Maijun tokot 1

Me tosiaan pääsimme tokokurssille, joka on tarkoitettu tavoitteellisesti treenaaville ALO/AVO-koirakoille. Kouluttajana Maiju Ojamies, jonka pitämällä yleisellä tokovuorolla on tullut käytyä parina sunnuntaina. Tänään oli ryhmän toiset treenit, meidän osalta ensimmäiset. Paikkana nurmipohjainen Nalkalan kenttä, keskustan tuntumassa. Kuten arvata saattaa, kentän ympärillä hurjasti hulinaa. Liikenne kulki ympärillä koko treenien ajan. Treeniaika noin 14.00-15.20.

Kentälle kävellessä Ilolle oli kaikki keskustan hälinä ok, mutta linnut. Huh! Olihan keskustassa nyt aivan erilaisia lintuja kuin meillä landella ja oikeasti olisi äkkiseltään luullut, että Ilo ei ole ennen lintuja nähnyt. Varsinkin eräs pulu sai varsin tarkkaavaisia katseita osakseen. Iloa ei vähempää kiinnostanut kun yritin saada huomion itseeni. Häsättiin niin kauan kun huomio kiinnittyi pulun sijasta minuun. Ilo myös pelästyi kaksi kertaa matkalla - kaivoa, joka piti ääntä ja työkonetta, joka päästi äänen. Mörköikä tulossa? Menimme vielä väärälle kentällekkin ja löysimme sattumalta sopivasti oikean kentän kulkiessa sinne "oikealle" kentälle.
Paikalla oli tänään muutama bordercollie ja Ilo. Ilo oli joukon nuorin. Ensiksi Maiju tuli meidän luokse ja muut touhusivat jotain. Me otimme seuraamista muutamassa eripituisessa pätkässä. Ilolla kuulemma hyvä paikka seuraamisessa. Pidemmällä pätkällä katse harhaili ja välimatka kasvoi, mutta muuten kivaa työtä Ilon osalta. Minun taas pitäisi palkata Iloa vähän iloisemmin ja innokkaammin, se sopii sille ja saa syttymään aivan erilailla. Maiju seuruutti Iloa pätkän ja sen jälkeen palkkasi kovin iloisesti. Ilo nautti. Tuollainen palkkaus niiin sopii sille, ehdottomasti harjoitusta minulle ja tuollaisia palkkauksia kehiin.

Olen tottunut palkkaamaan paljon namilla, mutta nyt kun hommat alkaa olla hallinnassa vaihto kehuihin, koiran innostamiseen ja yhdessä leikkimiseen. Lelulla on alettu leikkiä enemmän ja minulla oli ensiksi vikana lelun "tyrkyttämien" Ilolle. Tarjosin lelua sen sijaan, että olisin innostanut Iloa leikkimään. Tätä aloin työstää heti kun asian tajusin. Tänään tuli tajuttua, että en oikeasti innosta Iloa tarpeeksi. Minun pitäisi heittäytyä enemmän - tarvisi olla rohkeampi, avoimempi ja energisempi. Itsevarmempi, tulla ulos kuoresta ja heittäytyä. Unohtaa muu kuin se koira ja yhdessä tehtävä juttu. Tänään oli erityisen paljon paineita, enkä vain pystynyt vapautumaan täysillä. Ehkä se selittää oleellisen kun Ilo lähti pari kertaa lelulta haistelemaan nurmea ja innostui valtavasti kun Maiju näytti, miten voi innostaa.

Muiden vuoroilla yritin saada itseäni vapautumaan ja onnistuinkin vähän. Onnistuin vähän rennommin ja iloisemmin palkkaamaan Iloa. Teimme käännöksiä, pari pätkää seuraamista ja liikkeestä maahanmenon. Muuten otimme rennosti ja Ilo sai huilata. Jossain kohtaa jutellessa porukalla käskin Ilon rauhoittumaan aloilleen käy siihen-käskyllä, mutta yhtäkkiä Ilo karkasi toisen koirakon luokse koiran leikkiessä ohjaajansa kanssa. Eikä tullut luokse käskystä, hain takaisin ja takaisin käskyn alle. Mokoma! Ilo ei ole ikinä tehnyt vastaavaa ja yllätyin totaalisesti. TREENIÄ!!! Tuollainen ei vain käy.

Seuraavaksi aloin opettaa Ilolle ns. noudon alkeita. Ilo ei juurikaan tuo leluja minulle vaan yleensä pudottaa ne matkalle kun kutsun. Maiju näytti oman koiransa kanssa, kuinka leikitään kahdella lelulla. Sen jälkeen Ilon kanssa ja sitten oli minun vuoroni. Ilo oli aivan innoissaan katsoessaan Maijun ja bortsun menoa, erityisen innoissaan toki päästessään itse tekemään samaa. Kaksi narulelua, heitettiin toinen ja koiran lähtiessä hakemaan sitä lähdettiin juoksemaan toiseen suuntaan toisen lelun kanssa. Koiran tullessa lähelle, heitettiin lelu taas ja lähdettiin juoksemaan toiseen suuntaan toisen kanssa - samaa toistoa. Ilo oli aivan liekeissä. Lopuksi yhdessä leikkimistä ja Ilohan totisesti leikki.

Seuraavana harjoituksena kapulan pitoa, aivan omana juttuna. Maiju teki tämän treenin ja näytti nopeasti idean, tämä ja edellinen tuli kotiläksyksi. Maiju heitti kapulan käytössä tunnarikapula maahan, Ilon kiinnostuessa palkkasi kehumalla ja heittämällä namin kuonoa kohti. Tasoa nostetaan koko ajan ja tänään pääsimme siihen, että Ilo hipaisi kuonollaan kapulaa.

Lopuksi otimme porukalla paikkamakuun. Ensiksi "kehääntulotarkastus" - jokainen koirakko omalla vuorolla Maijun luokse, Maiju räpläsi nopeasti koiran läpi ja ohjasi jokaisen omalle paikalle. Sitten luoksepäästävyys, meidän kohdalla Maiju käveli Ilon eteen sopivan välimatkan päähän ja kyykistyi vähän. Sitten tuli käskyt. Päätin varmuuden vuoksi ottaa meidän paikkiksen remmin kanssa, seisoin remmin mitan päässä remmin päällä. Ilo taisi olla huonosti sivulla kun se jäi hölmöön asentoon ja siitä johtuen vähän liikahti. Olen oikeastaan laittanut tämän ennenkin merkille. Erityistä treeniä oikean asennon suhteen - Ilo kunnolla perusasennossa ja siitä kunnolla maahan, ei pitäisi ongelmia tulla. Olisikohan kestänyt 2min vai tuntuiko vain pidemmältä, mitä olen normaalisti Ilon kanssa tehnyt. Meidän paikkikset on nykyään 1min.


Pitkien hyvien treenien jälkeen pää on täynnä ajatuksia. Opimme uusia kivoja juttuja. Olen tyytyväinen koiraan, mutta en oikein itseeni. Ilo oli Ilomainen, kiva. Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka hyvin Ilo työskenteli, vaikka ympärillä oli hurjasti liikenteen hälinää koko treenien ajan. Minulla on superhieno pentu ja kun pääsen itse hyvään pätevään oppiin niin eiköhän tästä ajan myötä ihan hyvä tule. Nyt on junnattu paikoilla niin pitkään, aivan liian pitkään. Nyt loppuu paikalla junnaaminen! Kyllä minusta vielä tulee Ilon arvoinen ohjaaja. 

Maanantaina Maijun treenit, jospa saisi jo kotona itsensä erilaiselle moodille. Jospa kykenisin jättämään turhan miettimisen ja murehtimisen taka-alalle. Kykenisin keskittymään olennaiseen. Kykenisin nauttimaan koirani kanssa tekemisestä. Hienosta pennustani. Tänään mietin jatkuvasti kuinka hävettää olla aloittelijana noin hienossa ryhmässä. Ryhmässä, johon meidät valittiin hakijoiden joukosta. Mietin jatkuvasti kadutaanko meidän ryhmään valitsemista, mitä muut tyypit ajattelevat menostani, teenkö jotain väärin ja muita tosi mukavia. Siitä ne paineet johtuivat. :-D Äh, tätä päätä. Treenit oli kivat ja opettavaiset, kouluttaja loistava ja muutkin ihmiset mukavia, mutta tämä oma pääni.

Bussimatkat sujui mukavasti. Ilo istui tai makasi katsellen ihmisiä. Tulomatkalla joku poika takaviistossa ilmeisesti tahallaan yritti häiritä Iloa pitämällä kummia ääniä ja paukuttelemalla jaloillaan. Vaan Ilopa nukkui kiltisti kerällä jaloissani. Hieno tyttö.

* Seuraamiset lyhyissä hyvissä pätkissä.
* Edistäessä ja jätättäessä käännökset oikea/vasen. 
* Palkkauksessa ensimmäisenä sosiaalinen kehu (mm. innokas kehuminen, kädet, askeleet), jonka pitäisi olla ihan superia ja sitten vasta lelu.
* Häiriötreeniä. Erityisesti muiden koirakoiden leikkiessä ympärillä.
* Iloinen ja innokas palkkaus, heittäydy. Innosta koiraa.
* Lelu ylhäältä.
* Treenipaikalla koiran huomio vain ohjaajassa ja tekemisessä. Ei toisten koirien tai ihmisten moikkailuja. 
* RENTOUDU! HEITTÄYDY! ILOITSE! HULLUTTELE! Erityistä huomiota tähän.

Kommentit

Suositut tekstit