Tehistoko 7

Kouluttaja Katri Mure Teema Vapaavalintainen (hyppy)

Tykkään kauheasti Katrin treeneistä kun tuntuu, että saan niistä aina paljon irti. Niin kävi tälläkin kertaa. Treenien aihe oli vapaavalintainen ja päätin heti sen kuultuani valita hypyn. Alohyppy sujui ihan näppärästi, mutta avohypyssä (kuten myös välillä noudossa, ruudussa, merkin kiertämisessä) tulee ajoittain mutinaa. Alossa ohjaaja käski perusasennosta koiran hypätä hypyn toiselle puolelle, käski pysähtyä ja siirtyi koiran vierelle, jonka jälkeen koira käskettiin perusasentoon. Avossa koira jätetään perusasennosta istumaan, ohjaaja kävelee hypyn toiselle puolelle ja käskee koiraa hyppäämään perusasentoon sivulle. Ilo suorittaa hypyn, mutta mutinaa ilmenee, kuten esimerkiksi juuri tiistaina. Mutinaa ilmenee kun siirrän painoa toiselle jalalle lähtiessäni, kun kävelen pois tai kun Ilo hyppää. Hyppyä lähestyessä Ilo on kuin lentoon lähdössä ja jää kiinni hyppyyn.

 Ilolla vähän tärkeämpää tekemistä kuin poseerata. "Äiti, miten voit vaan kuvata kun muut treenaa!? T: Ilo"

Katrilla oli todella hyvät vinkit, joita en ole itse tajunnut edes ajatella. Kerroin Katrille meidän hyppy-tarinan ja näytin esimerkin. Aika usein kun esimerkki pitää näyttää, kaikki meneekin hyvin. Tällä kertaa ei tarvinnut sitä "pelätä", sillä Ilo jäi heti kiinni hyppyyn ja suorittaessa mutisi. Katri käski tehdä nameista luopumisen kautta ja siitä pykälä pykälältä lisätä haastetta. Ilo istui perusasennossa, laitoin namikäden Ilon pään viereen vasemmalle puolelle ja vasta katsekontaktista Ilo sai ottaa namin. Tuttua. Luopumisen kautta ollaan ääntelyjuttuja treenattu. Seuraavaksi siirsin toisen jalan eteen ja takaisin toisen viereen. Otin rauhallisen askeleen eteenpäin ja palasin Ilon viereen. Otin pari askelta eteenpäin ja palasin  Ilon viereen. Kiersin pienen ympyrän hypyn edessä ja palasin Ilon viereen. Kiersin ympyrän hypyn takaa ja palasin Ilon viereen. Vaihtelin reittiä, jota pitkin palasin Ilon vierelle. Kävin hypyn takana seisomassa ja palasin Ilon viereen. Ilolla raksutti ja se oli todella kiinnostunut tekemisistäni. Ilo ei huomannut muuta. Katri totesi, että tykkää tosi paljon siitä, kuinka kiinnostunut Ilo on tekemisestäni.

Kaikkia toistettiin muutama kerta ja kaikki palkkaukset vasemmalle. Unohdin aluksi antaa Ilolle odota-käskyn ja vasta huomautuksen jälkeen tajusin asian. Silti Ilo pysyi paikoillaan. Leikitin Iloa ja otettiin uusi setti. Vein Ilon hypyn viereen lähempää. Temputin matkalla, mentiin yllättäen hypyn vierelle ja se toimi. Tein yhden namista luopumisen alkuun, hyvin. Otin pari samaa harjoitusta kuin aiemmassa setissä, mutta Ilolla ei ollut mitään ongelmaa, joten kävelin hypyn toiselle puolelle ja käskin Ilon sivulle. Ilo jäi ihmettelemään ja reagoi käskyyn vähän epävarmasti "tajusinko oikein". Luultavasti vauhtia tulee lisää kun tottuu ja jos meinaa hitailla, voi heittää lelun taakse yllättäen antamaan lisäpotkua. Matkasta hypylle ei tarvitse huolehtia (ainakaan vielä), se luultavasti muuttuu kun saa hypyllä homman toimimaan aluksi. Katri sanoi, että Ilo on selvästi vahva ja viisas koira, eikä sille voi tehdä asioita aina saman kaavan mukaan. Muutama toisto ja vaihtelua. Ihan vain pientäkin vaihtelua.

Katri tuumasi, että Ilo on itsevarma koira ja mutina komentamista. Minun pitää ottaa ohjat käsiini ja Ilon pitää tanssia pillini mukaan, eikä minun Ilon pillin mukaan. Tässäpä huimasti muistettavaa ja muutettavaa itselleni.

 Söpistely on Millin ja lihapullien ansiota.

Treeniaikaa oli ruhtinaalliset 14min/koirakko, koska meitä treenaajia oli vain puolet paikalla. Ei jääty jankkaamaan hyppyä enempää vaan kerroin, että mutinaongelman lisäksi myös erottelu on ongelma. Ilo ei osaa erotella tehtäviä kohteita ja se ei kuuntele välttämättä, mitä sanon. Katri laittoi puolikaareen hypyn, kartion ja noutokapulan. Siirryimme suoraan linjaan kartion kanssa, piti olla rintamasuunta vähän vinossa hypylle päin ja käskeä Iloa kiertämään. Ilo lähti kiertämään hypyn. Rintamasuunta oli liikaa hypylle. Pari kertaa äänteli lähtiessään kun ei oikein tiennyt, mitä ihmettä pitää tehdä. Siirryin vähän lähemmäs ja lähetin kiertämään kartiota, jonka jälkeen Ilo lähti. Palkkaus ja siihen treeniaika loppuikin. Sain ideasta kiinni ja vastaavia harjoituksia minun tulee tehdä Ilon kanssa, aika paljon. Ilon pitää oikeasti kuunnella, mitä minä sanon. Keskittyä täysillä. Vaikeutetaan toimintatapaa pykälä pykälältä ja  voin lähettää Iloa vaikka ollessani kyykyssä.

Ennen vuoroja paikkis. Istuminen, josta palkattiin hillitysti. Ilo tosin riehaantui vallan palkasta kun paikkiksen aikana viereisellä kentällä aksattiin ja leikittiin vinkulelulla. Rauhoittui takaisin paikkismoodiin nopeasti. Jatkettiin. Jätettiin koirat istumaan, käveltiin kullekkin sopivan matkan päähän ja vuorotellen käskettiin koirat maahan. Ilo reagoi käskyyn todella täpäkästi, piti oikein palkata. Makuulla haisteli pari kertaa maata, huomautin. Jokainen vuorotellen palasi koiran vierelle tai kutsui sivulle. Minä kutsuin sivulle. Ilo reagoi nopeasti. 

 Rakas ja pätevä puikulaiseni.

Ennen omaa treenivuoroa ehdittiin omatoimisesti tokoilla. Keskityin palkkaamaan Ilon oikeaan suuntaan. Seuraaminen oli ok, tosin tehtiin vain lyhyet pätkät. Luoksetulo oli vauhdikas ja hyvä. Kaukot oli todella täpäkät - ensimmäistä kertaa hallilla. Laitoin lelupalkan taakseni, toimi. Jäävät oli hyvät, mutta istuminen yllättäen vaihtui seisomiseksi. Piti antaa tosi vahva apu. Seisomisessa kerran lähti lelun perässä, minun moka.

Oli ihanaa olla pitkästä aikaa hallilla koko treenien ajan. Kauhealla kiireellä täytynyt lähiaikoina käydä. Treenien jälkeen juttelin hetken toisen ryhmän aussieihmisen kanssa. Hänellä on Shepmate's aussie, tosi kivan näköinen ja oloinen. Käytiin Millin & Priyan kanssa jäähkälenkillä. Ilo & Priya onkin saanut painia pari päivää kun käytiin miehekkeen kanssa laivalla ja Ilo sai olla yökylässä parhaalla siskollaan. Menoa ja meininkiä riitti. Kiitos Milli!

Kommentit

 1. Ei kai vaan ollu kenties Pörrin vinkupossu. :D

  VastaaPoista
 2. En tiedä yhtään. :-D Katselin pätkän teidän menoa ja näytti niin hienolta!!!

  VastaaPoista
 3. Sulle on haaste! Hähää!!!
  http://olipakerranpriya.blogspot.com/2015/12/olipa-kerran-liebster-award.html

  VastaaPoista
 4. Sulle on haaste! Hähää!!!
  http://olipakerranpriya.blogspot.com/2015/12/olipa-kerran-liebster-award.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit