maanantai 6. lokakuuta 2014

Agility 1

Tänään oli se kovin odotettu ja vähän jännitetty päivä kun meillä alkoi agility. Tamskin Tallilla, uusi porukka ja uusi kouluttaja. Meidän piti mennä entisen porukan mukana toisen uuden kouluttajan ryhmään, mutta pääsyni olisi ollut töiden takia todella satunnaista. Sattumalta bongasin ilmoituksen alkavasta ryhmästä, joka treenaisi sunnuntai-iltaisin ja otin kouluttajaan heti yhteyttä. Mahduimme ryhmään ja saimme paikan.

Ryhmä treenaa koko talvikauden 05.10.2014-27.04.2015 sunnuntaisin klo 20.00-21.00. Ryhmässä on meidän lisäksi neljä koirakkoa: Kaisa & Mico-kelpie, Senni & Mimmi-kooikerhondje, Sanna & Iines-norjanhirvikoira ja Piia & Sisu-shetlanninlammaskoira. Kääk mikä ihana sheltti! Ryhmää kouluttaa Maiju Kohonen. Tänään kävimme lämppälenkillä Sannan & Iineksen kanssa ja jäähkälenkillä koko porukan kanssa. Molemmilla lenkeillä Ilo kiskoi aluksi, mutta kulki myös oikein kivasti. Jee! Jäähkälläkin mukana 5 koiraa ja 5 ihmistä. Eli tosiaan jee!
Jutustelun jälkeen jokainen pääsi vuorollaan radalle, kaksi kertaa. Radalla kolme estettä ja putki. Piti olla ihan peruskauraa meille, mutta rata olikin katastrofi. Olen hämmentynyt ja hieman pettynyt edelleen, vielä monen tunnin jälkeen. Esteillä korkeutta 45cm ja ne osoittautui liian korkeiksi. Maiju palkkasi viimeisen esteen jälkeen.

Kävelin toisen esteen taakse, annoin mennään-käskyn, lähetin putkeen ja siitä loput. Ilo jäi odottamaan hienosti, mutta ensimmäisellä kerralla jätin sen liian lähelle korkeampaa estettä. Ilo räiski aika rumasti riman alas, se lensi todella kauas. Putkeen väärästä päästä, mutta muu ok. Putkeen sai mennä kummasta tahansa päästä, mutta ohjasin ilmeisen epäselvästi ja koirani lukitsi ensimmäisen pään.

Toinen yritys! Jätin Ilon kauemmas odottamaan ja toistin muuten saman kuin aiemmalla kierroksella. Ilo taisi osua jälleen rimaan(?), mutta ei tiputtanut. Ilolla tuli kova kiire perääni, toisen esteen hyppäsi todella oudosti ja "yleisöstäkin" kuului "ooh". Putkella kävi sama kuin aiemmalla kierroksella. Homma jätettiin tähän. Olisin mielelläni tehnyt vielä yhden onnistuneen suorituksen ja jättänyt mielummin siihen.

Maiju kommentoi, että Ilo ei osannut arvioida matkaa, eikä ponnistuskohtaa. Aiemmin Ilo on saanut aivan toisenlaista palautetta, eikä ongelmia ole ollut. Aloin heti miettiä onko Ilolla jumeja tai kipuja vai johtuiko se korkeammista esteistä tai jostain aivan muusta. Maiju myös sanoi, että tulemme tämän kauden aikana palkkaamaan Iloa muutenkin kuin minun toimestani. Ilolle tulee Maijun mukaan tolkuton kiire perääni. Tauko.

Tauolla Ilo sai temppuilla ja tokostella pienesti. Ilo oli hämmentävän hiljaa ja nätisti sheltin vuoroon asti, mutta silloin Ilo aloitti ärsyttävän haukahtelun. Menimme ulos köpöttelemään, kunnes oli uuden tehtävän aika. Ilo sai odotella muiden vuorolla Tallin häkissä ja voi jestas sitä meteliä, mitä hylätty koiraparka piti vieraassa häkissä.

Toisena tehtävänä koirat pääsivät hyppäämään rengasta siten, että ohjaaja oli toisella puolella ja kouluttaja toisella puolella. Vuorotellen kutsuttiin ja houkuteltiin namilla koiraa renkaan läpi. En ole oikeastaan ensimmäisen kerran jälkeen tainnut agilityesteitä (paitsi kontakteja) opettaa namilla houkuttelemalla ja hämmennyin tästä harjoituksesta. Ilo hyppäsi hölmösti ja ei järkevästi, enkä osannut palkata sitä kun jäin vain ihmettelemään. Hyviä ja onnistuneitakin rengasteluita saatiin kuitenkin aikaiseksi.

Minulle jäi treeneistä todella hämmentynyt fiilis. Olen yhtenä suurena kysymysmerkkinä. Aina ei voi mennä hyvin ja kommelluksia sattuu, tiedän todellakin sen, eikä ole kyse siitä. En ole ihmeissäni siitä, että meillä meni huonosti vaan siitä, että meillä meni juuri tämä juuri näin huonosti. Ilolla ei ole ollut ennen vastaavia ongelmia ja minua ihmetyttää suuresti, mistä tämä johtui. Kouluttajasta ja ryhmästä jäi hyvä kuva. Jatkoa odotellessa!

3 kommenttia:

 1. Ei kannata jäädä turhaan miettimään liikaa yksittäisiä epäonnistumisia - niitä aina välillä tulee ja etenkin just treeneissä joiden pitäisi olla simppeleitä :)

  Rimoja korottaessa voi hyvin esiintyä roiskimista. Ei välttämättä tarvitse tarkoittaa, että koiralla on fyysisiä ongelmia tai jumeja, vaan voi johtu ihan siitä, että koira on oppinut suorittamaan hypyt juuri tietyllä tavalla tehden joka hypylle vakiohypyn. Näin ollen riman korottuessa tämä vakiohyppy ei riitäkään enää ylitykseen. Hugolla tätä roiskintaa esiintyi silloin, kun oltiin treenattu pitkään AINA 55 cm rimoin ja sitten yhtäkkiä tulikin eteen 60 cm rimoja. Muutamat kerrat tehtiin korkeudenarviointitreenejä ja sen jälkeen ongelma häipyi!

  VastaaPoista
 2. Pörri teki pitkään paljolti 15 cm rimoja. Kerran rimat jäi puoli vahingossa tätä korkeammalle ja meno vaikutti juuri samantyyliseltä kuin Ilolla. Ensi kerralla menee varmasti jo paremmin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Ehkä se tosiaan johtuu vain siitä, kuten alunperin ajattelin. Muuten esteet kuitenkin hyppi räiskimättä. Me on kanssa vähän tehty korkeuden ja pituuden arviointia, ne menikin mukavasti ja Ilo liikkui itseään säästellen. Tänään ei. Pelotti vain, että ei telo itseään. Ehkä se on aika nostaa korkeutta kun koirani on aikuinen ja terve... Seuraavia treenejä odotellaan innolla. :-)

  VastaaPoista