Agility 1

Mietin pitkään ja hartaasti jatkuuko agilitytauko kesäkaudesta vielä talvikauteenkin. Olin jo päättänyt tauon jatkuvan, kunnes kävin treenaamassa kerran ja kaikesta sähläyksestä huolimatta palo oli niin kova, että muutin mieltäni. Mietin agilityn jättämistä lähinnä työkuvioiden takia. Joudun treenien takia laittamaan vapaatoiveita töihin. Päätin kuitenkin tänäkin vuonna ottaa sunnuntai-illan treeniryhmän, koska kauppa menee talvisunnuntaisin kuudelta kiinni ja se ei vaikuta töihini. Viime vuonna valintani ei ollut niin hyvä kuin olisin toivonut ja saatoin hiukan epäröidä uskallanko ottaa toista kertaa "pakkoryhmää". Aksahimo oli kuitenkin suuri ja kouluttaja kuulosti sähköpostien perusteella niin hyvältä, että päätin ottaa ryhmäpaikan vastaan. Näin ollen me treenaamme Minna Haapasen koulutettavana sunnuntai-iltaisin 19.00-20.30 TamSKin ihanassa hallissa. 

Meidän treeniryhmässä on seitsemän koirakkoa. Ilo on ainoa maksi. Rotuina ryhmässä parsonrussellinterrieri (2v), cairnterrieri (2,5v), kooikerhondje (3v), kromfohrländer (3,5v) ja kaksi shetlanninlammaskoiraa (1v & 3v). Neljä narttua ja kolme urosta. Pikkukoirat ja vähän isompi Ilo. Osa on harrastanut enemmän, osa vähemmän ja pari on vähän kisannutkin. Ryhmässä on yksi ennestään tuttu koirakko, Teemo-sheltti omistajansa kera, kaikki muut on täysin uusia tuttavuuksia. Ilo iski silmänsä heti Teemoon, ihme shelttihullu.  Heti olisi pitänyt leikkiä.

Tänään oli ensimmäiset treenit uudessa ryhmässä ja ensimmäiset aksatreenit uudessa hallissa. Meillä on käytössä kentät 3 ja 4, viikosta riippuen. Kentällä oli uusi matto ja se tuntui hyvältä juosta. Kentällä oli myös seuran uudet pinkit(!!!) putket, kuinka ihqut. Minua jännitti sitä enemmän, mitä lähemmäs treenien ajankohta tuli. En ole kovin hyvä aksaamaan - olen hidas, hölmö, huonomuistinen ja minulla on huono hahmottamiskyky. Omat ongelmat luo aina tiettyjä paineita ja uuteen ryhmään hypätessä entistä enemmän. Koirani on todella potentiaalinen, vauhdikas, innokas, hyvin ohjautuva, irtoava ja osaavammissa käsissä siitä saisi aivan varmasti melkoisen aksatykin. Me ollaan vähän hassu yhdistelmä ja epävarmana ihmisenä mietin edelleen välillä, mitä ne muut ihmiset ajattelevat. Onneksi tehdessä nämä ajatukset unohtuvat, koska täytyy keskittyä olennaiseen.

Joillain viikoilla kentällä on valmis rata, eikä sitä saa purkaa. Jos haluaa muokata, täytyy rata rakentaa entiselleen ennen seuraavaa treeniryhmää. Minusta tämä on ihan hauskaa. Säästää aikaa ja ainakin tällä kertaa Minna laittoi etukäteen ratapiirroksen suoritusvaihtoehtoineen. Radalla sovelletaan jokaisen tason mukaan.

Rataantutustuminen tehtiin erilailla kuin mihin olen tottunut. Kävimme radan läpi, mutta ohjauskuviot oli tarkoitus miettiä itse. Minä olen tottunut, että kouluttaja näyttää ohjauskuviot radalle. Pelästyin aluksi, mutta tottahan se on, että tällä tapaa oppii paremmin. Oikeasti. Minna kuitenkin myös auttoi, neuvoi ja antoi vinkkejä ohjauksiin. Esteet oli valmiiksi maksikorkuisia, joten saimme kunnian aloittaa. Pienoinen paniikki meinasi vallata minut.

Ensimmäinen pätkä mustat numerot 1-7. Tehtiin seitsemän esteen pätkän lisäksi vielä vähän lyhyemmissäkin pätkissä. Koira jätettiin istumaan tai lähetettiin lennosta 1 hypylle, perjättö 2 hypyn ja 3 putken väliin, täysillä 4 hypyn taakse "ottamaan koira kiinni", valssi tai saksalainen (oliskohan ollut), 5 hyppy, 6 hyppy ja täysillä putkeen. Tätä juuri tarkoitin, minä en muista ohjauskuvioiden nimiä tai edes kaikkea, mitä tein. Vielä jonain päivänä, sitten näitä aksatekstejäni on kivempi ja helpompi lukea. Ilo karkasi ensimmäisellä yrityksellä lähdöstä, porsas. Mihin katosi varmat lähdöt? Taisin tällä(kin) radalla unohdella, mitä seuraavaksi tulee. Saimme kuitenkin ihan kivojakin suorituksia aikaiseksi ja selviydyttiin pätkä 1-7. En kehdannut heti pyytää ihmisiä videoimaan ja en rehellisesti sanottuna muista ihan kaikkea radan etenemisestä. Sama pää kesät talvet jne.

Toinen pätkä punaiset numerot 1-7. Tehtiin seitsemän esteen pätkän lisäksi vielä vähän lyhyemmissäkin pätkissä, tälläkin kertaa. Koira jätettiin 1 hypylle viistoon siten, että näkyvyys oli putken suulle. Koira lähetettiin putkeen ja tässä kohtaa minun varpaani meinasi osoittaa aina väärään suuntaan. Ensimmäisellä kerralla Ilo hyppäsi putken yli... mitä. Kerran jätti 1 hypyn väliin ja ryntäsi suoraan putkeen. Minna vakuutteli, että ei minulle niin kamala kiire tule. Aloinkin jostain syystä hidastella ja varmistella, enkä muistanut edetä. En minä mitenkään erityisesti myöhästynyt, mutta videolla näyttää hassulta hissuttelulta. 4 hypyllä takaakierto ja minun piti käydä lähellä estettä. Olipa haastavaa, kesti hetken kun ymmärsin ja olin aivan varma, että myöhästyn. Homma kuitenkin eteni paremmin tällä tapaa, ahaa-elämys tai jotain. 5 hypyllä valssi, 6 hypylle ja 7 putkeen. 


Minä taas epäröin liikaa. Myöhästelin yllättävän vähän. Pikku sähläyksestä huolimatta olen tyytyväinen molempiin ratoihin. Suoriuduimme molemmat pätkät 1-7, vaikka epäröin suuresti tutustuessani rataan - Ilo kun on vauhdikas, putkihullu ja radalla oli suoria putkia. Treenasimme hetken A:lla kontaktia. Ilo meinaa olla vähän häslä kiivetessään ja sitä pitääkin alkaa työstää. Tajuaa kontakti-idean kyllä ja se onkin ihan kivalla mallilla.

Tälle kaudelle avainlauseeksi itselleni " älä epäröi - luota ja mene". Jos koittaisi muistuttaa itseään aina ennen treenejä ja varsinkin koittaisi treenata tällä ajatuksella. Minulle jäi hyvä fiilis treeneistä! Treenikavereiden kanssa ei tällä kertaa tullut juuri juteltua. Taitavilta vaikuttivat. Kouluttajastakin jäi hyvä kuva. Ystävällinen, tsemppaava ja hymyilevä. Kaikki sai kehuja ja kannustuksia. Kaikki oli tasavertaisia treeniajoissa, vaikka koirakot oli eritasoisia. Laittoi itse miettimään, mutta kuitenkin auttoi, kannusti, antoi vinkkejä ja vaihtoehtoja. 

Ihanaa päästä treenaamaan ohjatusti! Odotan tätä talvikautta suurella innolla. Hyvä tästä vielä tulee.

Ps. Voisiko jo tulla pakkaset ja hirvikärpäset poistua? Uuden hallin ympäristössä ON hirvikärpäsiä, joten kammoisena joudun ajamaan auton muualle, lämmittelemään/jäähdyttelemään toisaalla ja ajamaan hallille. 

Kommentit

Suositut tekstit