Tehistoko 5

Eilen hallin toisessa päässä oli agilitykisat tokotreenien aikaan ja häiriötä riitti. Meillä ei ollut kouluttajaa, mutta hyvin pärjäsimme siitä huolimatta. Treenasimme  porukalla, tarvittaessa muut ryhmäläiset liikkuroivat ja auttoivat liikkeiden kanssa. Viereisellä kentällä yksi kouluttajistamme koulutti rally-tokoa ja hän antoi meille treenivinkin samalla kun ryhmälleen. Arvoin meille liikkeiksi merkin kiertäminen, liikkeestä istuminen ja perusasento. 

Aluksi porukalla 1min paikkaistuminen. Häiriönä yleishäiriön lisäksi tosiaan agilitykisat hallin toisessa päässä. Ihmiset, koirat, koirien haukkuminen, kovaääninen, ylipäätään iki-ihana agility. Häiriö on aina hyvästä ja tälläkin kertaa se otettiin hyvillä mielin vastaan. Ilo ei häiriötä ottanut ja istui mallikkaasti aina vapautukseen saakka.

Perusasento. Perusasentotreeniä paikoillaan ja lyhyillä seuruupätkillä. Käännöksiä vasempaan ja oikeaan, sekä täyskäännöksiä. Parin askeleen seuraamista ja pysähtymisiä. Naksuttelin ja palkkasin ahkerasti nameilla. Kivasti meni treeni ja hyvin toimi harjoituksissa. Suurimmaksi osaksi oikea paikka ja kontaktia piti tosi hienosti.

Liikkeestä istuminen. Naksuttelin ja palkkasin ahkerasti. Aluksi naksua heti kun pylly lähti laskeutumaan, Iloon tuli vauhtia ja alkoi tehdä ripeämpiä istumisia. En tehnyt seuraamisen kautta kuin kaksi kertaa, muuten Ilo kulki ilman käskyä vierelläni ja siitä käskin istumaan.  Monta onnistunutta toistoa, enemmän kuin aikaisemmin.

Merkin kiertäminen. Lähetin eri kulmista, lyhyempää ja kauempaa. Aluksi normaalisti, mutta myöhemmin käytin kentällä olleen hyppyesteen ja ruudun hyödyksi erotteluharjoituksessa. Oli haastava ja pari kertaa jouduin kutsumaan pois matkalta ruutuun. Alkukankeuden jälkeen harjoittelu sujui hienosti. Todella hyödyllistä treeniä Ilolle. Ilo on alkanut tulla aika loivassa kaaressa takaisin luokseni ja kysyin nopsaa vinkkiä Maijulta. Maiju antoi vinkiksi ottaa lähetyksen jälkeen pari askelta vasemmalle, jolloin koiran ei ole mitään hyötyä koukata. Toinen vinkki oli laittaa koiran "esteeksi" lelu, mikäli koira tietää, että lelulle ei mennä ilman lupaa. Koira väistää lelua ja tulee oikeaa reittiä. Kokeilin ensimmäistä vinkkiä heti ja kaarros tuntui tiukentuvan. Jee!

Maiju antoi meille vinkin opettaa peruuttamista. Hänen mielestään yksi hyvä tapa on heittää nami koiran jalkoihin, jollon koira luultavasti vaistomaisesti siirtää painon takapäälle noukkiakseen namin - naksulla poimii tämän halutun käytöksen sieltä. Koira oppii käyttämään takapäätään. Pitää ehkä kokeilla. Ilon kanssa on peruuteltu normaalisti ja aloitettu peruutusharjoitukset myös seuraamisen yhteydessä. Maiju suositteli opettamaan seisomisen kautta eli ei istumisesta. Ilon peruuttaa, mutta takapää alkaa kääntyä oikealle. Täytyy tehdä lyhyissä pätkissä ja palkata ahkerasti. Saatiin ihan kivoja lyhyitä toistoja. Seuruu ja peruutus eri käskyt.Saatoin hieman lipsua suunnitelmastani. Virhe! Ei enää näitä virheitä kun tämä uusi "treenisuunnitelma" tuntuu toimivan hyvin. Tehokkaita, lyhyitä ja ytimekkäitä treenejä ahkerasti palkaten. Sitä me juuri tarvitaan.  Seuraamista kivalla asenteella, hyvä paikka ja kontakti. Hyppyä uudella avoesteellä ja punainen järjen jättiläinen teki juuri niin kuin oletin sen tekevän - sukelsi näppärästi hypyn ali. En oikein tajua miksi, koska se oli varmasti haastavampaa kuin yli hyppääminen. Kokeili muutamankin kerran ja jouduin antamaan palautetta tiukalla äänensävyllä. Tuli onnistumisiakin, mutta nyt treeniin. Kaukot melkoista räpellystä (miksi otin edes).

Nykyään toisinaan Ilo saattaa vauhtiliikkeissä äännähtää. Olen laittanut merkille erityisesti uudessa hallissa, muiden aksatessa viereisillä kentillä. Treeneissä Ilo koitti muutaman kerran äännähtää, mutta olin ehdoton ja käskin heti pois. Ilo joutui hetkeksi jäähylle makaamaan, kivat hommat keskeytyi. Nopeasti loppui ja saatiin tosi kivoja, vauhdikkaita ja hiljaisia suorituksia. Ilon ääntelyyn on helppo puuttua kun vika ei ole hermorakenteessa.

Kommentit

 1. Te olette ahkeria, ihailtavaa ja mielenkiintoista seurattavaa teidän yhteistyö! Ja niin hieno uusi halli.
  tv.grandgrandmother

  VastaaPoista
 2. Halli on huikea! Kiitos, kiva kuulla. :-) Yritetään olla ahkeria ja tulla hyväksi tiimiksi. <3

  VastaaPoista
 3. Mie kokeilin treenata peruututa heittämälä namin jalkoihin, mut siinä pitäs olla ihn törkeen nopee ja tarkka ettei menis vähääkään vinoon kun sit se peppu alkaa vääntää väärään suuntaan. Oonki tehny niin et Tilda peruuttaa takajalkatargetille (meillä semmonen lasten vessajakkara) Ja siihen se peruuttaa suoraan. Sit on kans tehty rallytokokylteistä semmonen "kuja" ja siitä peruutettu. Vieressä peruuttamista taas lähdin tekemään etupalkalla, ja ite käytän samaa "seuraa" käskyä tässäkin. Askel kerralaan lisättiin matkaa :)

  VastaaPoista
 4. Tapoja on monia! Ilo tosiaan osaa peruuttaa, mutta yleensä se on aika rauhallista. Pitää ehkä koittas toisella tapaa saada ripeyttä. Sivulla lähtee takalisto kääntymään jalkojeni taakse, joten ihan lyhyillä pätkillä ollaan menty.

  Ajattelin kanssa normiseuruu-käskyä, mutta sivukorvalla kuulin muiden käyttävän eri käskyjä - pakko laittaa muistiin. :-D

  VastaaPoista
 5. Voiskohan Lysti antaa vähän peruutusvauhtia Ilolle :D Olen tehnyt ihan raivopäisenä töitä saadakseni peruutuksen järkeväksi vauhdillisesti, Lysti kun lähti mieluusti peruuttamaan eniten täysillä ja oli mun yhden askeleen jälkeen pari metriä mun takana...

  Meillä on eri käsky peruutukseen ihan sen takia, että Lysti on aika herkkä antamaan mulle palautteen äänellä, jos ohjaan sitä epäselvästi. Peruutus lähti sujumaan huomattavasti paremmin (lue: ilman ääntä) kun vaihdoin siihen käskyn, jolla koira tietää suunnan olevan taaksepäin. Meillähän on eri käsky myös sivuaskeliin vasemmalle samasta syystä.

  VastaaPoista
 6. Ilokin peruuttaa siis sivulla rivakammin, mutta peruuttaa temppuna (eli pois luotani, aivan toiseen suuntaan) hitaasti. :-D Paitsi jos on lentäviä supernameja palkkana. Luulen, että Ilollekkin on selkeintä ottaa käyttöön vaan ihan oma käsky peruuttaessa. Perua olen miettinyt. :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit