda karkuun. Lankku - jalat pallon päälle ja käsillä maasta tukea, kroppa suorana. Voi tehdä myös kädet tai kyynärpäät pallolla ja jalat maassa. Itse en saanut kaikkea irti tästä omasta osuudesta, koska jouduin kiinnittämään liikaa huomiota ympäristöstä innostuneeseen pentuun. Jos pentu ei ollut kiinnostunut ympäristöstä, se olisi halunnut pallolle tai antoi minulle hurjia pusuja.

Ihmisten jälkeen oli taas koirien vuoro. Lopuksi oli venytysten aika, ensiksi ihmiset ja sitten koirat. Ihmiset vatsallaan pallon päällä, pää alaspäin. Tuntui hyvältä. Toisessa venytyksessä selällään pallon päällä ja kädet sivulle ojennettuina. Koirat etutassut pallon päällä ja takatassut maassa, takatassut sai kurotella. Takatassut sai irrota myös kokonaan lattiasta. Toisessa venytyksessä takatassut pallon päällä ja etutassut maassa.

Tämä oli mahtava kokemus. Meillä molemmilla oli aivan huikean hauskaa! Koko ajan Ilo heilutti häntäänsä ja näytti muutenkin nauttivan, minua taas hymyilytti ja nauratti. Entistä suurempi into doboilun suhteen ja kyllä oma pallo on hankittava mahdollisimman pian. Näillä ohjeilla pääsemme hyvään alkuun ja ohjekirjan voin hommata vaikka myöhemmin. SUOSITTELEN KOKEILEMAAN DOBOA!

Doboilun jälkeen kävimme metsälenkillä Kristan ja shelttien kanssa. Varmistin, että lenkillä käyminen on sallittua tämän treenin jälkeen ja se kuulemma on oikeastaan vain hyvästä. Meillä vierähti tunti ja koirat sai olla vapaana, joten Ilokin sai säännöstellä itse tahtinsa. Ilo jaksoi pätkittäin riekkua shelttien kanssa, mutta kyllä huomasi, että täysillä tehoilla ei menty.

Tämä oli koiralle rankka suoritus ja sen tekemää työtä ei pidä vähätellä. Suositeltiin antamaan illalla magnesiumia ja venyttelemään samat liikkeet kuin ennen doboilua. Koira voi kuulemma olla parikin päivää normaalista poikkeava. Se luultavasti juo enemmän ja aineenvaihdunta toimii ripeämmin. Ilo on ollut tänään hyvin väsynyt, mutta muuten normaali. Katsotaan, miltä huomenna vaikuttaa.
Mitä ihmettä se dobo oikeastaan onkaan? Alla kattava kursivoitu teksti, joka on kopioitu dobo.fi sivustolta.

Mitä dobo on?

Dobo on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä.


Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja joiden muoto sopii koiralle palloa paremmin. Dobopallot ovat lisäksi helpommin tuettavissa  ja ovat perus jumppapalloa kestävämpiä. Liikkeitä lajissa on kolmenlaisia; koiran  tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla, jolloin laji sopii kunnoltaan kaikentasoisille treenaajille.Tasapainotyyny


Monet koiraharrastukset vaativat koiran fysiikalta paljon. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. Koiran kehonhallinta ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.


Suurin doboilusta saatava hyöty on syvien lihasten ja tasapainon  kehittyminen. Syvä lihaksisto on kuin tukikorsetti lähellä selkärankaa. Syvien lihasten tehtävänä on tukea sitä liikkuessa jo ennakoivasti.

Koiran syvä lihaksisto alkaa heiketä tutkimusten mukaan jo koiran täytettyä 4 kk, mikäli koira ei saa siihen harjoitusta. Syvät lihakset ovat herkkiä lihaksia, jotka isojen aivojen käskystä aktivoituvat  jo ennen pinnallisia lihaksia, jotka vastaavat itse liikkeestä.


Koiran pinnalliset lihakset ovat siis niitä, jotka liikuttavat koiraa. Syvät lihakset taas ovat ne, jotka tukevat nivelet paikoilleen. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla. Seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.


Koiran lihakset tukevat niveliä ja luustoa sekä kannattavat kehoa - aivan kuten ihmiselläkin.  Koiraharrastuslajeissa on jokaisessa omat lihasryhmänsä, jotka ovat suuremmalla rasituksella ja ovat näin vaarassa ylirasittumiselle, revähdyksille, jumiutumiselle tai vaarassa jäädä jännittyneeseen tilaan, jos lihashuoltoa ei tehdä tai se tehdään puolihuolimattomasti.

Useat koirat harrastavat mm. agilitya, näyttelyitä ja tottelevaisuutta.

Dobo-harjoittelun edut koiralle ovat

 • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
 • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
 • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä
 • Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan


Doboharjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle. Alkuun noin 15 minuutin kokonaisaika pallon päällä on ehdoton maksimi. Vaikka koira muutoin saattaakin olla hyväkuntoinen, ei se tarkoita välttämättä, että koiran syvä lihaksisto on vastaavassa kunnossa. Koiran tekemien harjoitusten välissä kannattaa pitää taukoja, juottaa koira ja tehdä ohjaajan liikkeitä. Mikäli koira on jostain syystä heikkokuntoinen, kannattaa harjoittelu aloittaa 15 minuuttiakin pienemmästä kokonaismäärästä. Myös ohjaajan kannattaa aloittaa maltilla treenaaminen. Lihakset kipeytyvät usein harjoittelun alkuvaiheessa, eikä se toki ole ollenkaan hälyttävää.


Koiran doboharjoittelu kannattaa aloittaa varoen ja noin 3 kertaa viikossa on hyvä määrä alkuun, niin että treenipäivien välissä on aina lepopäivä. Koiralla tulee olla mahdollisuus juoda treenien aikana ja sillä tulee olla vettä tarjolla myös treenien jälkeen. Huomaa, että koiran aineenvaihdunta kiihtyy treenin aikana, joten sillä on todennäköisesti treenin jälkeen tarve päästä ulos asioilleen.  Vaikka dobo onkin koirien mielestä mukavaa,  tulee koiraa treenatessa palkita oikeasta suorituksesta. Makupaloiksi sopivat parhaiten helposti nieltävät, maukkaat makupalat kuten juusto, lihapullat, jauhemaksapihvit yms. hieman koirasta riippuen. Liian hyvät namit saattavat kiihdyttää koiraa liiaksi, jolloin keskittymisen häiriintyy, mutta liian heikot namit eivät koiraa innosta aloittamaan.


Dobopallo valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan niin, että pallon tulisi olla vähintään noin 10 - 15cm koiran säkäkorkeutta korkeampi. On toki liikkeitä, joita voi tehdä myös pienempää palloa apuna käyttäen.  Mikäli koira on pitkärunkoinen, on usein tarpeen ottaa vielä säkäkorkeutta vastaavaa kokoa suurempi pallo. Jos olet kahden vaiheilla, valitse isompi pallo.


Tasapainotyynyt ovat saman kokoisia, samoin puolipallot. Tasapainotyyny toimii hyvin pienillä koirilla - jopa pallon korvikkeena. Erittäin suurille koirille on parempi valita puolipallot yhden tasapainotyynyn sijaan.


Vaikka pallojen materiaali kestää kynnet on ne hyvä kuitenkin leikata ja katsoa, ettei kynsissä ole teräviä reunoja ennen harjoittelun aloittamista.


Doboharjoittelu aloitetaan aina alkulämmittelyllä ja lopetetaan jäähdyttelemällä.


Dobo-harjoitttelun edut ohjaajalle ovat

 • Harjoitukset kehittävät lihasvoimaa. Ne kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia sekä lisäävät lihaskestävyyttä. Koska ruumiin paino toimii monissa liikkeissä vastuksena on liikkeistä helppo tehdä helposta haastavampia.
 • Harjoitukset lisäävät kehon joustavuutta. Monissa liikkeissä yhdistyy samanaikainen lihaksen vahvistaminen ja venytys, jonka on todettu olevan tehokkaampaa kuin pelkän venytyksen. Pallon avulla on helppo saada venytys kohdistumaan juuri haluttuun lihaksen kohtaan.
 • Harjoitukset parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä
 • Harjoitukset parantavat ryhtiä, koska keskikehon lihaksisto joutuu tekemään töitä jo pelkästään tasapainon saavuttamiseksikin. Koska lihakset keskikehossa vahvistuvat ja venyvät tämä voi osaltaan poistaa selkäkipuja.
 • Harjoitukset parantavat / lisäävät kehonhallintaa.
 • Harjoitukset ovat hauskoja, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää. Harjoitukset ovat monesti samaan aikaan sekä hauskoja että haastavia.
 • Ja ennen kaikkea suhde koiraan paranee samalla

Milloin koira ei saa harjoitella doboa?

Dobo on loistavaa treeniä, mutta on kuitenkin hetkiä jolloin Dobo-harjoittelua ei tule koiran kanssa tehdä. Maalaisjärjen käyttö onkin aina paikallaan arvioitaessa kannattaako harjoittelua tehdä.

Doboa ei esimerkiksi tule treenata koiran kanssa, kun

 • Koiralla on kuumetta tai tulehdus
 • Koiralla on jokin akuutti vamma
 • Koiralla on parantumattomia murtumia
 • Koiran jokin lihas on juuri revähtänyt tai koiralla venähdys
 • Koiralla on haavoja, jotka haittaavat harjoittelua
 • Koiralla on jokin tarttuva tauti (ryhmätreenit tai dobovälineet, jota toisetkin käyttävät)
 • Tiineyden loppupuolella

Mikäli koirallasi on jonkin rakenteellinen virhe tai ongelma konsultoi eläinlääkäriä, fysioterapeuttia tai osteopaattia ennen Dobo-harjoittelun aloittamista.

Vasemmalla 11 vuotias salukinarttu ennen doboa. Oikealla sama koira maattuaan 1,5min dobopallon päällä. (Kuvan koiraan ei koskettu - pannan poistamista lukuunottamatta - treeniaikana, sitä ennen tai jälkeen vaikutuksen näkemiseksi)

 

Aika huikeaa! Onko muut kokeillut DOBOa koiriensa kanssa tai onko kiinnostusta? Ainakin me aiomme tulevaisuudessa jatkaa ja katsotaan, jos jollekkin kurssillekkin vielä eksytään. Jossain kohtaa täytyy hankkia ohjekirja ja oma pallo. Ne onkin löytynyt hankintalistalta jo jonkin aikaa.
 

8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä tietopaketista!! Ja kivoja kuvia sait paikan päältä :) Huomena nähdään, satoi tai paistoi! ;)

  VastaaPoista
 2. Moikka, toihan on ihan järkeenkäyvän mielenkiintoista. Varmaan hyödyllistä remmin molemmille päille. Ilo on näköjään taas intoa täynnä uudesta jutusta. tv.grandgrandmother

  VastaaPoista
 3. Heidi kiitos! Kuvia kertyi enemmänkin, mutta en uskaltanut muiden kuvia laittaa julkisesti tänne. Yksi nainen otti meistäkin muutamat kuvat onneksi niin sai kivoja muistoja. :-) En tajunnut edes kysyä kuvaajan nimeä, höh. Huomenna nähdään! Viimeksi satoi lunta viistossa eli helposti vesisateen kestää. :-D

  Mummu, tuo on hurjan mielenkiintoista! On kiinnostanut jo pitkään, mutta ei ole oikein ollut sopivaa kurssia ja nyt osui täysin sattumalta silmiin tuo. Lähellä ja edullinen, oli pakko päästä mukaan. Ilo oli aivan intona, todellakin. :-D Kotona onkin nukkua tuhistanut koko päivän.

  VastaaPoista
 4. minua on todellakin kiinnostanut kokeilla doboa, luulin ettei pentu-ikäisenä voi dobon tunneille mennä (en tiedä, miksi luulin :D) mutta näköjään kannattaakin jo mennä dobon tunneille!

  täytyykin tutkia, mille kurssille voi mennä kokeilemaan ja tekeekin varmaan hyvää!! :)

  kivoja kuvia muuten!!

  VastaaPoista
 5. Mietitytti kanssa, mutta varmistin ja oli ok. :-) Alastuloissa vain varovaisuutta. Ja kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en tajunnukkaa, että doboilu on yleensä näin kallista.. no joskus tulevaisuudessa voisi mennä silti kokeilemaan.. :)

   Poista
 6. Kiinnostusta Doboiluun kyllä on ja halutaan kyllä kans joskus päästä kokeilemaan kyseistä lajia :)

  VastaaPoista
 7. Doboilu on kyllä ihan huippu kivaa! Joskus voisi ilmottautua kurssille kun vain pari kertaa ollaan käyty kokeilemassa. Olisi ainakin tarkoitus joskus hankkia tasapainotyyny ja olisihan tuo dobopallokin kiva saada..:D

  VastaaPoista