Miten juoksut vaikutti Iloon?

Ilo on ollut pienestä pitäen kuuliainen, miellyttämishaluinen ja kiltti. Se on kulkenut alusta asti lenkeillä vapaana. Ilo pysyttelee lähellä minua, mutta silti liikkuu aktiivisesti ja käyttää tilan hyödyksi mm. juoksemalla ryteiköissä, hyppimällä ojien yli, kiipeilemällä kannoilla ja rämpimällä ojissa. Käskyt on Ilolle tuttuja ja se noudattaa niitä hyvin. Olen vaatinut Ilolta melko paljon ihan alusta alkaen ja se on selvästi kannattanut.
Näimpä osasin aavistaa, milloin juoksut teki tuloaan. Ilo alkoi kulkea lenkeillä hajujen perässä, irrota kauas minusta, juosta pitkin peltoja ja käskytkin joutui karjaisemaan pariin kertaan ennen kuin niihin reagoitiin mitenkään. Toisten eläinten hajut kiinnosti hirveästi ja lähtipä Ilo ensimmäistä kertaa tutkimaan lintujakin lähemmin. Tuntui kuin olisi kuuroille korville puhunut. Ilo alkoi merkkailla lenkeillä.

Ilo on ollut aina myös mainio treenikaveri. Se pitää hyvin kontaktia yllä, keskittyy minuun ja yhdessä tekemiseen. Juoksujen tulo näkyi myös treeneissä. Iloa alkoikin kiinnostaa ihan muut jutut, lähinnä hajut. Se kulki nenänsä perässä, keskittyminen takkusi ja ruoka kiinnosti entistä enemmän. Esimerkiksi ensimmäisissä aksatreeneissä Ilo kääntyi rakastamassaan putkessa ympäri, koska haistoi jonkun pudonneen namin.

Kasvanut ruokahalu näkyi myös kotona. Ilo alkoi hyppiä pöytiä vasten ja onnistuipa mokoma varastamaan pari kertaa ruokaakin. Ilo oli vähän normaalia tosikompi, se saattoi sanoa joissain tilanteissa toisille koirille pör ja siirtyä omiin oloihinsa, vaikka normaalisti ei olisi toiminut näin. Ilo oli normaalia enemmän hellyydenkipeä, se kiipesi syliin rapsutettavaksi ja pusuttelemaan. Karvaa irtosi kamalasti ja irtoaa edelleen.

Ilosta tuli siis normaalia omatoimisempi, tosikompi ja röyhkeämpi juoksujen aikana. Se merkkaili, hajut kiinnosti kauheasti ja normaalisti ahne koira tulikin superahneeksi. Juoksut kesti nelisen viikkoa ja Ilo normalisoitui juoksujen lähestyessä loppua. En koe, että Ilo olisi mitenkään muuttunut juoksujen jälkeen.

Ilon ensimmäiset juoksut alkoi 07.05.2014 eli vajaa 10kk iässä. Aluksi pidin Ilolla juoksupöksyjä, mutta Ilo ei vuotanut hirveästi ja pesi itseään ahkerasti, joten housuja ei tarvinnut käyttää muuten kuin treeneissä. Ilolla ei ollut mitään ongelmia housujen suhteen, odotin olevan. Ilo oli tosi tyrkky, flirttaili, käänsi häntää sivuun ja nähtävästi värisi kun toinen koira haistoi. Ilolla oli tärpit Wirneen leirin aikana ja se rakastui palavasti Nauruun.

Stressasin etukäteen, tunnistanko milloin Ilolla on juoksut. Turhaa stressasin. Merkit oli todella selvät ja takaliston turvotuksen näki nekin, jotka ei sitä olisi välttämättä halunnut nähdä.

Kommentit

 1. Kiitos tästä kirjotuksesta! Meillä nuorimmainen alkanut yhtäkkiä käyttäytymään ihan samalla tavalla mitä kuvailit Ilon olleen. Mulla jo meinasi ahdistus iskeä, että mitä nyt, mutta juoksut olisi hyvin looginen selitys tälle kaikelle! Ikääkin neidillä alkaa olla jo sen verran, että kohtahan ne olisi aika jo alkaakkin. Ei kaikkea aina tule ajatelleeksi, onneksi on hyviä kirjoituksia :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että oli "apua"! :-) Itse olin hyvin iloinen kun muuttunut kumma käytös meni juoksujen piikkiin. :-)

  VastaaPoista
 3. Kiva, että kirjoitit tällaisen postauksen juoksuista. Itsellä ei ole ollut lähipiirissä juurikaan narttukoiria, joten juoksut ovat melko mystinen asia. Tämä selvensi vähän asiaa. :)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla, että on hyödyllinen teksti. :-) Välillä muutakin kuin harrastuksia!

  VastaaPoista
 5. Tää oli kyllä hyödyllinen! meille muuttaa ensi vuoden puolella narttu koira ja aina ollu meillä ennen uroksia. Ihan jännittää että miten pärjään juoksusen kanssa :') uroskin täytyy talosta eristää siksi aikaa.

  VastaaPoista
 6. Hyvä kuulla! Toki koirilla voi olla erilaisia oireita tai oireita ei välttämättä olekkaan (tai ne on tosi huomaamattomia), mutta nämä oli helppo ainakin oman koiran kohdalla pistää merkille. Meilläkin oli ollut monta vuotta uroksia ennen Iloa ja nartun ajoista ei juurikaan juoksuihin liittyviä muistikuvia, joten kaikki tuli taas vähän yllätyksenä. :-) Onnea pennun etsintään! Saako udella mikä rotu mielessä? :-)

  VastaaPoista
 7. Sheltti tulee :) agilityynkin sais siittä oivan kaverin, vaikka toko ensisijaisesti lajina :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit