Tripla-annos hyppytekniikkaa

Millin & Priyan kanssa Iskelässä treenaamassa kaksi tuntia. Varasin tunnin ja Milli toisen. Lenkit kävimme pikkumetsässä, jonka lähistölle ajoimme autolla. Punaisella Pyörremyrskyllä oli hurjan hauskaa yhdessä.

Ensiksi tokoa. Halusin tehdä kokeenomaisen setin, mutta ei mennyt putkeen. Ilo kävi kierroksilla ja päästi muutaman mutinan seuratessa. Huomautin ja otimme uudestaan. Milli liikkuroi ja palkkasin Ilon vasta kehän ulkopuolella. Viereisessä puistossa taas porukkaa ja osa lapsista notkui kaukalon aidalla katselemassa.


Seuraaminen oli aluksi haastavaa. Ilo tosiaan kävi kierroksilla ja päästi muutaman mutinan, mur. Alussa Ilo otti häiriötä Millistä, kontakti rakoili Millin käskyttäessä liikkeelle. Ilo painoi ajoittain jalkaa. Perusilme oli innokas. Milli huomautti pysähdyksistäni kun pysähdyn liikkurin käskystä aika töksähtäen, voisi ottaa sen oman ajan. Muissa liikkeissä alut samanlaiset. Liikkeestä maahanmeno ok, mutta lopun perusasento hidas ja jäi vajaaksi. Luoksetulo vauhdikas, mutta toinen etutassu meni vähän jalkani yli. Liikkeestä seisominen ok.


Harjoittelimme erikseen kontaktia. Milli liikkuroi ja minä joko kuuntelin tai en kuunnellut. Naksuttelin hyvästä kontaktista. Muuten kontakti pysyi, mutta Ilolle jutteleva Milli ja namit kädellä oli liikaa. Todella haastavaa, mutta saimme kuin saimmekin pari onnistumista. Lopuksi otimme ehkä noin 2min paikkamakuun. Kävelin kaukalosta pihalle ja kyykistelin, joten osa ajasta meni piilossa. Ei tuntunut häiritsevän Iloa. Voisi alkaa harjoitella tätäkin.

Ennen paikkamakuuta treenasimme agilityä. Milli antoi vaihtoehdoksi radan tai hyppytekniikkaa. Olisin halunnut rallatella, mutta olen erittäin tietoinen siitä, kuinka meidän pitäisi hyppytekniikkaa tehdä ja päädyimme siihen. Teimme kolmea erilaista harjoitusta. Milli on käynyt hyppytekniikkakursseilla ja osasi kertoa, mitä tehdään. Lainasin luvalla Milliltä tekstipätkät koskien näitä hyppytekniikkaharjoituksista. Kursivoidut tekstit kopioitu.

©Milli

Perussarja. Aloitimme perussarjalla, koska Ilon kanssa on tehty hyppytekniikkaa ikuisuus sitten. Viisi estettä, lähetin eteen-käskyllä ja viimeisen hypyn takana pallopalkka. Ilo teki hyvin. Lähetys molemmilta puolilta. Aloin vaikeuttaa ottamalla liikettä mukaan, kävelin ensimmäisen esteen kohdalle ja käskin Ilon matkaan, jonka jälkeen kävelin perässä. Häiriön jälkeen Ilolla tippui pari kertaa rima, mutta viimeisellä rimatkin pysyi paikoillaan.


"Perussarjaa voi muokata aluksi lisäämällä hyppyjen määrää. Harjoitusta voi kokeilla jopa 9 hypyllä. Vastaavasti hyppyjä voi vähentää jopa kolmeen. Useamman hypyn kanssa on muistettava vähentää toistojen määrää. Yhdeksän hyppyä peräkkäin on koiralle melkoisen raskas suoritus.
 

Hyppytekniikkaharjoituksiin saa haastetta lisäämällä asteittain häiriötä. Ensin lisätään ohjaajan liike niin että ohjaaja voi juosta koiran vierellä ja koira suorittaa silti tehtävän keskittyneesti. Liikkeen jälkeen hyppytekniikkaa voi alkaa tehdä "ratana". Perussarjaan voi hakea vauhtia putkesta niin että koira joutuu oikeasti jarruttamaan kootakseen itsensä hyppyihin."

©Milli

Kääntymisharjoitus. Tässä harjoituksessa liikuin ja ohjasin puoliympyrän "sisäpuolella". Ilosta se oli ratamaista ja haukkuminen tuli kuvioihin. Vauhtia riitti niin, että maahan jäi melkoiset jäljet potkuista. Ilo teki harjoituksen vähän hutiloiden, mutta rimat pysyi paikoillaan. Vauhtia oli niin, että pelkäsin Ilon törmäävän siivekkeeseen.


"Harjoituksen idea on opettaa koiraa kokoamaan itsensä ja kääntymään. Harjoitus on kuin puoliympyräksi käännetty perussarja. Esteiden välit mitataan koiran reittiä riman puolesta välistä kaarevasti kohti seuraavaa rimaa. Välien pituus on sama kuin perussarjalla eli maksikorkuisella koiralla n. 6 jalkaa ja korkeus 15cm.

Koira tekee harjoituksen ensin kolme kertaa toiseen ja sitten kolme kertaa toiseen suuntaan. Näin annetaan koiralle mahdollisuus korjata virheensä ja harjoitus tulee sille tutuksi. On hyvä aloittaa ensin koiralle helpommasta suunnasta. Lopuksi molemmat suunnat pompitaan vielä kerran.


Harjoitukseen saa haastetta ottamalla sitä putken ja hypyn kautta vauhdista. Kouluttajamme ei suositellut että harjoitusta otettaisiin suoraan putkesta vaan aina hypyn kautta jotta vauhti ei olisi liian kova. Lisäksi jos harjoitusta tekee hypyn kautta kahdeksikkona, koira joutuu ottamaan keskelle laukanvaihdon ja saa näin lisähaastetta treeniin."


 ©Milli

Slice. Alkoi kylmätä ja olin aivan varma, että Eräs Punanuttuinen hyppii aivan holtittomasti, törmää siivekkeisiin ja teloo itsensä - onneksi jännitys oli turhaa. Ilo teki harjoituksen hyvin. Keskittyi selvästi kun ei edes huutanut niin paljoa kuin edellisessä harjoituksessa. Keskimmäinen rima oli 45cm kun ei olla vielä korkeampia tehty. Mietin onko tuokin liian korkea, mutta ei se ollut. Kerran tippui rima yhdestä esteestä, kerran ohjasin itse väärältä puolelta (muista pallon puolelta!) ja kerran Ilo ryntäsi väärälle esteelle kun luuli pallon olevan siellä.


"Slice on harjoitus jossa yhdistellään kahta erilaista hyppytekniikka-sarjaa. Harjoitus on X:n muotoon rakennettu rata, jossa päämäärä olisi päästä kulkemaan oikeasta yläkulmasta vasempaan alakulmaan tai vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan ja toisinpäin. Keskellä harjoitusta on set point ("vauhditon okseri"), jonka koira hyppää viistosti (harjoittaa kääntymistä). Keskimmäisen esteen molemmilla puolilla on apuhyppy, jonka etäisyys okserista on maksikoirilla noin 6 jalkaa. 

Keskimmäinen este on korkeudeltaan kisakorkuinen. Sitä lasketaan mikäli koiralla on harjoituksen suorittamisessa vaikeuksia. Harjoitusta jatketaan toiselta apuesteeltä kolmannelle esteelle. Tällä tavalla harjoitukseen saadaan mukaan etäisyydenarviontia. Koira joutuu kokoamaan itseään set pointilla ja sitten jatkamaan matkaansa esteelle arvioiden välimatkaa.  Ideana on että toisen puolen esteen ovat eri välimatkalla kuin toisen (esimerkiksi 5m ja 6m). Näin koira jutuu arvioimaan eri etäisyyksiä. Samalla puolella olevat esteet ovat kuitenkin samanlaisia jotta koira tekee saman harjoituksen molemmille puolille."

Hyviä ja hyödyllisiä harjoituksia. Millin kertoman ansiosta ajattelin alkaa treenata hyppytekniikkaa useammin.

 Mutta kun pallo! ©Milli
 Äiti hei, voisitko leikkiä kameran sijaan tolla pallolla? ©Milli

Kommentit

Suositut tekstit