Maijun tokot 4

Neljäs kerta Maijun pitämää tokokurssia. Paikalla kaksi koirakkoa meidän lisäksi. Paikkana nurmipohjainen Turtolanpuisto Turtolassa. Treeniaika 20.00-21.20.

Meidän vuoro oli viimeisenä, ensimmäisen koiran tehdessä tokoilin sivummalla. Seuraamista, käännöksiä ja kapulan pitoa. Seuraamisessa jätätti ja kontakti putoili. Leikkiminen ei oikein innostanut, nenä meinasi viedä mennessään ja asenne oli vähän hohhoijjaa. Kapulaharjoitukset mukavasti. Jätin hommat siihen ja katselimme vain muiden tekemistä. Ilo oli käy siihen-käskyn alla ja oikein mukavasti pysyi. Pari kertaa nousi kun aloin kaivaa taskustani namia, namia ei toki herunut. Kerran ryömi ihanaa Ilo-bortsua kohti, vissiin sulhonkuvat mielessään. Taitaa olla tärpit. Ainakin lähellä.

  Ilo haikailee Ilon perään.

Maijun valvovan silmän alla teimme siirtymisiä. Meidän siirtymiset on vain sellaisia, että Maiju ohjaa meidät paikasta a paikkaan b, kertoo mitä tehdään ja Ilon pitää pitää kontaktia yllä, josta minä sitten palkkaan lelulla. Hienosti meni siirtymiset ja Maijukin totesi, että Ilo alkaa tajuta, mitä siltä odotetaan tässä tehtävässä. 

Seuraamista pienissä pätkissä, eikä ollut enää samaa ongelmaa kuin aiemmin. Ilo seurasi ja piti kontaktia yllä. Käännöksessä jäi, mutta niitä ei olla juurikaan edes kunnon vauhdissa harjoiteltu. Minulla kesti seuraamisen valmisteluissa sen verran, että Ilolla alkoi ehkä vire  vähän laskea, joten lisättiin intoa siten, että palkkauksen jälkeen lähdin yllättäen kävelemään ja kutsuin Ilon seuraamaan vauhdista - huomattava ero asenteessa.

Treenasimme perusasentoa siten, että jätin Ilon odottamaan ja kutsuin perusasentoon pienen matkan päästä. Ilo vähän kummasteli ja jäi vinoon. Tajusin, että en ole oikeasti tällä tapaa edes perusasentoa harjoitellut. Miitää! Yksi luoksetulo, jossa palkkasin Ilon ripeästä vauhdista. Asentoa ei olla vielä harjoiteltu, joten se luonnollisesti jätettiin välistä. Ohi kulki juuri poika koiransa kanssa, eikä Ilo ottanut häiriötä. Odotti nätisti ja tuli ripeästi suoraan luokseni leikkimään. Aloimme harjoitella myös täyskäännöksiä ja hyvin sujui. Minä vaihteeksi varmistelin ja vauhti oli hidasta, mutta ripeämmätkin harjoitukset sujuivat.

Viimeisenä otimme porukalla 2min paikkamakuun. Maiju ohjasi jokaisen koirakon vuorollaan omalle paikalleen, kertoi mitä tehdä milloinkin ja me käskytimme koiria. Ilo jäi vähän lysyasentoon makaamaan, mutta sille ei kuulemma vielä tarvitse tehdä mitään. Pääasia, että on oikea mielentila tekemiseen. Ilo pysyi hienosti, ei moittimista. Ensimmäistä kertaa noissa treeneissä uskalsin mennä vähän kauemmas - kahden tai kolmen remmin mitan päähän. Viereisen koiran toimintaa käytiin pari kertaa korjaamassa, eikä Ilo häiriintynyt. Nousi taas vasta toisella käskyllä ylös.

Paikkamakuuseen sellaisia vinkkejä, että tosiaan tuota lösöttämistä ei tarvitse vielä mitenkään stressata. Ilo on nuori koira, jolla on kehitys kesken. Rauhallisempi palkkaus tähän tehtävään, ei kauheita lelubileitä. Voi kehua rauhallisesti hienosta käytöksestä jo palatessa koiran vierelle. Nousuja voi harjoitella kotona erikseen ja palkata ripeistä nousuista. Koira luultavasti liian rennolla ja rauhallisella mielellä, tarvitsee vähän herätellä.
Oikein kivat ja opettavaiset treenit! Taas tuli paljon uusia vinkkejä ja ajatuksia, ihan superia. Minulla on sellainen tunne, että en oikeasti osaa mitään tai edes tiedä mistään mitään. No onneksi olen nyt hyvässä opissa ja olen saanut jo nyt ihan valtavasti irti meidän treeneistä. Saanut monia ahaa-elämyksiä, oppinut uusia juttuja ja tajunnut asioita erilailla. Minä varmistelen kauheasti, joten tästäkin on päästävä eroon. Pitää luottaa meihin.

Kotiläksyksi seuraamista siten, että koira tulee vauhdista mukaan. Peruasentoa ohjaamalla koira edestä sivulle. Sivulla maasta perusasentoon nousemista. Täyskäännös.

Kommentit

 1. Onpas siellä jo vihreä nurmikko!
  Aivan ihanan kesäinne fiilis ♥

  Hauska seurailla tätä tokoiluinnostustasi. Minulle aina joskus tulee hetkiä kun on kiva lähteä vähän tokoilemaan, mutta sitten kyllästyn - viimeistään siinä vaiheessa kun aletaan ehdottomaan kisaamista. Ei ikipäivänä, inhoan! :D

  VastaaPoista
 2. Sanoppa muuta! Täällä näyttää ihan kesältä. :-) Olen tykännyt aina tokosta, mutta Kutin kanssa se oli vähän (aika paljonkin) sellaista väkisin vääntämistä. Ilon kanssa on kiva tehdä kun se tekee innolla ja nyt kun pääsi kunnon oppiin lopulta. Tavoitteellisesti tehdään, tarkoitus lähteä kisaamaan. :-) Hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin viime kesänä Maurin kanssa tokoryhmässä ja siellä oli vähän väliä joku ryhmän koirista juoksussa tai lopettanut juuri juoksut. Ei meidän harjoittelusta tullut mitään, kun Mauri The Viriili Poikamies sekosi aivan täysin. Miksi, oi miksi olen päätynytkään uroskoiriin?! :D

   Poista
 3. Kivan kuuloiset treenit teillä! Voi Ilo pieni, onhan se Ilpo niin komea että sitä mielellään kattelee :D

  VastaaPoista
 4. Pysyykö Ilo hyvin irti? Itse harkitsen vakavasti aussieta ja haluaisin koiran jonka kanssa voi myös joskus olla ilman hihnaa.

  VastaaPoista
 5. MILLI Oli tosi kivat ja opettavaiset treenit! :-) Joo, Ilo haikaili Ilon perään ihan tosissaan. :-D

  ANONYYMI Ilo pysyy oikein mukavasti irti ja kaikki tietämäni aussiet samoin. Toki on kotiutumisesta asti harjoiteltu ja aina tarvitsee harjoitella. Aussiet on vähän omistajansa varjoja, joten irtioloa on helppo työstää. :-) Ilo on juoksujen myötä välillä kadottanut korvansa, mutta sekin tarkoittaa sitä, että käskyt on silloin joutunut sanomaan pari kertaa ennen kuin uskoo.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vastauksestasi, ollaan tällä viikolla menossa katsomaan pentua ja tuntuu ihan siltä, että olisi mun rotuni. :D Sitten jos minulle niin hyvä tuuri käy, että pentu tulee niin voidaan vaikka nähtäillä, asutaan myös Tampereella. :-)

  VastaaPoista
 7. Oioi! Toivottavasti tärppää. Aussiet on mahtavia. <3 Ilmoile vaikka täällä niin nähdään ihmeessä! Ja voidaan toki nähdä ilmankin pentua, jos haluat tutustua rotuun. :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit