Tokoteho 5

Kouluttaja Katri Mure Teema Kuunteluharjoituksia

Tänään testattiin, kuten Katri etukäteen asiasta ilmoitti, "onko ne pään molemmin puolin olevat ulokkeet koristeina vai käytetäänkö niitä". Teimme aluksi liikkeitä yhdessä ja Katri kävi vuorotellen jokaisen luona. Lopuksi teimme vuorotellen ja saimme itse valita aiheen, joko kolmesta vaihtoehdosta tai ihan vapaavalintaisen. 

Treenipaikka, treenikoira ja treenitavarat. Ylemmissä luokissa tarvitaankin "vähän" enemmän tavaraa kuin alokasluokassa...

Ensimmäinen harjoitus. Koiraa leikitettiin kunnolla, jonka jälkeen koira käskettiin istumaan ja alettiin heilutella lelua koiran pään vieressä. Katsekontaktista koira vapautettiin jessillä lelulle. Ilolle  helppo harjoitus - hienosti otti katsekontaktia. Tosin lopuksi alkoi ilmeisesti väsähtää kuumuuden takia ja tarvitsi kaksi jessiä leikkimiseen.

Toinen harjoitus. Kuljettiin takaperin, liikehdittiin eri tavoin ja samalla käskytettiin koiraa joko istumaan, seisomaan tai makaamaan. Ilo toimi tässäkin hienosti, oikeastaan jopa yllättävän hienosti. Liikkeestä seisomisessa laittoi ranttaliksi kun elehdin käsilläni samanlailla kuin käskiessä Iloa hyppäämään syliin, Ilo alkoi siis pomppia rintani korkeudelle edessäni. Minua alkoi naurattaa ja Ilohan tietysti nauruni innoittamana jatkoi. Koomikkoainesta kun on. Nauruni seasta ärähdin totisemmin ja johan alkoi taas se askelluskin normalisoitua.

Kolmas harjoitus.  Koira jätettiin paikoilleen (asennolla ei väliä), käveltiin jonkin matkaa eteenpäin, pysähdyttiin selkä koiraa kohti ja annettiin vapautuskäsky, mutta koira käskettiinkin nopeasti vapautuksen jälkeen istumaan, makaamaan tai seisomaan. Aluksi katsottiin vähän olan yli koiraan, mutta katsetta oli tarkoitus kohdistaa eteenpäin. Aluksi kävelin liian kauas ja Ilo kerkesi nostamaan vauhtia liikaa, mutta matkaa lyhentämällä homma alkoi toimia. Ilo teki seisomista ja maahanmenoa. Seisominen oli haastava, koska teputus. Maahanmenot ok.


Ilo sai kaksi yli-ihanaa treenilelua. En kestä miten söpöt! Hauskaa kun ennen naureskelin (hyvällä tietysti) ihmisille, joilla oli koirilleen ihan hitokseen treenileluja. No kuinkahan on käynyt... ja lisää pitää saada. Aina.
 
Välissä omatoimisesti. Seuraamista pysähdyksillä, käännöksillä, juosten ja juoksukäännöksillä. Meni ihan ok, mutta käännökset pitää saada tiiviimmäksi. Liikkeestä maahanmeno ensimmäisellä kerralla hidas, koska en valmistellut. Toisella kertaa hyvä. Merkin kiertoa aluksi vähän laiskasti kun Ilo ei lyhyemmällä matkalla nostanut vauhtia tarpeeksi, mutta normimatkalla vauhtia todella löytyi. Perusasennot oli aluksi vinoja, joten hinkattiin niitä hetki paikoillaan ja  suora perusasento löytyi taas. Istu-maahan kaket hyvät ja täpäkät, monta kertaa. Jee!!!!!

Kolme vaihtoehtoa, mitä tehdä valvovan silmän alla. 1) Koiralle toistetaan samaa jäävää (esim. maahanmeno) kolme kertaa putkeen ja neljännellä kerralla koiran olettaessa saman käskyn tulevan, annetaankin eri käsky (esim. istu). 2) Nami ja lelu erottelu. Toisessa kädessä namia, toisessa kädessä lelu. Koiran ollessa kiinnostunut namista, se vapautetaan lelulle ja toisinpäin. Jos oikein tajusin. Kolmas meni minulta täysin ohi.

Valitsin ensimmäisen, mutta kun kerroin "jääväongelmista" - seisomisessa hiippailee, istumista ollaan vasta harjoiteltu - ja en päässyt edes maahanmenon takapää edellä menemiseen kun Katri ehdotti, jos treenataan erikseen. Liikkeestä istumiseen antoi vinkiksi harjoitella apparin kanssa ja appari voi naksutella kun pylly osuu maahan. Ohjaaja pistää koiralle bileet pystyyn. Seisomista harjoiteltiin siten, että kuljin takaperin ja annoin Ilolle "top"-käskyn, jonka jälkeen Katri alkoi häiritä Iloa. Tuuppasi kämmenellä Iloa ja ensimmäisellä kerralla Ilo liikautti tassuaan. Liikahduksesta "oioi" ja oikeasti tassujen siirtäminen niille paikoille, joilla niiden olisi kuulunut pysyä. Toinen kerta meni heti paremmin. Katri vaikeutti heittämällä lelun Ilon vatsan alta ja ensimmäisellä kerralla Ilo liikkui, sama palaute ja toinen kerta meni taas paremmin.  Näitä voi työstää apparin kanssa tai harjoitella itse mm. kevyesti remmistä "vetämällä", jolloin koiran pitäisi pysyä paikoillaan. Palaute, jos ei pysy.

Paikkamakaamisessa käskytykset yksitellen ja Ilo reagoi ripeästi, mutta kävi makaamaan vähän turhan löhöön - käskin uudelleen. Jouduin antamaan Ilolle palautetta kaksi kertaa paikkiksen aikana, ensimmäistä kertaa vissiin. Ilo haistoi ruohoa vähän turhan tarkkaan, totesin kauempaa "oioi" ja jossain kohtaa Ilo siirtyi lonkalle, joten kävin "nostamassa" oikeaan asentoon. Nousi omalla vuorollaan todella täpäkästi. Paikkaistuminen hyvä. 

Treenien jälkeen oli pakko käydä kurkkaamassa meidän tulevaa treenimestaa eli TamSKin uutta koirahallia. Miten iso ja hieno JA SANOINKO JO ISO! Syksyllä päästään treenaamaan vakituisiin tiloihin upeaan halliin, mahtavaa.

Eteläpuisto on taas käytössä, joten treenattiin tälläkin kertaa Nalkalassa. Tämähän tarkoittaa tietenkin suurempaa häiriötä kun ympärillä pyörii koko ajan vilkas liikenne ja usein samalla kentällä on muuta porukkaa. Tälläkin kertaa oli porukkaa ottamassa aurinkoa ja joku pallottelemassa koiransa kanssa. Paikkisten aikaan seuraava tokoryhmä oli tullut paikalle ja he tekivät omat paikkikset samaan aikaan. Aina on hienoa saada lisähäiriötä, se on hyvästä. Ilo oli tänään vapaana koko treenien ajan - suurimman osan ajasta "käy siihen" käskyn alla, mutta myös ilman käskyä. Ilo piti tosi kivasti kontaktia ja palkkailin paljon normaalia ahkerammin.

Kommentit

Suositut tekstit