Pinkki on pop

Elokuun lopussa ostin erään Wirnistelijän omistajalta kauan haaveilemani dobopallon kymmenellä (!) eurolla. Meidän pallo on väriltään pinkki, ai että. Pallo on 85 cm eli vähän turhan iso, mutta päätin silti ostaa kun halvalla sain. Eipä tuosta koosta ole muuta haittaa kun säilytys on vaikeampaa ja tehtävät saattaa olla vähän helpompia. Pallon pumppaaminen on raskaampaa. Nimim. Aamulla käsipelin pallon pumppaus käy treenistä.

Me ollaan doboiltu Ilon kanssa vain kolme kertaa aikaisemmin, mutta jo ensimmäisellä kerralla jäin koukkuun ja dobovermeet ilmestyi ostoslistalle. Hankintaan meni harmittavan kauan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Meidän ensimmäinen dobokerta oli maaliskuussa 2014 Pirkanmaan pelastuskoirien järjestämästä DOBO-päivässä, toinen kerta syyskuussa 2014 OnniDogissa ja kolmas nyt syyskuussa 2015 OnniDogissa. 

Dobo on hauskaa ja hyödyllistä yhdessä tekemistä. Ainakaan minä en pysty doboilemaan nauramatta, vatsalihakset saa lisätreeniä. ;-)  Doboa voi tehdä omassa olohuoneessa, vaikka samalla kun katsoo telkkaria. 

Aamulenkin jälkeen venyttelin Iloa, temppuiltiin ja otettiin pieni treeni pallolla. Hämmentävästi kaikki ideat katosivat päästäni juuri silloin kun niitä olisi tarvittu. Ilo sai tasapainoilla pallolla istumista, maahanmenoa, seisomista, pyörähdystä molempiin suuntiin, mangustia, kahdella jalalla seisomista ja lattialta tassuin pallon kierittämistä. Minä kiipesin pallolle polvilleni ja tasapainottelin siinä. Istahdin pallolle ja harjoittelimme "keikkuvaa venettä" eli istuin pallolla, tasapainottelin nostamalla jalat ja kädet ilmaan, jonka jälkeen Ilo sai kiertää palloa. Lisäsin tähän vielä vuorotellen jalan noston - Ilo kiersi pallon ympäri ja hyppäsi hienosti aina toisen jalkani yli. Makasin lattialla selälläni ja otin pallon jalkojen alle, nostin takapuolen maasta, jonka jälkeen Ilo pujahti tunnelista takapuolen ja dobopallon välistä. Tehtiin myös "kukkulan kuningasta" eli tein vatsoja samalla kun puristin jaloilla palloa, jonka päällä Ilo keikkui personal trainerina. Treenin jälkeen venytykset ja jäähkäkävely.

Ilo sai osan aamuruoastaan doboilemalla. Rehellisesti sanottuna namit kuumuttaa Iloa ehkä vähän liikaakin ja saan välillä rauhoitella Pientä Punaista Porsasta tekemään liikkeet rauhallisemmin. Esimerkkinä juuri tuo "tunnelista" meno. Dobosta tulee nyt yksi meidän harrastuksista ja tarkoitus on alkaa doboilla säännöllisesti.


Mitä on DOBO? Pieni tietoisku.
Dobo on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä.

Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja joiden muoto sopii koiralle palloa paremmin. Dobopallot ovat lisäksi helpommin tuettavissa  ja ovat perus jumppapalloa kestävämpiä. Liikkeitä lajissa on kolmenlaisia; koiran  tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla, jolloin laji sopii kunnoltaan kaikentasoisille treenaajille.

Monet koiraharrastukset vaativat koiran fysiikalta paljon. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. Koiran kehonhallinta ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.

Suurin doboilusta saatava hyöty on syvien lihasten ja tasapainon  kehittyminen. Syvä lihaksisto on kuin tukikorsetti lähellä selkärankaa. Syvien lihasten tehtävänä on tukea sitä liikkuessa jo ennakoivasti.
 
Koiran syvä lihaksisto alkaa heiketä tutkimusten mukaan jo koiran täytettyä 4 kk, mikäli koira ei saa siihen harjoitusta. Syvät lihakset ovat herkkiä lihaksia, jotka isojen aivojen käskystä aktivoituvat  jo ennen pinnallisia lihaksia, jotka vastaavat itse liikkeestä.

Koiran pinnalliset lihakset ovat siis niitä, jotka liikuttavat koiraa. Syvät lihakset taas ovat ne, jotka tukevat nivelet paikoilleen. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla. Seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.

Koiran lihakset tukevat niveliä ja luustoa sekä kannattavat kehoa - aivan kuten ihmiselläkin.  Koiraharrastuslajeissa on jokaisessa omat lihasryhmänsä, jotka ovat suuremmalla rasituksella ja ovat näin vaarassa ylirasittumiselle, revähdyksille, jumiutumiselle tai vaarassa jäädä jännittyneeseen tilaan, jos lihashuoltoa ei tehdä tai se tehdään puolihuolimattomasti.

Useat koirat harrastavat mm. agilitya, näyttelyitä ja tottelevaisuutta.

Dobo-harjoittelun edut koiralle ovat
 • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
 • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
 • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä

Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan Doboharjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle. Alkuun noin 15 minuutin kokonaisaika pallon päällä on ehdoton maksimi. Vaikka koira muutoin saattaakin olla hyväkuntoinen, ei se tarkoita välttämättä, että koiran syvä lihaksisto on vastaavassa kunnossa. Koiran tekemien harjoitusten välissä kannattaa pitää taukoja, juottaa koira ja tehdä ohjaajan liikkeitä. Mikäli koira on jostain syystä heikkokuntoinen, kannattaa harjoittelu aloittaa 15 minuuttiakin pienemmästä kokonaismäärästä. Myös ohjaajan kannattaa aloittaa maltilla treenaaminen. Lihakset kipeytyvät usein harjoittelun alkuvaiheessa, eikä se toki ole ollenkaan hälyttävää.

Koiran doboharjoittelu kannattaa aloittaa varoen ja noin 3 kertaa viikossa on hyvä määrä alkuun, niin että treenipäivien välissä on aina lepopäivä. Koiralla tulee olla mahdollisuus juoda treenien aikana ja sillä tulee olla vettä tarjolla myös treenien jälkeen. Huomaa, että koiran aineenvaihdunta kiihtyy treenin aikana, joten sillä on todennäköisesti treenin jälkeen tarve päästä ulos asioilleen.  Vaikka dobo onkin koirien mielestä mukavaa,  tulee koiraa treenatessa palkita oikeasta suorituksesta. Makupaloiksi sopivat parhaiten helposti nieltävät, maukkaat makupalat kuten juusto, lihapullat, jauhemaksapihvit yms. hieman koirasta riippuen. Liian hyvät namit saattavat kiihdyttää koiraa liiaksi, jolloin keskittymisen häiriintyy, mutta liian heikot namit eivät koiraa innosta aloittamaan.

Dobopallo valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan niin, että pallon tulisi olla vähintään noin 10 - 15cm koiran säkäkorkeutta korkeampi. On toki liikkeitä, joita voi tehdä myös pienempää palloa apuna käyttäen.  Mikäli koira on pitkärunkoinen, on usein tarpeen ottaa vielä säkäkorkeutta vastaavaa kokoa suurempi pallo. Jos olet kahden vaiheilla, valitse isompi pallo.

Tasapainotyynyt ovat saman kokoisia, samoin puolipallot. Tasapainotyyny toimii hyvin pienillä koirilla - jopa pallon korvikkeena. Erittäin suurille koirille on parempi valita puolipallot yhden tasapainotyynyn sijaan.

Vaikka pallojen materiaali kestää kynnet on ne hyvä kuitenkin leikata ja katsoa, ettei kynsissä ole teräviä reunoja ennen harjoittelun aloittamista.

Doboharjoittelu aloitetaan aina alkulämmittelyllä ja lopetetaan jäähdyttelemällä.

Dobo-harjoitttelun edut ohjaajalle ovat
 • Harjoitukset kehittävät lihasvoimaa. Ne kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia sekä lisäävät lihaskestävyyttä. Koska ruumiin paino toimii monissa liikkeissä vastuksena on liikkeistä helppo tehdä helposta haastavampia.
 • Harjoitukset lisäävät kehon joustavuutta. Monissa liikkeissä yhdistyy samanaikainen lihaksen vahvistaminen ja venytys, jonka on todettu olevan tehokkaampaa kuin pelkän venytyksen. Pallon avulla on helppo saada venytys kohdistumaan juuri haluttuun lihaksen kohtaan.
 • Harjoitukset parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä
 • Harjoitukset parantavat ryhtiä, koska keskikehon lihaksisto joutuu tekemään töitä jo pelkästään tasapainon saavuttamiseksikin. Koska lihakset keskikehossa vahvistuvat ja venyvät tämä voi osaltaan poistaa selkäkipuja.
 • Harjoitukset parantavat / lisäävät kehonhallintaa.
 • Harjoitukset ovat hauskoja, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää. Harjoitukset ovat monesti samaan aikaan sekä hauskoja että haastavia.
 • Ja ennen kaikkea suhde koiraan paranee samalla
Milloin koira ei saa harjoitella doboa?
Dobo on loistavaa treeniä, mutta on kuitenkin hetkiä jolloin Dobo-harjoittelua ei tule koiran kanssa tehdä. Maalaisjärjen käyttö onkin aina paikallaan arvioitaessa kannattaako harjoittelua tehdä.

Doboa ei esimerkiksi tule treenata koiran kanssa, kun
 • Koiralla on kuumetta tai tulehdus
 • Koiralla on jokin akuutti vamma
 • Koiralla on parantumattomia murtumia
 • Koiran jokin lihas on juuri revähtänyt tai koiralla venähdys
 • Koiralla on haavoja, jotka haittaavat harjoittelua
 • Koiralla on jokin tarttuva tauti (ryhmätreenit tai dobovälineet, jota toisetkin käyttävät)
 • Tiineyden loppupuolella
 

Kommentit

 1. Dobo on noussut myös meidän ehdottomaksi suosikiksi! Miten joku "laji" voi olla näin hauskaa!!?? :D
  Ihan ajattelin vain sanoa, että mikäli sinulla ei ole vielä Dobo-kirjaa, niin suosittelen sellaisen hankkimaan. Sieltä löytyy opetettavia liikkeitä ja ihan muutama treeniohjelmakin laadittu joilla voi aloitella! Doboa myös järjestetään verkkokurssina, joka voi olla myös oman pallon omistajalle hyvä vaihtoehto eikä tarvitse omalta paikkakunnalta välttämättä kurssia etsiä. Itse odottelen juuri verkkokurssin alkua ja voin sanoa, että kahden paikkakunnan väliä ravaavalle se onkin loistava vaihtoehto kun ei tarvitse aina tiettynä päivänä olla tietyllä paikkakunnalla ja harjoitella voi silloin kun itse haluaa ja ehtii :)

  Mutta siihen mainospuheeni (minäkö muka dobohullu :D) saakin jäädä ja tsemppiä dobotreeneihin.

  VastaaPoista
 2. Dobo on superkivaa!!! :-) Olen niin intona kun on oma pallo. Kirjakin ollut ostoslistalla ekasta kokeilusta asti ja tänään kaveri totesi, että saan hänen kirjansa pitkäaikaislainaan. :-) Olen ihaillut kirjaa jokusen kerran! Kivoja treenejä myös teille, kiitos. :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit