Haaveissa australianpaimenkoira

Minulla on valtava pentukuume. Ollut jo pitkään, eikä se tunnu helpottavan. Toivon, että tämä vuosi toisi mukanaan uusia tuulia ja saisin vihdoin helpotusta tähän piinaavaan vaivaan,  pennunpalleroisen muodossa. Rotu vaihtuu täysin ja minulle tulee australianpaimenkoira. Tämä on ollut varmaa jo pidemmän aikaa. Olen reilu pari vuotta tutustunut rotuun aktiivisesti. Lukenut rodusta, kirjoitellut kasvattajien kanssa, tavannut kasvattajia, tavannut muita rotuihmisiä, nähnyt useita erilaisia aussieita erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa.

Ensimmäisen aussien näin alkaessani seurustella mieheni kanssa. Miehen perheen naapureilla oli töpöhäntäinen sinimerle aussieuros, johon tuli monesti törmättyä. Koiran ulkonäkö ja olemus kiehtoi. Kovasti.

Joskus myöhemmin kun mietin seuraavan koiran rotua, aloin lukea enemmän australianpaimenkoirista. Rotu kuulosti unelmien täyttymykseltä. Halusin aktiivisen harrastuskaverin ja mukavan perheenjäsenen. Halusin koiran, joka touhuaa mielellään kanssani. Koiran, joka jaksaa mennä ja tehdä. Koiran, josta on oikeastaan melkeimpä mihin vain. Mietin aussien lisäksi ainakin bordercollieta ja novascotiannoutajaa. Aloin ottaa kasvattajiin yhteyttä alkuvuodesta 2011. Lähetin sähköpostia jokaiselle vähänkään kiinnostavalle kasvattajalle, mutta vastausten jälkeen muutamat kasvattajat kariutuivat. Kiinnostaviin kasvattajiin jatkoin yhteydenpitoa.

Olen törmännyt nettimaailmassa yleistäjiin ja epäilijöihin. Yleistetään, kuinka lähes poikkeuksetta kaikki uudet aussie-ihmiset haluavat aussien kauniin ulkonäön ja monipuolisten värien takia. Minua on myös "epäilty" sen takia, koska en ole aikaisempien koirien kanssa harrastanut. Siihen on yksinkertainen syy - en ole yksinkertaisesti ollut tietoinen mahdollisuuksista, eikä minulla ole ikinä harrastuksiin sopivaa koiraa ollutkaan.

Mikä australianpaimenkoirassa sitten kiehtoo? Luonnekuvaus, hyvä terveystilanne, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, sopiva koko, rakenne, miellyttävä ulkonäkö ja helppo turkki. Vauhti, energia, into ja palava halu tehdä töitä. Australianpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttökoira, jolla on voimakas paimennus- ja vartioimisvietti. Se on palveluhaluinen, joten se on erinomainen seuralainen sekä monipuolinen ja helposti koulutettava koira, joka suorittaa saamansa tehtävät tyylikkäästi ja innolla. - www.australianpaimenkoirat.net

Minulla on kauhea lista harrastuksia, jotka kiinnostavat; toko, agility, haku, jälki, paimennus, veto, koiratanssi, rally-toko, frisbee. Luulen, että keskitymme tokoon, agilityyn ja hakuun. Haluan oppia uutta, kehittyä ja päästä kisaamaan, vaikka olenkin kova jännittämään. Olen ollut yhteydessä Tampereen koiraseuroihin. Olen kysellyt toko, agility, haku ja jälki mahdollisuuksista. Löytänyt joukosta ne kaikista eniten itseäni kiinnostavat paikat. Tuleva koira kulkee kanssani hevostallilla, heppamaastoissa, veneilemässä ja saarireissuilla. Toivon kovasti, että edellisistä poiketen tuleva koira rakastaisi uimista, siitä saisi yhden mukavan  hyödyllisen harrastuksen. 

Loppukesäksi on suunnitelmissa pentue, joka minua kiinnostaa hurjan paljon. Ensimmäistä kertaa minulla on tunne "tuosta minun on pakko saada pentu". Upeat vanhemmat, molemmat terveitä, hienoja harrastuskoiria, ihania perheenjäseniä, toimiva on-off, miellyttävä rakenne ja ulkonäkö. Isä on jo edesmennyt, mutta emän olen tavannut livenä ja se hurmasi minut täysin. Upea, ihana ja juuri sellainen aussie, jollaisen minäkin haluaisin. Olen tavannut edellisestä pentueesta kaikki pennut yhtä lukuunottamatta ja kaikki olivat aivan superhienoja.

Matkassa on monta muuttujaa. Minun pitää löytää työpaikka, pentueen pitää onnistua, pitää syntyä juuri minulle sopiva pentu ja sitä rataa. Kaikki on todella epävarmaa, mutta haaveilen. Olen ajatellut, että seuraava koira on narttu. En kuitenkaan pois sulje urostakaan, jos pentu on meille täydellisesti sopiva. Minulla on tietenkin varavaihtoehtoja, mutta eiköhän kasvattaja ole nyt valittu.  Lopultakin, kaikkien kasvattajien joukosta.

Teksti kopioitu vanhasta blogistani sen jälkeen kun tämän blogin perustin.

Kommentit

 1. Vanhaan tekstiin kommenttiXD
  mut siis olen itsekkin miettinyt australianpaimenkoiraa ja nyt haluain kuulla minkälainen Ilo on ollut. Koska haluaisin tietää minkälaisia nämä aussit ovat;)

  VastaaPoista
 2. Australianpaimenkoirat on mahtavia. Ilo on ylittänyt kaikki odotukseni ja toiveeni, se on unelmieni täyttymys. Tässä on blogillinen juttua siitä millainen Ilo on ollut/on. Voisin kirjoittaa oman blogipostauksen aiheesta tässä lähiaikoina, pysy kuulolla.

  VastaaPoista
 3. Törmäsin nyt vasta tähän postaukseen. Hauska sattuma, että meilläkin pyörii toisen koiran rotuvaihtoehdot juurikin akselilla australianpaimenkoira, bordercollie ja novascotiannoutaja. :)

  VastaaPoista
 4. Hihii, aijjaa! Shelttiin kuitenkin päädyitte. :-) Nuo taitaa olla aika yleisiä vaihtoehtoja kun harrastuskoiraa on etsimässä. Aussie oli kuitenkin se, joka tuntui oikeimmalta ja kertaakaan ei ole tarvinnut katua. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin toista tulevaisuudessa tulevaa koiraa. :) Pörrin kohdalla päädyttiin shelttiin, koska ajateltiin, että sheltti on hyvä koira ensimmäiseksi koiraksi ja sopiva agilityyn. Toista koiraa pohditaan vähän eri kantilta ja toista shelttiä meille ei näillä näkymin ole tulossa.

   Poista
  2. Luin vähän hätäiseen nähtävästi! :-D Aussiet on kyllä mahtavia. Kannattaa tutustua, jos vaikka olisikin oma rotu. Itse en vaihtaisi pois. <3

   Poista
  3. Aussie on kyllä vahva vaihtoehto. :) Mielelläni tahtoisin paimenkoiran, sillä olisi kiva toisenkin koiran kanssa harrastella paimennusta. Mielelläni ottaisin shelttiä isomman koiran, jolla olisi oikeus kilpailla pk-lajeissa ja joka ei olisi yhtä haukkuherkkä. Bortsut tuntuu jotenkin liian tosikoilta ja vahvoilta silmäkoirilta omaan makuun. Aussieissa tuntuu olevan jotain sellaista, mikä vaikuttaa syvälle sydämeen.

   Poista
 5. Juuri tuo oli syy, miksi hylkäsin bortsun listalta. :-) Aussiet on huumorintajuisia veijareita, mutta hoitaa silti hommansa. Vienyt kyllä sydämen mennessään. <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit