Tehistoko 10

Kouluttaja Piia Karinen Teema Kokeenomainen käyttäytyminen ja viretilan hallinta

Odotin treenejä innolla, sillä tykkään Piian treeneistä. Tykkään kauheasti Piian tavasta kouluttaa. Tarkka ja jämäkkä, mutta silti sellainen... miellyttävä. Todella hyviä harjoituksia ja todella hyviä vinkkejä. Sama tänään!

Luoksepäästävyys. Ilo oli aivan täpinöissään. Iloa ja rakkautta ilmassa. Hyppi ilopomppuja minulle, pusutteli häntä heiluen maassa kyykistelevää Piiaa ja kävi ilopomppaamassa myös lähellä seisovan Millin luona. Ei aivan ihanteellista, mutta en usko hetkeäkään, että Ilo koetilanteessa täysin tuntemattomille ihmisille tuollaista tekisi. Ei ole näyttänyt pienintäkään merkkiä ja normaalisti on treeneissäkin sujunut rauhallisemmin ja maltillisemmin.
Piia toimi liikkurina kaikessa. Vuorotellen kehään, jokainen omalla vuorolla ja muut odotti vuorojaan kehän laidalla. Käveltiin liikkeen alkuun ja palkattiin koira. Kehään astellessa Ilo katsoi Vendi-bortsun perään. Ilo kiinnostuu aina paimenkoirista ja Vendin perään on katsellut treeneissä useammankin kerran. Joskus ovat yhdessä lenkilläkin käyneet. Perusasento oli huono ja säädettiin alussa. Vinkiksi toisen koiran pälyilyyn - käydä hyvissä ajoin ennen omaa vuoroa luvan kanssa lähempänä toista koiraa ja palkkailla kontaktista. Tosin Iloa ei Vendi jännittänyt vaan kiinnosti, kai silti toimii samanlailla. Vinkiksi perusasentoon - seuruuttaa (käännöksen kera) koira paikalle, josta ensimmäinen liike alkaa. Koira tulee suoraan perusasentoon, ei säätöä.

Toisella kierroksella uusi yritys, mutta sillä tapaa, että seuruutin Ilon seuraavan liikkeen alkamiskohtaan. Huomattavasti parempi. Kolmannella kierroksella pieni pätkä seuraamista ja Piia liikkuroi mitä kummallisimman pätkän. Todella lähelle reunaa, käännös suuntaan x, eiku sittenkin suuntaan x, täyskäännös, käännös suuntaan x ja aivan hypyn vierestä. Ilo pysyi hienosti mukana, enkä itsekkään alkanut sählätä, vaikka sähläämisen mahdollisuus tehtiin suureksi. Neljännellä kierroksella Piia lähti pois kentältä. Minä mietin vapautanko Ilon vai pidänkö perusasennossa, päätin pitää. Piia totesi, että koira kannattaa vapauttaa ja palkata. Puuhailla vaikka jotain pientä odotellessa (esim. käsikosketus). Muille treenattiin harjoituksissa mm. paukahdusta (reunalevy kaatui), liikkurin sairauskohtausta (Piia kaatui maahan, alkoi pyöriä) ja hypyn yli seuruuttamista. Tokokokeessa voi tapahtua mitä vain ja kaikenlaista hyvä harjoitella. Todella hyviä harjoituksia! Pitäisi harjoitella enemmänkin.

Kokeenomaisen käytöksen treenaamisen jälkeen keskityttiin vireeseen. Piia halusi kuulla jokaisen ongelmista. Minä kerroin, että Ilo jää aika paljon kiinni leluihin/muuhun, joka näkyy mm. lelupalkassa ja tokoliikkeissä. Kerroin myös, että Ilolla on tosi kova saalisvietti, joka näkyy mm. Ilon yrittäessä rynnätä lelun tai vaikka noutokapulan perään. Ilollahan myös tulee nykyään äännähdys helposti vauhdikkaammissa jutuissa, luultavasti juuri mm. näistä syistä. Piia ja treenikaverit menivät seisomaan rinkiin. Minä leikitin Iloa lelulla ja leikittämisen jälkeen heitin toisen lelun (lainapallon) rinkiin. Ilon piti jättää pallo rauhaan, ottaa kontaktia minuun ja tulla leikkimään kanssani. Ilo ei ole tarvinnut lupaa kun olen heittänyt sille lelua, joten tämä oli todella vaikea harjoitus. Haastetta riitti! Ilo meni, meni ja meni. Heilutteli häntää ja flirttaili ringissä seisoville. Minun piti odottaa, että Ilo ottaa kontaktia minuun ja lähtee tulemaan kohti - palkaksi hurjat lelubileet. Ilo lähti joka kerta pallon perään, mutta toistojen myötä alkoi jäädä yhä kauemmas ja tulla helpommin luokseni. Vaatimustasoa nostettiin ja en palkannut Iloa lelulla, mikäli se meni näkymättömän rajan yli. Todella hyvä harjoitus. Treeniin!

En malttanut lähteä oman vuoron jälkeen, vaikka koko aika treenattiin. Todella hyvät treenit ja todella hyviä vinkkejä kaikille. Oli pakko nähdä kaikkien suoritukset. Näistä erilaisista ja hyödyllisistä treeneistä tykkään.

Kuvituskuvat otettu erään pakkaspäivän peltoilulta.

Kommentit

Suositut tekstit