Tehistoko 15

Kouluttaja Sirpa Virtanen Teema Erilaiset tarjoamisharjoitukset

Tokotuntiin saatiin ohjeeksi "Ajattelin, että vahvistettaisiin koirien aktiivisuutta erilaisilla tarjoamisharjoituksilla. Ottakaa mukaan PALJON pieniä nameja ja toki lelukin, jos se on koiralle hyvä palkka. Lisäksi mukaan häkki tai makuualusta." Kuulosti mielenkiintoiselta ja odotin selvästi erilaista tuntia innolla. Olikin kyllä hyvät treenit.

Aluksi tehtiin paikkiksia. Paikkaistuminen 2 min, häiriönä Sirpa tiputti "vahingossa" hanskansa, nosti sen ja taputteli "likaista" hanskaa reittä vasten. Ilo tiesi, että nyt vain kilttejä koiria koetellaan. Sitten siirryttiin lähemmäs, käskettiin koirat vuorotellen maahan. Maassa pysyivät hetken ja kutsuttiin vuorotellen sivulle. Tai no kukin teki oman mielensä mukaan, mutta taas sellaista evl-tyylistä paikkista. Tehtiin useampia kertoja, erilaisia pätkiä. Ilo kerran reagoi toisen maahanmeno-käskyyn, oioit ja uudestaan. Kerran meni hitaasti maahan, jäi huonoon asentoon ja siirtyi siitä lonkalle. Sivulle tuli aina vauhdikkaasti, mutta perusasentoja piti hinkata. Ylläri.

Harjoiteltiin käsikosketusta. Ilon kanssa on harjoiteltu vähän aikaisemmin ja se tietää idean. Harjoitukset meni hyvin, mutta Ilo meinasi välillä vähän oikoa. Kuono kävi lähellä kättä, mutta ei osunut kuitenkaan käteen ja kuono kääntyi jo namikäden suuntaan. Minä onnistuin pari kertaa palkkaamaan oikomisesta, hupsista. Sirpa totesi, että käteni vähän liikkuu ja suositteli pistämään käden jalkaa vasten. Pysyi paikallaan ja sujui muutenkin näppärämmin. Vaihtelin kättä ja käden paikkaa, kuonokosketus toimi hienosti. Ilo tajuaa tempun ja tykkää.

Harjoiteltiin tarjoamisen kautta myös makuualustalle tai häkkiin menoa. Ilo tajusi idean heti, vaikka ei olla alustalla harjoituksia tehty. Kentällä oli kuitenkin makuualusta ja kädessäni oli naksutin, se riitti ja laittoi Punanutun aivot töihin. Pari kertaa palkkasin kun lähestyi petiä, sitten tassukosketuksesta ja tosi nopeasti aloin vaatia, että kaikki neljä tassua oli alustalla. Palkkasin alustalle ja heitin toisen namin kauemmas. Ilo tuli vauhdikkaasti takaisin alustalle. Sirpa antoi "palkasta palkkaan"-vinkin eli kun koira meni alustalle, jes, nami kuonon eteen ja koira tavallaan "vedettiin" namin avulla pois alustalta, jonka jälkeen koira sai syödä namin. Ideana, että koira on hommissa koko ajan ja vieläkin innokkaammin tarjoaa alustalle palaamista. Toimi tämäkin. Ilo teki innokkaasti ja jossain kohtaa kesken riekun Sirpa sanoikin, että "se ei ainakaan ole väsähtänyt" - juu ei.

Omatoimisesti Ilo sai harjoitella seuraamista - vinotti vinotti. Takapää aukesi. Keskeytin, aloitin alusta ja palkkasin ripeästi pienestäkin suorasta pätkästä.  Perusasentoa hinkattiin, koska vinous. Hyppyä - hienosti ja hyvällä vauhdilla, mutta perusasennot oli vinot. Voi vinous! Kaukoja - täpäkät vaihdot pidemmällä matkalla ja muiden treenatessa samalla kentällä. Noutoa - ensimmäinen tosi jees, paitsi irrotti kapulasta kehusta ennen käskyä. Vauhtia riitti, mutta pari kertaa pääsi inahdus kapulalle lähtiessä. Käskin tietysti takaisin ja otettiin alusta. Tehtiin puukapulalla ja metallikapulalla. Vapautin lelulle kun oli napannut kapulan suuhunsa ja lähtenyt vauhdikkaasti palauttamaan. Metallikapula oli ilmeisen siisti kun ei irrottanut vapautuskäskystä, ajatella. 

Treenattiin koko 1 h 30 min treeniaika. Paria pientä taukoa lukuunottamatta. Aivan huomaamatta. On tullut niin vähän treenattua kunnolla, että vahingossa treenaa ihan liikaa kun treenaamaan lähtee. Ilo on tosi innokas tekemään ja minun täytyy viheltää peli poikki, koska Ilo ei hirveän helposti väsymistä näytä. Sirpa kertoi, että palkasta palkkaan-tyyliin voi palkata myös kaukoissa. Koira käsketään makuulle, palkkaääni hyvästä  ja palkka ylös siihen kohtaan, mistä koira saa sen noustessa seisomaan (paikaltaan liikkumatta). Tulee vahvistettua makaamista ja seisomista. Aion koittaa! Jäävien suhteen Sirpa suositteli samaa tapaa kuin Piia silloin joskus aikaisemmin. Pompun kautta. Neljä kertaa kuonokosketus käteen pompun kautta ja viidennellä kerralla käsky. Ennen treenejä käytiin lähimetsässä lämmittelemässä. Ihanaa kun iltaisin on jo paljon pidempään valoisaa. Metsässä tuli aivan yllättäen mutkan takaa vastaan maastopyöräilijä, mutta Ilo ei ollut moksiskaan ja reagoi tosi nopeasti käskyyni. Aivan kuin koko pyöräilijää ei olisi tullutkaan. Taitotypy. Pyöräilijäkin oli kohtelias ja huikkasi hymysuin moikat. Jäähkälenkki samassa metsässä. Viime viikon tapaan Suvin, Vendi-bortsun ja Vili-villiksen kanssa. Ilolla ja Vendillä on hyvä meno, leikit menee hyvin yksiin. Vili oli vähän äänekäs ja Ilo vähän ihmetteli sitä. Ihme kyllä, koska se on tottunut äänteleviin koiriin ja itsekkin ääntelee hieman joidenkin koirien kanssa. 

Tänään kävin otattamassa valokuvan passia varten. Askel kohti Itävaltaa ja astutusreissua. Rahaakin on laitettu jemmaan matkaa varten. Hurraa! Hyvissä ajoin liikenteessä, heh. Aivan järkyttävän hirvittävän kammottavan valtava pentukuume. En. Kestä. Pentuja vilisee mielessä päivästä toiseen. Ilolla on juoksut tulossa. Saa nähdä alkaako tällä kertaa aikaisemmin kuin toukokuussa. Sulo oli kovin kiinnostunut Ilon takamuksesta eilen ja minun silmääni Ilon takalisto näytti ehkä aavistuksen turvonneelta. Merkkailu on törkeää ja karvaa pöllyää.

 Meidän perheen lauma. Kääpiövillakoira Sulo (1v 6kk), joka asuu kotikotonani. Ilo. Kääpiövillakoira Kuti (10v 6kk), joka asuu mieheni mummilla. Käytettiin puudelot trimmauksessa ja Ilo tuli seuranaiseksi. Oli pakko saada porukasta kuva.

Kommentit

 1. Taito Ilo! Teillä on kyllä niin jänniä aikoja edessä. Pieniä Iloisia pupseja, jännää <3

  VastaaPoista
 2. Niimpäääää en kestääääääääää. <3 Voihan pentukuume. Vielä täytyy malttaa. :-) Ihan kiva kuitenkin kun se pentukuume kerkesi kunnolla putkahtaa hyvissä ajoin ennen pentujen tuloa!

  VastaaPoista
 3. Pentukuume... Meille muutti eilen malikkakakara, tuli onneksi siskolle ja mä saan vaan seurata sivusta, mutta mutta... Osani saan pentuarjesta, halusin tai en. :'D Voin kertoa, että omat toinen koira-suunnitelmat siirtyi aika reippaasti eteenpäin, ei kiitos pentua mulle vielä ens- tai sitä seuraavanakaan vuonna.....

  Jännää joka tapauksessa, onnea odotukseen ja toivottavasti kaikki sujuu smoothisti!

  VastaaPoista
 4. Pentue on suunnitteilla vasta loppuvuodeksi, joten hetken tässä saa kärvistellä. :-) Hih. Kauheasti jännittää ja kutkututtaa jo nyt. Toivotaan, että kaikki menee hienosti. Kiitos!

  Voin uskoa, että pentukuume saattaa siirtyä malikkakakaran myötä. :-D :-D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit