OnniDog'14 lauantai

Perjantai löytyy täältä. Lauantaina heräsimme ennen seitsemää kun arvon punainen pyörremyrsky alkoi riekkua keskenään. Söimme ihanan aamupalan, lastasimme auton ja hurautimme intoa puhkuen kohti Himosta.

Koirafrisbee 9.00-10.00 Kouluttaja Sauli Soini
Ensimmäinen kerta varsinaista koirafrisbeetä! Odotin, että Ilo olisi aivan liekeissä, mutta erehdyin. Ennen meidän vuoroa Ilo näki Millin ja Priyan kulkevan kentän ohi hakumetsään, se oli aika paha paikka ja Ilo oli hetken suorastaan ärsyttävä. Frisbeetä heiteltiin pitkähkössä kosteassa ruohikossa ja Iloa tuntui ajoittain kiinnostavan ruohon syönti enemmän kuin frisbeen hakeminen. Hämmentävää!

Aluksi katsottiin, mitä koira ylipäätään tuumaa kovemmasta frisbeestä. Ilo empi hetken ottaa frisbeestä kiinni, mutta pian sujui leikit mukavasti. Välillä meinasi jäädä pureskelemaan, mutta siihen puututtiin heti alkuunsa. Sitten heiteltiin frisbeetä koiran viereen ja hiljalleen kauemmas. Heitettiin heittoja koiran pään viereen, jotta koiran olisi helppo saada koppi. Ilo sai pari koppia Saulin heitosta, mutta ei minun heitoistani. Jännä juttu. ;-)

Ilo keskittyi enemmän ruohon syöntiin ja joutui "jäähylle". Ei tarvita koulutusta ruohon syöntiin. Uusi yritys. Koiran piti takaakiertää ohjaaja ja lähteä samoilla vauhdeilla frisbeen perään. Ilo innostui enemmän kun frisbeetä heitettiin pystypäin ja kun pelattiin kahden frisbeen kanssa siten, että toinen lensi aina kun toinen tuli.

* Kiekkoja on erilaisia ja erikokoisia.
* Aluksi lyhyitä heittoja, hiljalleen matkaa pidemmäksi.
* Hurjasti kehuja kun koira koskee kiekkoon.

 Kuva perjantailta, mutta sopii aiheeseen. 

HTM-koiratanssi 10.00-11.00 Kouluttaja Tiina Harju
Meille olisi tullut tylsä tauko kun kavereilla oli puuhaa, joten ajattelin kehittää jotain ohjelmaa. HTM alkoi sopivasti, kysyin mahdutaanko mukaan ja mahduttiinhan me. Harjoittelimme samoja juttuja kuin perjantaina. Uutena juttuna harjoittelimme sellaista temppua, jossa ohjaaja polvistuu maahan ja koira nostaa etutassut ohjaajan käden päälle, kurkaten käsien alta. Temppua piti opettaa tassun antamisen kautta ja jouduin nöyrästi toteamaan, että koirani ei vieläkään osaa antaa tassua.

Ollaan harjoiteltu tassun antamista ennenkin, mutta ei Ilolla ole pienintäkään aikomusta antaa tassua. Eikä ollut tuolloinkaan, vaikka Tiina antoi erilaisia kutitusvinkkejä. Tiina naureskeli kun Ilon tassut oli niin jämäkästi maassa, vaikka pohjakin oli mitä oli. Tassun antamista voi harjoitella kutittamalla anturasta, tassun päältä tai kainalosta. "Häpeämistä" voi harjoitella kosketusalustalla ja kuonoon puhaltamalla tai laittamalla pienen palan teippiä, jolloin koira usein huitasee tassulla ja pääsee naksauttamaan halutun käytöksen.

Tässä välissä treenasin tokoa omatoimisesti. Aloliikkeitä ja hyvin häiriköity paikkamakuu. Otin repusta kaikki mahdolliset lelut, narulelut ja pallot. Ohi kulki ihmisiä ja koiria, kuului yleistä hälinää. Kuljin Ilon ympärillä edes takaisin, heitellen, vedellen, pomputellen ja vingutellen leluja. Ilo oli super.

Tää on niin siistiä!

DOBO 12.00-13.30 Kouluttaja Susanna Nieminen
Jee! Yksi odotetuimmista koulutuksista. Doboiltiin sisätiloissa hotellilla(?). Ryhmä oli aika iso, joten porukka jaettiin kahtia - ensiksi toiset teki palloilla ja toiset tasapainotyynyillä, sitten toisinpäin. Kouluttaja oli loistava ja meillä oli todella hauska tunti. Naurua riitti! Ilo oli aivan liekeissä kun tajusi mitä tehdään, taisi muistaa maaliskuiset dobot. Dobokuume kasvoi entisestään, pakko saada pallo, tyyny ja kirja. Todella hyödyllistä molemmille, minulla tuntuu lihaksissa dobotreeni edelleen.

Ensiksi venyteltiin koira ja sen jälkeen koira sai puuhailla tasapainotyynyllä. Ensiksi etujalat tyynylle, sitten takajalat tyynylle ja lopulta istumaan tyynylle. Ilo asetteli itsensä ihan näppärästi, vaikka haastava harjoitus olikin. Käytimme takajalkojen nostoon temppua "jalat ylös" - toimi. Sitten koira pallolla, ihminen pallolla ja lopulta yhdessä pallolla. Ilolla taisi olla 55cm tai 65cm pallo, en muista tarkalleen. Pallolla koira istui, seisoi, makasi ja teki ympyröitä. Ilo hyppäsi pallolle innolla ja suoritti liikkeet hyvin. Kokosi itsensä ja oli pätevä. Ilo innostui hommasta taas niin paljon, että koitti hypätä pallolle itse - ei käy.

Ihminen polvilleen "vaakapallolle" ja kädet ylös. Oli todella haastavaa, mutta onnistui kuitenkin kun otti kiintopisteen lattiasta. Ihminen polvilleen "pystypallolle" ja kädet ylös. Vielä haastavampaa, mutta onnistui sekin. Ihminen kyljelleen ja "pystypallo" kainaloon, jalkaa ylös-alas ja toinen puoli. Ihminen vatsalleen pallolle, pallon vieritys jalkoihin. Sama, mutta lisäksi vieritystä siten, että takapuoli nousee välillä ylös. Ihminen nojaa käsillä palloon ja vie vuorotellen polvia kohti kainaloita. Ilo oli tämän aikaa kiinni, jotta se ei koittaisi tulla innoissaan pallolle kanssani, kuten viimeksi. Eräs tyttö meinasi törmätä Iloon harjoituksessa, Ilohan tästä innostui ja "auttoi" tyttöä tosi paljon nuolemalla hänen kasvojaan, hah.

Ihminen selälleen lattialle, jalat pallolle, takapuoli ylös ja koira menee "tunnelista" jalkojen ja pallon välistä. Ihminen istumaan pallon reunalle, vierittää palloa edes takaisin ja koira tekee samalla pallon edessä istu-maahan vaihtoja. Pallo takana - koira makaa, pallo edessä - koira istuu. Koira kiersi pallon ja hyppäsi ohjaajan ojennetun jalan yli. Oli hurjan kivat harjoitukset ja Ilo teki hyvin.

Ennen doboa lenkkeilimme Millin ja koirien kanssa Himoksen rinteillä, kelpasi.

* Pallo pois silloin kun ei tehdä. Koira ei saa ikinä hypätä pallolle ilman lupaa, voi käydä huonosti.
* Lämmittely ja jäähdyttely ennen doboilua. Samoin venyttelyt ja pientä temppuilua.


Kukaan ei tainnut ottaa kuvia, joten tässä pari puhelinräpsyä. Jäljen jälkeen pikkukoira väsähti täysin.

Peltojälki 14.00-15.30 Kouluttaja Asko Hämäläinen
Me oltiin porukan kokeneimmat heti kouluttajan jälkeen. Muut tulivat lähinnä tutustumaan lajiin. Aluksi juttelimme ja kävimme monia asioita läpi. Tässä koulutuksessa oli paljon odottamista ja Ilo käyttäytyi kuin mallioppilas. Se ei välittänyt muista, nukkui odotellessa ja hommiin lähti kuitenkin valtavalla innolla. Lähdin tallaamaan Ilolle jälkeä kun muut tallasivat omille koirilleen herkkuruutuja. Kun tallasin jälkeä, Ilo jäi siksi aikaa aivan vieraan naisen luokse. Vähän kuului perään piippailua, mutta aika hyvin.

Jälki pellolle pitkähköön ruohikkoon. Pituutta ehkä jotain 100m-200m väliltä. Olen maailman surkein arvioimaan matkoja, joten siksi yleensä kerron askelina ja nyt unohdin. Aika tiheät askeleet, nami joka toisella tai joka kolmannella. Jälki vanheni kauemmin kuin koskaan, jotain 45min-1h väliltä. En odottanut tätä, mutta niin kävi vähän pakosta kun muut tekivät namiruutunsa ensiksi.

Asko lähti mukaan, katsomaan ja arvioimaan jäljestystä. Ilo teki tarkkaa ja hyvää työtä, käytti nenää hyvin. Kerran hairahti jäljeltä, mutta korjasi itse heti. Asko kehui kauheasti Ilon jäljestämistä, kehotti jatkamaan ja lisäämään haastetta. Häneen kuulemma voi olla yhteydessä, jos kysyttävää ilmenee. Nyt pidempiä matkoja, pidempiä välejä ilman namia ja sitä vanhenemista. Asko totesi, että pohjat on tehty hyvin.

* Kulmiin vinkki. Kulma on sen 4-5 askelta ja kulmaan ei laitetakkaan nameja. Kuulemma toiminut!
* Jos koira kiskoo voi koittaa himmailua, jos koira sen kestää (kestää) tai pantaa.
* Liike jatkuu kun edetään nätisti oikeaa linjaa.


 

Toko 16.00-17.00 Kouluttaja Elli Kinnunen
Porukassa oli kolme eritasoista koirakkoa - yksi aloittelija, yksi joka on vähän tehnyt ja yksi joka on paljon tehnyt (me). Elli otti jokaisen tason huomioon, tarjosi jokaiselle omaan tasoon sopivia tehtäviä, kiersi vuorotellen jokaisen luona ja piti kaikkia silmällä. Aluksi kokeenomaisesti luoksepäästävyys ja paikkamakuu. Toinen koira nousi paikkamakuussa ja uusinnan jälkeen toinen koira vapautettiin aikasemmin, eikä Ilo ottanut näistä häiriötä. Vierellä Ilo nousi seisomaan ennen käskyä - miitää!? ei ole muistaakseni ikinä tehnyt tuollaista ratkaisua.

Seuraavaksi harjoiteltiin seuraamisen käännöksiä. Kerroin Ellille, että vain saa niitä sujumaan ja hän teki maahan 2m x 2m neliön. Harjoittelin käännöksiä vasemmalle ja Ellin mielestä ne ei näyttänyt täysin toivottomilta. Toivoa on! Ei pidä stressata ja pelätä käännöksiä. Saimme tällä harjoituksella kivojakin suorituksia aikaiseksi. Tosin aluksi Ilo olikin tekemässä liikkeestä seisomista ja pysähtyi puolessa välissä ennen käännöstä, piti antaa toinen käsky ja sitten alkoi sujua.

Liikkuroituna liikkeestä maahanmeno. Superkiva muuten, mutta tarvi pitkästä aikaa kaksi käskyä sivulle nousuun. Muuten olisi ollut kympin arvoinen suoritus. Harjoittelimme myös hyppyä, jota olen harjoitellut joitain kertoja aiemmin ajatuksella se osaa hypätä ja se osaa stopata. Joo, aloitetaan treenaus alusta. Tällä kertaa harjoiteltiin hyppyä namialustalla. Koira sai namin hypättyään hypyn yli ja toisen namin (tai lelun - Iloa ei oikein kiinnostanut namin jälkeen) kun kääntyi katsomaan ohjaajaa.

Ilo ei ottanut häiriötä Ellin liikkuroimisesta ja se on oikein hieno juttu. Liikkuroituna ollaan treenattu aivan säälittävän vähän. Elli tykkäsi Ilosta ja kehui sitä potentiaaliseksi tokokoiraksi. Ellin mielestä Ilon perusasento ja seuraaminen on kaunista, lämmittää mieltä. Elli totesi yhdessä kohtaa käännöksiä tehdessä, että "älä palkkaa sitä väärästä". Jos Ilo tekee jotain ihan hölmösti, helposti sormella "tökkään" sitä tuohon kuonon päälle ja Ilohan toki varmasti pitää sitä palkkana. Tähän pitää kiinnittää huomiota!

* Käännökset 2m x 2m neliön avulla. Ennen vasemmalle käännöstä askel hidastuu ja ennen oikealle käännöstä askel reipastuu. Rintamasuunta kääntyy ajoissa ja käsi auttaa harjoitellessa.
* Kun häntä heiluu näin niin se voisi heilua NÄIN. Ilo muuttuu vähän tosikoksi tokoillessa, joten virettä ja intoa voi vähän nostaa. Ei kauheasti, mutta vähän.
* Ei aina samanlaisia treenejä. Vaihtelevuutta ja yllätyksiä! Esim. liikkeestä seisominen - innostamista, leikkimistä ja siitä top.
* Lentävä palkka harjoitteluun, oma käsky. Lenkillä kontaktista lentävä palkka ja sille käsky.
Pallopaimennus 17.00-18.00 Kouluttaja Suvi Salmi
Ensimmäinen kerta pallopaimennusta! Minua nauratti kauheasti koko pallopaimennuksen ajan. Laji oli ihan hauskaa ja Ilo tykkäsi hirveästi, mutta en minä henkilökohtaisesti lähtisi harrastamalla harrastamaan. Paimennettava pallo oli 55cm jumppapallo. Pallo laitettiin alustalle ja pallon alle nami. Tönäisystä kehuja. Ilo tajusi idean nopeasti, se kuljetti palloa aika pitkääkin pätkää. Pari kertaa meinasi nousta pallon päälle - dobot mielessä? Suvi kehui Iloa luonnonlahjakkuudeksi ja kehoitti jatkamaan harrastuksen parissa. Hän lupautui opastamaan tarvittaessa ja antoi minulle yrityksensä käyntikortin.

* 55cm jumppapallo, ei isompaa.
* Kuljetuksen treenausta kapeassa välissä.
* Koira kiertämään palloa, kierroksen puolessa välissä seis ja siitä tuominen. Kuten lampailla.


Katsoimme vielä pallopaimennus-näytöksen ja lähdimme Eijan johdattamana koirien paratiisiin. Hiekkakuopat ja lampi - voiko olla siistimpää, näyttivät koirat tuumivan. Menoa ja meininkiä riitti. Koirat jahtasivat toisiaan, painivat ja uivat. Tämän reissun jälkeen hiekkaa oli kaikkialla, hiuksissa, suussa, kengissä, housujen sisällä ja jokainen pääsi "kotona" vuorotellen pesulle. Koirat rauhoittuivat jyrsimään luita kun me ihmiset nautiskelimme tortilloja ja lasilliset valkkaria. Pitkän päivän jälkeen uni maittoi jokaiselle! Millin tekemä video lauantaista.
Niin siistiä!

Kommentit

  1. Ihana toi Ilon pallopaimennuskuva! Naureskelin sille jo kun nappasin ja toivoin et se oli julkaisukelpoinen. Ilo tajus jutun idean :D Tassut edellä kimppuun!!

    VastaaPoista
  2. on todella hassua lukea näitä sun päivityksiä tapahtumasta, sillä tiina harju ja tapahtuman järjestäjä maria pesonen ovat mun hyvin pitkäaikaisia hyviä tuttuja, jämsä kotipaikkakuntani ja nytkin näkyy olevan kuvia minun vakio lenkeilymestastani :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit