Nose Work 1

Mikä ihmeen Nose Work?

"K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo yli 5 000 koiraa (k9nosework.com). Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Nose Work kokeet suoritetaan neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira on pääsääntöisesti kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita voittaa. Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Koirakko voi osallistua kokeeseen, kun koira on suorittanut hajutestin. Esimerkiksi 1-luokan hajutestissä koiran tulee löytää eukalyptuksen haju 12 laatikon joukosta. Hajutestejä järjestetään ympäri Suomen yhdistyksen kouluttamien testaajien toimesta, paikallisen järjestäjän tuella. Eliittiluokka järjestetään kutsukilpailuina niille, jotka ovat kolmasti suorittaneet 3-luokan. Hajuina ovat 3-luokan hajut, eikä sääntöjä ole. Tässä kilpailuluokassa tähdätään työkoiran tarkkuuteen, tehokkuuteen ja hallittavuuteen, missä tahansa olosuhteissa." Nose Work Finland ry


Olen tiennyt nose workista jo jonkin aikaa ja olen haaveillut meneväni kurssille. Kursseja löytyy, mutta ne on kuitenkin lyhyitä ja kalliita. Joulukuun alussa kysyin meidän seuran fb-ryhmässä löytyykö nose work harrastajia ja keskustelu alkoi elää heti. Todella monet ihmiset oli kiinnostuneita lajista ja alkoi tulla puhetta koulutuksesta. Ostin eucalyptus-hajun ja ajattelin aloittaa omatoimisen treenaamisen, mutta kokeneempi ihminen - jolta kysyin mielipidettä - suositteli käymään koulutuksessa ennen omatoimista treenaamista. Helmikuun alussa tuli ilmoitus kahdesta alkavasta nose work-ryhmästä. Toinen aloittelijoille ja toinen kokeneemmille. Laitoin kalenteriin muistutuksen ja lähempänä herätyskelloon herätyksen. Ilmoittauduin tasan sillä hetkellä kuin ilmoittautuminen alkoi ja se kannatti. Minä kuulin, että 35 sekunnissa täyttyi molemmat ryhmät. Ajatella!? Oho!

Minä olen ryhmässä kaksi. Siinä aloittelijoiden ryhmässä. Ryhmässä on meidän lisäksi viisi koirakkoa. Treenataan joka toinen viikko. Treeniaikaa on tunti. 02.03. 20.00-21.00, 16.03. 17.00-18.00, 30.03. 20.00-21.00 ja 13.04. 20.00-21.00. Neljän kerran kurssi maksoi 90 euroa. Halvin, mihin olin itse törmännyt. Lisäksi plussaa siitä, että kurssi järjestetään omassa seurassa (ja hallissa). Tästä saa tarvittavan potkun omatoimitreeneihin.

Ilolla ei ole kokemusta nose workista, mutta muusta nenätyöskentelystä kyllä. Ilo on jäljestänyt, hakuillut (vain muutaman kerran), etsinyt esineitä ja etsinyt ruokaa. Ilo käyttää nenäänsä taitavasti ja mielellään. Nenähommat on aivan ehdottomasti Ilon juttu. Nenähommissa koira väsyttää itseään. Koira joutuu tekemään kaiken työn itse. Ilon perusluonne - innokkuus ja vauhdikkuus - näkyy myös  nenähommissa, mutta silti Ilo tekee mukavasti töitä. Ilon ruotsisisko Issi nose workkailee omistajansa kanssa. Issi on todella taitava ja heillä meneekin hienosti. Maailman söpöin nenä. ♥

Tänään sitten alkoi odotettu Nose Work! Kouluttajana toimii Siru Heinikoski. Aluksi Siru esitteli itsensä, kertoi lajista ja kertoi "treenisuunnitelmasta". Siru näytti ihanalla westiemummolla, miten lähdetään työstämään. Meille jaettiin joko pahvilaatikot tai pilttipurkit. Niihin laitettiin huopatassu ja huopatassuun pisara eucalyptusta. Levittäydyttiin ympäri kenttää treenaamaan ja Siru kiersi meidän luona vuorotellen. Me saimme pahvilaatikon ja rehellisesti sanottuna olisin mielummin ottanut purkin, koska jännästi osasin arvella, miten laatikon kanssa käy.

Aluksi koiraa palkattiin kiinnostuksesta laatikkoa kohtaan. Ilo tajusi tuoksun heti ensimmäisellä kerralla, se nuuskaisi oikein pitkään. Koiran haistaessa tuoksua palkattiin, sitten heitettiin koiralle toinen nami kauemmas. Muuten olisi ollut vain laatikko-nami-laatikko-nami-pelaamista ja koiran ei olisi oikein tarvinnut miettiä. Ilo teki hommia innokkaasti. Oikeastaan välillä vähän liiankin innokkaasti ja vauhdikkaasti, mutta sitä osasin jopa odottaa - viimeistään siinä vaiheessa kun sain laatikon käsiini. Ilo tarjosi tassun laittamista laatikkoon, laatikon kuopimista (ja syömistä) ja huopatassun maistamista. Siru antoi vinkiksi kääntää laatikon normiasennon sijaan kyljelleen ja koitti Ilon kanssa. Ilo käyttäytyi kuin unelma ja tarjosi todella hienoa maahanmenoakin. Siru neuvoi ottamaan toisen laatikon mukaan kuvioon ja alkaa eroittelemaan. Toisessa laatikossa oli haju ja toisessa ei.

Laitoin molemmat laatikot kyljelleen ja jatkoin harjoituksia. Oikean haistamisesta palkattiin, väärän ei. Palkkaamisen jälkeen koiralle heitettiin taas nami kauemmas ja laatikoiden paikkaa vaihdettiin sillä välin kun koira oli hakemassa namia. Minulle tämä oli jotenkin haastavaa. Kauheasti piti miettiä kummassa laatikossa haju olikaan eli keskittymistä tähän. Ilo tajusi idean nopeasti, mutta tarjosi pöhköilyä ajoittain edelleen. Kerran Ilo kaatoi toisen laatikon ja nosti etutassut laatikon päälle. Minun pitää vain olla nopeampi palkkauksessa. Palkata ennen kuin Ilo ehtii tehdä mitään hölmöilyjä. Jos Ilo aivan ranttaliksi laittaa, voin mainita sille asiasta.

Näillä eväillä potkaistaan nose work harjoitukset käyntiin ja lähdetään tutustumaan uuteen lajiin. Oli todella kivaa tehdä jotain aivan uutta ja erilaista. Oli kiva mennä kouluttautumaan siten, että ei ole mitään kokemusta lajista ennestään. Aloittaa aivan puhtaalta pöydältä, eikä kukaan voi odottaa yhtään mitään. Meillä oli todella hauskaa molemmilla. Treenien jälkeen Ilo on ollut aivan väsynyt. Parhaillaan nukkuu sohvalla tyynyjen päällä.

Minulla on pilttipurkkeja säästössä ja aion lähipäivinä jatkaa harjoituksia. Ehkä jo huomenna, koska hetinyt.

Kommentit

 1. NoseWork on kyllä kivaa aktivointia koiralle esim. sade- ja saikkupäiville. Rommikin on ihan intona aina kun hajut kaivetaan esille. Meille alkeiskurssilla painotettiin, että varsinkin alkuun treenimäärät tulee pitää vähäisinä, noin. kerta viikkoon riittää. Meillä oli ohjatut treenit myös joka toinen viikko ja siihen väliin tehtiin 1-2 treeniä kotona.

  VastaaPoista
 2. Auts. Pitää varmaan unohtaa suunnitelma. :-D Voi jehna! Olen just tällainen. Kiitos vinkistä!

  Ilokin tuntui olevan kyllä tosi innoissaan, kunhan turha höpöily jää harjoituksen myötä pois. :-)

  VastaaPoista
 3. Oi, kuulostaapa kivalta lajilta! Oon jo pitemmän aikaa ihmetellyt että mistä tässä koko hommassa on kyse, mutta nyt tämän postauksen lukemisen myötä kirkastui :-) Tosi kiva postaus!

  Nose work tekisi kyllä tosi hyvää mun nuoremmalle koiralleni. Harrastetaan tavoitteellisesti erästä nenätarkkuutta ja keskittymistä vaativaa lajia, ja välillä koiralla tuntuu olevan enemmän vauhtia kuin malttia :D Nose work saattaisi kehittää neidin keskittymiskykyä ja nenätyöskentelyä ylipäätään. Täytyy laittaa korvan taakse, jos vaikka meidän kohdalle joskus joku kurssi sattuisi!

  VastaaPoista
 4. Elsa on ihan innoissaan tästä lajista.:) Ollaan syksystä asti treenailtu Nose Workii.:)

  VastaaPoista
 5. Anna kannattaa kyllä! Varmasti tosi kivaa aktiviteettia koiralle ja voi harrastaa alkupotkun jälkeen omatoimisesti. Itse tykkään nenähommista ja olen tosi intona tästä uudesta lajista. :-) Mahtavaa, että tästä postauksesta oli hyötyä.

  Jenni oih! Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta ja hauskalta lajilta. Ilokin oli tosi innoissaan,vähän liiankin. Ehkä se siitä muuttuu järkeväksi innoksi harjoittelemalla. :-)

  VastaaPoista
 6. Nose Work kiinnostanut kyllä kovasti, mutta kurssit on kyllä hirmuisen kalliita :( nyt on mennyt koiruleihin rahaa sen verran paljon, että näkyy kyllä opiskelijan lompakolla.

  VastaaPoista
 7. Hei me haastettiin teidät! :-)
  http://sudenhuudon.blogspot.fi/2016/03/kurkkaus-tikun-ja-takun-ajatusmaailmaan.html

  VastaaPoista
 8. Joanna toivottavasti sinnekkin tulee vähän huokeampi kurssi. :-) Koiraharrastus on kyllä jäätävän kallista... mutta silti parasta.

  Kiitos haasteesta! Pitää tarttua siihen kun on taas kuvauskunnossa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit