Vihdoin - OnniDog'15!

Julkaisu vain venyy ja venyy. Pöytäkone ei ole nettikäytössä ja odotin epätoivoisesti sen tulevan käyttöön ennen julkaisua, ei nähtävästi. Joudun säätämään kahden koneen välillä ja kirjoittamaan kannettavalla. Minulla on ollut kiireitä ja olen miettinyt liikaa tämän toteuttamista. En ole saanut mitään aikaiseksi tämän suhteen. Aloitetaan! Kerron teille ensin yleisesti OnniDogista ja fiiliksistä. Kerron teille erikseen jokaisesta päivästä koulutuksineen ja koitan tehdä myös luennoista jonkun tiivistelmän. Postauksia on tulossa ainakin neljä, ehkä kolme lisääkin. Laina-auto on lastattu! Taas kerran.

Olin OnniDogissa bloggaajana tänä vuonna. Otin yhteyttä järjestäjään ja kysyin onko heillä aikomusta ottaa bloggaajaa tapahtumaan, sillä bloggaajat ovat nykyään hyvin yleisiä. Kerroin itsestäni, blogistani, ideoista ja innostuksesta OnniDogia kohtaan. Bloggaajaa ei oltu suunniteltu, mutta he antoivat minulle mahdollisuuden.

Perjantaina 11.09. kello herätti aikaisin, mutta normaalista poiketen pomppasinkin sängystä varsin pirtsakkana. Vihdoin koitti kauan odotettu OnniDog viikonloppu! Auto starttasi seitsemän jäljestä kohti määränpäätä - Himosta. Tällä kertaa lähdin reissuun Ilon kanssa kahdestaan, vaikka tavaramäärästä olisi voinut päätellä toisin. Yövyimme viikonlopun Eijan ja Kaylan luona. Suuri kiitos ihanalle perheelle majoittamisesta ja  ihan kaikesta.Aamu oli kolea ja paikoitellen leijaili kaunis usva.  Usvan seasta ilma näytti lupaavalta. Reilun tunnin matka meni nopeasti - Ilo nukkui kun minä taas kuuntelin, lauloin ja jammailin penkissäni iki-ihanan Antti Tuiskun tahtiin. Saavuimme noin yhdeksältä sumuiselle Himokselle. Perillä olikin niin usvaista, että jouduin arpomaan mihin suuntaan viimeisestä (ratkaisevasta) liikenneympyrästä lähteä. Myöhemmin bongasin myös opaskyltit. Päädyimme kuin päädyimmekin oikeaan paikkaan. Laitoin heti merkille, että info, kojut ja koulutuskentät oli sijoitettu erilailla kuin viimeksi. Mielestäni ne oli nyt järkevämmin ja kivemmin. Enemmän "yhteisöllisyyttä".
 Kuuletteko te ne Jenny-kutsuhuudot?

Parkkeerasin auton ja sumun keskeltä bongasin Berran kojun, joka huusi nimeäni. Kävin vain vähän kurkistamassa ja hupsista - tuhlasin koko rahan, jonka olin ajatellut käyttää viikonopun aikana OnniDogissa. Berran kojulla oli kaikkea ihanaa ja värikästä. Hihnoja, pantoja, toinen toistaan kivempia leluja, vaatteita, treeniliivejä, treenitaskuja... Haaveilin ostavani jonkun superlelun ja fleecehihnan. Vaan silmiini osui treeniliivit 40e hintalapun alla ja rikkinäisessä treeniliivissäni päätin kysyä löytyiskö mustaa oikeassa koossa. Myyjä penkoi hetken laatikoita ja löytyihän sieltä. Niin minä unohdin lelu- ja hihnahaaveet. Jep, olin kerrankin järkevä.


Paikalla ei ollut vielä kauheasti porukkaa. Info löytyi helposti. Kävin ilmoittautumassa mukaan ja hakemassa oman rannekkeeni. Rannekkeet oli tänä vuonna pirtsakan oranssit.  Maria Pesonen - nainen OnniDogin takana - sattui olemaan juuri infopisteen luona, joten moikkasimme nopeasti. Ilmoittautumisen yhteydessä tarkastettiin, että koiran rokotukset on kunnossa. Ilmoittauduin samalla kymmeneltä alkavaan möllitokoon ja siitä alkoi jännittäminen. Lenkitin Ilon, jonka jälkeen bongattiin nettitutut Mira & Frini-collie ja Sanna & Jäynä-boxeri.Info oli selvästi merkattu ja helposti nähtävillä. Infossa oli koko ajan joku ja oikeastaan useampikin tyyppi. Mielestäni tänä vuonna infossa oltiin paremmin perillä, mitä tapahtuu missäkin. Kerran oli epäselvyyttä kun satuin infon nurkilla pyörimään, mutta homma varmistettiin heti muuta kautta, kuten hyvään asiakaspalveluun kuuluu. Infosta löytyi myös listat, josta pystyi tarvittaessa tarkastamaan, mitä on ohjelmassa. Opastus tapahtumapaikalle ja luentosaliin oli hoidettu tänä vuonna selkeästi. Koulutuspaikatkin olisi voinut kyltittää selkeästi. Meille aiemmassa OnniDogissa käyneille paikat oli tutut, mutta uusi porukka saattoi olla hukassa.Infon ja Berran kojun lisäksi samalta alueelta löytyi kahvila, josta myytiin juotavaa ja pientä purtavaa. Myytävänä OnniDog-tuotteita, Nutrolin-öljyjä, käsitöitä, koirien tarvikkeita. Kickbike kojulla oli myytävänä kikkareita ja erilaisia vetovarustuksia. Mielestäni alueella oli myynnissä kaikkea, mitä voi kuvitella koiratapahtumasta ostavansa. Lisäksi paikalla Koiravoimaamo Cosmoksen koju ja Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistys ry:n koju. Möllitokon, mätsärin ja päätöstilaisuuden palkinnot olivat mieluisat. Mielestäni kivemmat kuin viime vuonna. 
 Koulutukset: agility, canicross, dobo, flyball, haku, junior handler, kickbike, koirafrisbee, koiratanssi, noutajat, näyttelykoulutus, pallopaimennus, peltojälki, pentujen leikkikoulu, rally-toko, toko, verijälki ja vesipelastus. Luennot: David Appleby: Know your dog’s mind – Using our understanding to prevent and resolve behaviour problems, Jari Parkkisenniemi: Hajuerottelu harrastuksissa ja työssä, Tommy Wiren: Koulutuksen suunnittelu ja seuranta, Jaana-Kaisa Timonen: Koiran rangan rakennetyypit ja kuormittuminen eri lajeissa, Hanna Juuti: Raakaruokinta ja koiran luontainen hyvinvointi. Avajaiset, match show, möllitoko, lasten Onni-leiri, näytökset, poliisit koirineen, yhteislenkit, karhu/susi/ilvestestit, koirakahvila, iltanuotio ja päätös jättitemppuratoineen.

Luennoitsijat olivat tänäkin vuonna loistavia ja kattava, monipuolinen luentopaketti takasi, että jokaiselle löytyi jotain. Luentoja oli koiraharrastajille tärkeistä ja merkittävistä aiheista. Luennoitsijat oikeasti tiesivät, mistä puhuvat. He hoitivat hommansa kunnolla ja vastasi kuuntelijoiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin kattavasti. Kouluttajat olivat osaavia ja kannustavia. Kun miettii kuinka monessa koulutuksessa minäkin Ilon kanssa kävin ja vain yhteen koulutukseen olin vähän pettynyt. Ehkä kokeneemmat saivat siitäkin enemmän irti, en tiedä. Ryhmissä oli eritasoisia harrastajia ja jokainen otettiin huomioon. Useat koulutukset oli jaettu alunperin alkeis- ja jatkoryhmiin, joten oli helppo suunnata oikeaan ryhmään. OnniDogissa oli viime vuodelta muutama kouluttaja, joiden oppiin minun oli pakko päästä ja tälläKÄÄN kertaa ei tarvinnut pettyä. Asko Hämäläinen - peltojälki, Elli Kinnunen - rally ja Susanna Nieminen - dobo. Nyt tahdon nostaa esille myös Satu ja Sauli Soinin, frisbeestä.
Perjantaihin mahtui möllitokon lisäksi kaksi koulutusta, kaksi luentoa ja iltanuotio. Lauantaihin mahtui neljä koulutusta, mätsärit ja iltanuotio. Sunnuntaihin mahtui kolme koulutusta, luento ja jättitemppurata päätöstilaisuuden yhteydessä. Ohjelmaa riitti koko viikonlopuksi ja pakko oli jättää osa kiinnostavista koulutuksista ja luennoista pois, koska aika ei vain riittänyt kaikkeen. Liian paljon kaikkea kivaa, kamalaa. ;-)

Kävimme molempina iltoina iltanuotiolla ja muutos oli positiivinen viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna tunsimme olomme hieman ulkopuoliseksi, mutta tänä vuonna meidät otettiin heti vastaan ja oikeastaan jopa pyydettiin joukkoon. Nuotiolla viihdyttiin pitkät tovit rupatellen ja makkaraa paistellen. Nuotiolla oli harmittavan vähän porukkaa, vaikka porukkaan mahtuikin järjestäjiä, kouluttajia ja meitä koulutettavia - niin kaksi- kuin nelijalkaisiakin. Trubaduuria ei valitettavasti ollut ainakaan meidän aikana, jäi kyllä minua vähän harmittamaan.Viikonlopun jälkeen me molemmat olimme totaalisen puhki, kuten luultavasti kaikki OnniDogiin osallistujat. Tuleehan siinä yhdelle viikonlopulle paljon treeniä, tietoa ja tekemistä. Ei yhtään huonompi ajatus osallistua koulutuksiin useamman koiran kanssa. Yksi koira ei "joudu" tekemään liikaa, vaan voi vaihdella treenattavia - kauhean kätevää. Minäkin mietin, kuinka hienoa olisi kun kaksi koiraa jakaisi treeni-intoni. Ilossa on paimenille tyypillisesti vähän työnarkomaanin vikaa, joten treeni-intoahan riitti ja vielä viimeisetkin treenit veti vauhdikkaasti.

Himos on upea paikka ja koiratapahtumaa varten varsin otollinen. Suurin osa treeneistä tapahtuu kuitenkin inhottavalla sorapohjalla ja herkempien koirien tassuihin voi tuntua ikävältä. Jäljestyspellot meinasivat käydä vähiin ja pellot oli paikoitellen huonossa kunnossa. Agilityn nurmikenttä on aikaisin aamulla yön jäljiltä kostea, joten se saattaa olla liukas. Hakumetsistä ja veperannasta olen kuullut kehuja, mutta en ole itse käynyt katsomassa. Himoksella järjestetään jos jonkinlaisia tapahtumia - valitettavasti usein hyvin kännipainotteisia ja typerät ihmiset rikkovat lasipulloja luontoon, joten aluetta oli pitänyt haravoida useampaan kertaan. Ei olisi pahitteeksi, jos OnniDogin voisi järjestää vielä paremmassa paikassa, mutta toisaalta missä muualla näin isoa ja laajaa koiratapahtumaa edes voisi järjestää? Ei taida olla montaa paikkaa, johon lajirikas tapahtuma mahtuisi.

Viikonlopun kelit sattui just, eikä melkein kohdalleen. Aamut viileitä ja koko Himos oli usvan peitossa. Hiljalleen usva alkoi häipyä ja aurinko alkoi paistaa. Aurinko paistoi koko viikonlopun, oli lämmintä ja selkeää. Välillä tuli oikein kuuma. Aivan mahtavat kelit, ei voisi parempia toivoa. Muistaakseni seuraavalla viikolla tulikin sade?


Mielestäni yksi parhaista asioista OnniDogissa on yhteisöllisyys ja yleisfiilis. Erilaiset ihmiset, eri rotujen ja eri lajien harrastajat, mutta silti samanhenkiset ihmiset samassa paikassa, samassa tapahtumassa. Ihmiset lähestyvät toisiaan ja tuskin kukaan joutuu olemaan yksin. Kaikki koiraihmiset varmasti tietävät sen tunteen kun tahtoisi höpöttää koirista ja toista osapuolta kiinnostaa kuin kilo... Jep. Suuressa koiratapahtumassa ei tarvitse miettiä, vaan löytää juttuseuraa loputtomasti. OnniDog viikonlopun ajan kaikki on kuin yhtä suurta kaveriporukkaa. Naamat alkaa käydä tutuiksi. Minä bongasin monta viime vuoden OnniDogista tuttua naamaa.

Tänäkin vuonna OnniDog oli ikimuistoinen kokemus, eikä lähteminen ole kaduttanut hetkeäkään. Paljon sai vinkkejä, tietoa ja oppi uutta. Pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin. Tänä vuonna oli panostettu selvästi niihin asioihin, joista viime vuonna tuli negapalautetta. Ehkä tapahtuma-alueella voisi vielä selkeämmin kyltittää mitkä koulutukset on missäkin. Ehkä tietyissä koulutuksissa voisi käyttää vielä hieman kokeneempia kouluttajia. Ehkä jotain tunnetumpia nimiä, jotka vetäisivät harrastajaporukkaa tapahtumaan? Me lähdetään Ilon kanssa OnniDogeilemaan myös ensi vuonna. Vuonna 2017 minullakin on toivottavasti kaksi koiraa, joille jakaa lajit. ;-)Mielestäni OnniDogissa oli yllättävän vähän porukkaa. En tiedä tarkkoja määriä - oliko saman verran, enemmän vai vähemmän kuin viime vuonna. Edelleen on ihmisiä, joille OnniDog on aivan vieras juttu ja se vähän yllätti. Tosiharrastajat (pitkä harrastustausta) taas tuntuvat ajattelevan, että he eivät saa irti tuollaisesta tapahtumasta. Sen takia tulikin mieleeni joku isompi nimi suosituimpiin lajeihin - toko ja agility. Ehkä tosiharrastajatkin helpommin lähtisivät mukaan kun olisivat varmoja siitä, että saavat rahoilleen vastinetta? OnniDogista kuulin positiivista palautetta. Ihmiset kehuivat, kuinka hieno tapahtuma ja kuinka huikea juttu, että tämmöinen tapahtuma ylipäätään keksittiin. En ole kuullut keneltäkään OnniDogissa käyneeltä, että olisi ollut pettymys.OnniDogiin pystyi ilmoittautumaan ostamalla koulutusrannekkeen, jolla pääsi koulutuksiin, luennoille ja muihin ohjelmiin tai mahdollisesti luentorannekkeen, jolla pääsi vain luennoille. Koulutusrannekkeet 4vrk halvimmillaan 99 euroa ja kalleimmillaan 120 euroa. Luentorannekkeet 3vrk halvimmillaan 75 euroa ja kalleimmillaan 95 euroa. Ilmoittautumisen ajankohta vaikuttaa hintaan. Mitä aikaisemmin ilmoittautuu, sitä halvemmaksi se tulee. Ei paha hinta siihen nähden, mitä hintaan sisältyy. Kuinka paljon todellisuudessa rikastuu, köyhtymisen sijaan.

OnniDog sopii mielestäni kaikille koiranomistajille. Sopii loistavasti myös koirasta haaveilevalle - mikäs sen parempi tapa tutustua eri rotuihin ja lajeihin? Lajitarjonta on runsas, joten varmasti jokaiselle löytyy jotakin. Luulen, että niin aloittelijat kuin jo kokeneemmatkin koirakot saavat koulutuksista irti.  Vastaavaa tapahtumaa ei ole, OnniDog on ainoa laatuaan. Kivoin tapahtuma, jossa olen käynyt. Tykkäsin kovin ja kokemusteni perusteella suosittelen lämpimästi. Tytöt, pojat, naiset, miehet, mummut, vaarit - kaikki mukaan ensi vuonna!


Ensi vuonna OnniDog järjestetään Himoksella 08.-11.09.2016. Minä olen mukana! Oletko sinä?
Ilmoittautua voi vaikka heti, osoite on tuttu http://onnidog.fi/.

Laitan tähän linkit myöhempiin postauksiin. Koulutuskertomukset ja videot tulee omille päiville. Tulossa OnniDog perjantai, OnniDog lauantai, OnniDog sunnuntai, mahdollisesti OnniDog luennot. Kuvia, videot päivistä.

Kommentit

 1. Joooooo, haluaisin niin tuonne messiin. Ekana vuonna markkinointi osui tähän tölliin liian myöhään ja tänä vuonna huolsin neljää koiraa juuri tuona viikonloppuna enkä vaan voinut lähteä. Kenties ensi vuonna. :) Hyväntuulisia koiraleirejä ei ole yhtään liikaa ja musta tuntuu, että juuri tuollainen sillisalaatti olisi tällaiselle tietonarkkarille juuri oikea paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Tänne tuollainen sillisalaatti-tietopaketti varmasti uppoaa :-D

   Poista
 2. Mua kiinnosti kans tosi paljon! Täältä vaan on tosi pitkä matka, ja ei ollut ajokorttia vielä kesällä. Ensi kesänä ehdottomasti haluaisin mukaan koska toi kuulostaa niin kivalle ja noin paljon lajeja mitä kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Itse olin viime vuonna paikalla, oli kyllä hieman pettymys. Koulutuksista ei saanut mitään irti, ja pohja oli kauhea. Jätin monta koulutusta väliin, kun tuntui että siinä vaan kiduttaa koiraa ja itseään. Ei kyllä saanit rahoille vastinetta :( en usko että tänä vuonna oli kovin erilaista kun viimeksikään, joten en tullut...

  VastaaPoista
 4. TIINA: Suosittelen! Pääsee puuhailemaan monenlaista ja luentoja on monenlaisia. Ihanaa kun kaikki samassa paikassa, eikä tarvitse maksaa montaa kymppiä/koulutus tai luento. Ei muuta kun kalenteriin päivämäärät ylös ja ensi vuonna mukaan!

  TUULI K: Jei! Ensi vuonna vaan mukaan. Kortti kyllä helpottaa kummasti koiraharrastusta... :-D

  ANONYYMI: Mielenkiintoista kuulla tuollainenkin kokemus! Harmillista toki, että on joutunut pettymään. Saako kysyä mitä lajeja viime vuonna ja minkä lajin harrastajia olet? Puhtaasta mielenkiinnosta. :-) Pohja on kyllä ikävä, siitä olen samaa mieltä. Vaikka ihme kyllä ei tuntunut paljoa koiria haittaavan.

  VastaaPoista
 5. Voi vitsi, kuulostaa hirmu kivalta! Ite tajusin koko OnniDogin aivan liian myöhään ja siksi missasin leirin :( Haittaako tuolla jos koira ei pysy vapaana? Meillä ei Riemu vapaana pysy ollenkaan (vaikka aidatulla alueella tulee kyllä hyvin luokse), ja se tuntuu olevan kaikkien kurssien ja leirien este meillä ;)

  VastaaPoista
 6. Jos pidät narussa, ei haittaa. Tietenkään agilityyn esim ei voi narun kanssa osallistua, mutta katsoo lajit sen mukaan. :-) Ei varmasti ole este!

  VastaaPoista
 7. Kuulosta kyllä, niin hauskalta tapahtumalta! Olisipa Skotlannissakin (tai sitten en ole vaan huomannut, heh) tuollainen, menisin oikein mielellään Jetin kanssa sellaiseen palloilemaan. Ehkä sit joskus, kun asun taas Suomessa, niin tuleva paimenlapsi tai Jetset saa käydä OnniDogissa. :)

  VastaaPoista
 8. Hiii! Varmaan aika huikeaa asua siellä!? :-) Oletko kauan asunut? Ehkä joskus vielä. Hmm paimenlapsi <3 Kerro lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täällä ihan huisin hienot maisemat, Jet tykkää, kun seikkaillaan aina viikonloppuisin ja lomilla luonnossa! :) Hiukan yli vuoden olen täällä nyt asunut. Ennen Suomessa asumista asuin täällä nelisen vuotta, mutta siitä en muistakaan paljoa, kun olin silloin vielä niin pieni.
   Bordercolliekakara olisi haaveissa, kasvattajan kanssa on tullut juteltua paljon, vaikkei kasvotusten olla vielä tavattu. Uros meni nyt terveystarkkeihin, tuloksia odotellessa! :D

   Poista
 9. Joo, me uusina oltiin välillä hivenen hukassa ^^' Etenkin vepe -paikka tuotti vähän harmaita hiuksia eikä oikein tiedetty että mistä sinne rantaan oikein pääsee, kun mitään opasteita ei sinne ollut. Karttaanhan se oli toki merkitty, joten sen avulla tiesimme minne suuntaan pyrkiä, mutta silti vähän harmitti kun ei varmasti tiennyt mistä mennä autolla. Löydettiin kuitenkin lopulta paikalle ja Sanna jäi koirineen vepeilemään ja itse ehdin vielä frisbeetunneille ajoissa ^_^
  Mutta kaikki muu oikeastaan olikin sitten ihan positiivista - me saatiin koulutuksista paljon irti. Erityisesti agilitystä, rally-tokosta, tokosta ja peltojäljestä jäi tosi hyvä mieli ja monta juttua hautumaan pääkoppaan! Näyttelyjuttuihinkin saatiin hyviä vinkkejä esittämiseen ja doboilu oli varsin mielenkiintoista vaikkei Heta vielä pallon päälle tohtinutkaan loikata :)

  Ja tuohon Ea:n kommenttiin. Ainakin alkeisagilityssä (tai siis OnniDogissa Henga-agility) sai koira olla kiinni hihnassa, koska tehtiin vain yksittäisiä esteitä (mm. suora putki). Enkä muista pitäneeni koiraa vapaana koulutuksissa muuta kuin koirafrisbeessä sekä hetken tokossa/rally-tokossa ja lopuksi jättitemppuradalla (rallyssa, tokossa ja temppuradallakin koiran olisi voinut pitää hihnassa, mutta koin itselle helpommaksi päästää Frinin välillä hihnasta) :) Koiran mukaan siellä mentiin - jos koira varmasti pysyy vapaana niin voi päästää, mutta jos ei ollut varma niin sitten mieluusti ei, ettei käynyt haaveria (vaikka oma koira olisi kaikkien kaveri, toisen koira ei välttämättä yhtäkkiä iholle ryntäävistä koirista piittaakaan :)). Selvittiin Hetankin kanssa koulutuksista vaikkei sitä tuollaisessa paikassa irti viitsi päästääkään :)

  PS. Katsoin ensin, että dobokuvassa Ilolla on sininen lätsä päässä :'D

  VastaaPoista
 10. MIRA Totta. Ilo on aina vapaana koulutuksissa niin en edes ajatellut, että lähtökohtaisesti porukka teki remmissä. :-D Kiitos Mira!

  Ehkä ensi vuonna kyltit on selkeämmin kaikkille, vaikka tapahtumapaikka ja luennot löytyi näppärästi kylttien ansiosta. :-)

  Hahahhahaaa en kestä lätsäkommenttia. :-D :-D

  VastaaPoista
 11. Jee, kiva kuulla tuosta! Oli lähellä, etten itsekin ilmottanut meitä tuonne, mutta se sitten vähän jäi.. Ensi vuonna olen kyllä niin mukana! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit