HuRjan HeRkullista!

Osallistuimme Mushin kisaan ja nyt tarvitsemme runsaasti tykkäyksiä. Tykkäämässä voi käydä täällä, rullaa sivu alas ja sieltä löytyy "tykkää"-painike. Kiitos hirveästi paljosti kaikille tykkääjille!

Ilo syö 50/50 tyyliin eli aamuin nappulaa ja illoin raakaa. Olen syöttänyt Ilolle Maukkaan, Mushin, Oscarin ja Hurjan lihoja. Hurja on uusin tuttavuus ja rehellisesti sanottuna siitä on tullut lempparini. Hurjan tuotteet on kunnon lähiruokaa, sillä ne valmistetaan täällä Tampereella. Hurjaa myydään ympäri Suomea ja ainakin kuudessa paikassa Tampereella. Minä ostan Ilon ruoat Helmin eläintarvikkeesta.

Hurjia löytyy ainakin pitkistä kapeista pötköistä ja litteistä vaakumipakkauksista. Pötköt taitaa olla 200g ja 500g kun taas vaakumipakkaus 400g. Hurjan valikoimasta löytyy nautaa, possua, kalkkunaa, broileria, poroa, kalaa, lammasta, hevosta, kasvista, aterioita ja mixejä. Tykkään kovin Hurjan pitkistä ja kapeista pötköistä. Sulavat nopsaa ja on helppo leikata. Vaakumipakkaus on mielestäni haastavampi, mutta sellaisenaan pakastettuna vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin pötköt. Poro ja lohi sulivat tänäänkin aavistuksen liikaa, joten leikatessa lihaa tursusi kuorien välistä. Koskahan opin? Näiden ei tarvisi edes kauheasti sulaa ennen pilkkomista.
Mahdollisimman luonnonmukainen ruokinta kuulostaa järkevältä ja mielenkiintoiselta. Järkeenkäypää, että koira syö raakaa lihaa ja luita mitä hullumman väristen kuivanappuloiden sijasta. Useat tuttavani syöttävät koirilleen raakaruokaa ja nämä koirat ovat todella hyvässä kunnossa, eikä ole ollut ongelmia mm. allergioiden kanssa - toisin kuin useilla tuttavien koirilla, jotka syövät vain nappulaa. Toki nappuloitakin on laidasta laitaan.

Ilo on syönyt pienestä pitäen nappulan ohella raakaa. Ilo on kasvanut hyvin ja pysynyt hyvässä kunnossa. Se on sporttinen, silmät on kirkkaat, turkki kiiltää, korvat ei sotkeudu, hampaat on puhtaat ja suu ei haise. Ilo on saanut usein kehuja kiiltävästä turkista, siististä suusta ja sporttisesta olemuksesta. Ilo on noin 49cm korkea ja painaa vajaa 16kg. Lihasta saa tulla iän ja treenin myötä lisää, mutta muuten mielestäni näppärä paketti.

Ilo siirtyy joskus tulevaisuudessa kokonaan raa'alle, mutta toistaiseksi mennään tällä 50/50. Tykkään kauheasti tehdä Ilolle erilaisia annoksia. Jännällä tavalla jopa tykkään pilkkoa ja pussittaa lihoja, niin sotkuista kuin se onkin. Kaikista eniten tykkään siitä, kuinka nälkäiseltä ja ahneelta Ilo näyttää silloin kun olen lihojen kimpussa - pilkkomassa, pussittamassa tai varsinkin tekemässä niistä maittavaa ateriaa. Silmät pullistuu, korvat nousee, nenä nuuskuttaa, kieli lipoo huulia ja Ilo istuu paikoilleen jähmettyneenä. On se muutenkin ahne, mutta...

Minua on aina jännittänyt ajatus raakaruokinnasta ja joutuuhan siinä miettimään tarkemmin, mitä koiralle tunkee kuppiin, mutta ei se sentään mitään rakettitiedettä ole ja varmasti jokainen (myös minä) siinä onnistuu, jos vain tahtoo. On se tietysti työläämpää kuin nappuloiden ottaminen ämpäristä ja kaataminen kuppiin, mutta kyllähän me näemme vaivaa omankin ruokamme eteen.
Ilo syö laajasti erilaisia eläimiä, ainakin possua, nautaa, broileria, kalkkunaa, poroa ja lohta. Niin lihaa, luita kuin sisäelimiäkin ja ohella tietysti kasviksia. Sanoisinko, että viikossa ehkä 3-4 eri eläintä? Iltaisin tosiaan nämä herkut ja aamuisin nappulaa, joka kyllä maittaa Ilolle sekin. Rohkenen väittää, että Ilon päivän kohokohta on iltainen raakaruoka. Ikinä ei tiedä, mitä herkkua se äiskä milloinkin tarjoaa. Monipuolisuus, rikkautta.

Ilolla on ollut luovutusikäisestä asti ruokana Profine, mutta ostin säkin Acanaa ja nyt on tarkoitus vaihtaa siihen. Toivottavasti sopii! Ainakin tuntuu maistuvan - ei kauheasti yllättänyt. Raaka läheni loppuaan, joten ostin myös noin 20 eurolla taas reiluksi kuukaudeksi lihaa. Kyllä kelpaa, tuumaa Ilo alakuvassa... Silmät sanoo PLOPS.

Kommentit

 1. Raakaruokinta on kyllä kivaa! Frettien kanssa on menty sillä aina ja Nox saa nyt jatkossa. Vähän meinaa tulla tilan puute kun tilaan vauhti-raksusta esim kanankauloja aina 10kg kerralla :D mun vanhempienkin pakastin on siis täynnä lihaa xD

  VastaaPoista
 2. Voin niin uskoa! :-D Meillä menee vielä pienestä pakkasesta kaksi luukkua kun on vain yksi koira ja sekin syö osittain. Joskus sitten pitää hommata oma pakastin!

  VastaaPoista
 3. Meillä menee Tuikulle kans osittain lihoja (ei oo tilaa pakastaa kovin paljon), eli se saa tyyliin muutamana päivänä viikossa pelkkää lihaa tai sinne päin :) Kaikki makupalat leivon itse lihoista ja Maisa on 5/5 mallilla, tosin nyt oon pari kuukautta ollut laiska ja se on ollut nappulalla... Popi on tarkoitus heittää nyt kokonaan raa'alle ja Klaarallakin on raakoja kausia, kun asustaa meillä :D Tuikku vaan syö niin törkeesti, ettei ole tilaa varastoida sille.

  VastaaPoista
 4. Itsekin aina välillä pohdin tuota raakaruokaa, nyt kun Käpy on kasvanut isommaksi. Ferollehan se ei lopulta sopinut (eläinlääkäri jopa kielsi), mutta monelle muulle tuntuu käyvän enemmän kuin hyvin. Itsellä on lisäksi hieman ristiriitaiset ajatukset lihapainotteisen ruuan ekologisuudessa. Toisaalta on vaikea löytää edes suurinpiirtein lähellä tuotettua nappulaa, mutta suomalaista raakaa löytyy ja vielä helposti. Luin tutkimusta, jossa todettiin, että lihaa syövä lemmikki (jopa pieni kissa) on suurempi rasite ympäristölle kuin vaikka iso bensasyöppö auto. Ja juurkin lihantuottamisen epäekologisuuden takia. Lisäksi koen koirieni pärjäävän hyvin nappulalla ja niillä on tosiaan kunnioitettavaan pappaikään ruokittu jo kaksi otusta.

  En ole myöskään vielä selvittänyt, että onko koirien ruuansulatus muokkautunut niiden kesyyntymisen myötä. Ihminenhän on alunperin ollut kasvissyöjä ja vasta lihan ja varsinkin ruuan kypsentämisen myötä olemme pystyneet siirtämään enemmän energiaa aivojen kasvattamiseen. En siis ole täysin varma siitä, onko koiran ja suden ruuasulatus yksi yhteen. Jos jollakin on tästä tietoa, niin se otetaan ilolla vastaan!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit