Energiapakkauksenkin pitää osata rauhoittua

Onnea on täysipäinen koira. Koira, joka kiihtyy 0-100 sekunnissa silloin kun sitä tarvitsee, mutta joka osaa rauhoittua kun mitään ei tapahdu ja vaikka sitä kestäisi pidempäänkin. Ilolla on ollut äärimmäisen tylsää, koska karanteeni, muuttohärdelli, työt ja tyttären sairastelut. Eikä siinä vielä kaikki - minulle tuli angiina ja olen todella kipeä = tylsyys jatkuu. Pää on ollut kipeä taukoamatta eilisaamusta asti, nieleminen/puhuminen/kaikki muukin sattuu, kuume on huidellut 38 ja verikokeissa selvisi, että tulehdusarvot on aika korkeissa lukemissa.

Ilo on viettänyt normaalista poikkeavan rauhallista elämää reilun viikon verran, eikä se hypi seinille. Monet aussieta miettivät kyselevät nettipalstoilla "räjähtääkö käsiin ja/tai hyppiikö seinille, jos koittaa lyhytaikainen tekemättömyys" ja muistan oikeastaan itsekin miettineeni tätä silloin kun aussie oli vielä vain kaukainen haave. Koiralle kuin koiralle ja varsinkin aktiiviselle rodulle on tärkeä opettaa alusta asti, että välillä on myös tylsää ja aina ei voi tehdä sata lasissa. Sellaistahan se elämä on kun on mm. sairastelut (omat ja koiran), työt, matkat ja niin edelleen, eikä aina voi luvata sitä sata lasissa elämistä. Jos koira on tottunut tekemään kaikenlaista päivästä toiseen ja viikosta toiseen - tekemättömyyden koittaessa se saattaa hyppiä seinille tai räjähtää käsiin.

Rohkenen väittää, että pienestä pitäen myös tylsään tekemättömyyteen opetettu koira sopeutuu normaalista poikkeavaan arkeen helpommin. Toki tähän varmaan vaikuttaa myös se, millainen pääkoppa koiralla on. Minä halusin täysipäisen koiran ja sellaisen koen myös saaneeni. Opetin Ilon pienestä pitäen siihen, että välillä on myös tylsää (ja se on ok), eikä päivästä toiseen useita tunteja liikuta, treenata ja puuhailla.

 06/14. "Käy siihen" arjessa.
 10/14. "Käy siihen" harrastuksissa. 
 08/14. "Käy siihen" tositoimissa.

Opetin Ilolle myös käskysanan "käy siihen", jolloin Ilon pitää käydä makaamaan, rauhoittua ja olla siinä, kunnes vapautan. Käskysana on käytössä niin arjessa kuin harrastuksissakin ja se on osoittautunut käytännölliseksi. Suosittelen! Jos koira ei malttaisikaan rauhoittua, voi antaa käskysanan ja koiran on rauhoituttava. Treeneissä voi keskustella kouluttajan kanssa rauhassa kun koira pönöttää paikoillaan, puuhailematta omiaan.

Miten opetin "käy siihen"?
Ilo sai ns. itse "tarjota". Pikkupentuna leikkimisen loputtua ja Ilon rauhoituttua makaamaan sanoin "käy siihen", jonka jälkeen kehuin rauhallisesti ja hiljaisesti (ei intobileitä). Toistoja, toistoja ja pian koira jo osasi.

Olen onnellinen aktiivisesta koirasta ja tietenkin halusin aktiivisen koiran, jonka kanssa voin puuhailla mitä ikinä mieleeni juolahtaa ja joka on valmis kaikkeen, mitä sille ehdotan. Aktiivinen koira tarvitsee aktiivisen kodin. Se pitää tiedostaa, eikä muuta pidä olettaa tai tilannetta yrittää toisenlaiseksi muuttaa, mutta kuitenkin myös rauhoittuminen on todella tärkeää ja siihen kannattaa pienestä pitäen totuttaa. En missään nimessä sano, että aktiivinen rotu sopisi kaikille tai aussien voi ottaa sohvaperunaksi - asia ei todella ole niin, eikä kuulukkaan olla.
03/14. Iloinen Ilo peltoriekuissa.

Ilon into ja energia näkyy sen päästessä vapaaksi. Tänään kävelin pellon reunaan ja päästin Ilon vapaaksi, jolloin Ilo rallatteli hymy huulilla, spurttaili, pomppi, kaivoi, haisteli ja oli täynnä iloa. Se hyppäsi vierelläni tasajalkaa naamani korkeudelle ja näytti iloiselta - elämä on näin siistiä. Onnea on iloinen koira.

Minä alan hyppiä seinille (no en sentäs kirjaimellisesti) pakkolevosta jo näin toisena päivänä. Karseeta! Miksi kukaan ei ole opettanut minua rauhoittumaan? Edes käskysanasta? ;-) No ei tässä oikeasti auta kuin levätä ja olon takia ei muuhun kykenisikään. Innolla odotan ensi viikkoa - normaalia arkea, lenkkejä, treenejä ja töitä. Sain Joulupukilta etukäteen lahjaksi himoitsemani Loopin, enkä malttaisi odottaa, että pääsen liikkumaan.

Kommentit

  1. Ilo vaikuttaa tosi mahtavalta koiralta! Ja niin iloiselta ja onnelliselta nimensä mukaan :) teitä on kiva seurata kun tietää tulevansa hyvälle mielelle

    VastaaPoista
  2. Ihana kommentti, kiitos. <3 Lämmittää mieltä suuresti! Ilo on kyllä mahtityyppi. Ylittänyt odotukseni monessakin mielessä. Ilopilleri <3 - Jenny

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit