Kentäl eka, kentäl vika

JUOKSUT! Ilolla alkoi eilen juoksut. Merkkejä on ollut hyvän tovin, mutta eilen näkyi ensimmäiset veripisarat.

Kuulun Facebookissa Tampereen koiratreenit-ryhmään ja sulaneista kentistä innostuneena huutelin tokoseuran perään. Innokkaita löytyi ja paikaksi valikoitui Ylöjärveltä Laaduntien kenttä. Todella kiva hiekkakenttä.  Paikalle saapui meidän lisäksi kelpie, bortsu, bortsu-kelpie, pumi ja kaksi belgiä, sekä luonnollisesti jokaisen omistajat.

 Kentäl vikat. Me oltiin Ilon kanssa myös ekat. Kimppakuva piti ottaa kaikista, mutta muut ehti lähteä.

Olin varautunut siihen, että useampi koirakko treenaa samaan aikaan ja liikkuroidaan/häiriöidään toisiamme jokaisen fiiliksen mukaan. Aluksi kuitenkin puhuttiin, että on varmaan hyödyllisempää siten, että jokainen treenaa vuorotellen ja toiset jeesaa. Paineita. Pitkästä aikaa. Minä olin ottanut Ilon kentälle heti tullessani, joten me aloitimme. Lisää paineita. Olin tehnyt kotona aika tarkan suunnitelman, miten treenataan mitäkin liikkeitä, mutta kaikki katosi päästäni. Kaksi porukasta tuli meidän mukaan, liikkuroimaan, toimimaan tarkkaavina silminä ja antamaan vinkkejä. Pari koirakkoa treenasi vuorotellen, mutta lopulta treenattiin samaan aikaan.

Jos ei tiedä mitä tehdä, helpoin valinta on seuraaminen. Olin aivan pihalla aluksi, joten aloitettiin tottakai juuri sillä seuraamisella.  Toinen apureista liikkuroi ja molemmat kulkivat meidän mukana. Huomautus tuli kontaktin tippumisesta lähdössä. Olin etukäteen kertonut jalan painamisesta, mutta molemmat olivat sitä mieltä, että kontaktin tippuminen lähdössä ja käännöksissä pisti enemmän silmiin. Seuraaminen tuntui ihan hyvältä ja joku pätkä tuntui tosi hyvältä, mutta kontakti tosiaan tippui lähdössä ja käännöksissä. Nämä ongelmat tiedostan, mutta en ole niille mitään koittanut tehdä. Nyt muuttuu! Enemmän yllätyksellisyyttä lähtöihin ja käännöksiin. Nostetaan niiden arvoa. Ei ole ihme, että ei ole Ilolle niin justiinsa kun en ole hirveästi näistä palkannut.

Keskityin palkkaamaan Iloa nimenomaan lähdössä. Annoin käskyn seurata, mutta palkkasin ottamatta askeltakaan. Välillä siirsin painoa jalalta toiselle ja palkkasin. Välillä nytkäytin jalkaa. Välillä otin yhden askeleen. Välillä otin kaksi askelta. Seuraava pidempi seuruupätkä alkoi heti aivan erilaisella ilmeellä. Ilo seuraa iloisesti ja innokkaasti, mielestäni mukavalla paikalla (no joo, lähiaikoina ollut sitä poikittamista) ja kontakti säilyy, mutta tosiaan nimenomaan nuo lähdöt ja kulmat on saanut kontaktin tippumaan. Tällä pätkällä kontakti oli hyvä heti lähdöstä alkaen. Meidän apurit huomasivat saman. Ehdottomasti lisää vastaavanlaista treeniä! 

Tehtiin monenlaista muuta. Tässä välissä taidettiin toimia apurina nuorelle belginartulle, joka kuulemma inhoaa Ilon näköisiä koiria. Koiria, joilla on paljon vaaleaa kasvoissa. Ilohan sopi tehtävään mahtavasti vaalean naamansa ja kiltin luonteensa puolesta. Palkkailin Iloa kontaktista ja temputin vähän. Ei mitään ongelmaa.


Ruudussa palkkailin oikeasta paikasta. Tarjoamisen kautta. Tarjosi liian edessä seisomista, mutta alkoi hakea oikeaa paikkaa kun palkkaa ei tullut. Edistystä! Välillä tehtiin myös kosketusalustalla, välillä ilman. Välillä lähempää, välillä pidemmän matkan päästä. Välillä lähetin käskyllä ruutuun. Merkin kiertäminen oli tuttuun tapaan vauhdikasta. Välillä lähetin kiertämään ja odotin Ilon sivulle, välillä vapautin vauhdista palkalle. Välillä tehtiin kiertäessä maahanmenoja ja pysähdyksiä. Välillä lähetin kiertämään ja käskin seuraamaan. Kerran kaatui tötterö, mutta muuten aika kivasti meni kiertoharjoitukset. Noutoa tehtiin niin puukapulalla kuin metallikapulallakin. Palkkasin Iloa kontaktin säilymisestä heittokäden heilahtaessa, kontaktin säilymisestä kapulan kolahtaessa maahan (tosin Ilo meinasi palkkasanasta ryykätä kapulalle, kapulaintoinen). Välillä odotin kapulan palautusta sivulle, välillä vapautin vauhdista palkalle. Ilo sai seurata kapula suussa ja tosi hyvin sujui. Kaukot sujui vaihtelevasti. Aluksi vähän tahmeaa (erityisesti pidemmällä matkalla), mutta löytyi se täpäkkyyskin vaihtoihin. Takapalkalla tehtiin. Palkkasin eri kohdista. Sivulla maahanmenosta, ensimmäisestä istumisesta, ensimmäisestä maahanmenosta, kaikista neljästä vaihdosta. Palkkailin tänään vaihtelevasti! Jes!

Lopuksi tehtiin paikkis. Vähän sekalaisesti, osa istui ja osa makasi. Ilo teki istuen. Toisella puolella oli bortsu-uros ja toisella puolella vanhempi belginarttu (ei sama, jonka kanssa treenattiin ohittamista). Pari kertaa huomautin kun vilkaisi viereistä koiraa. Minua ei varsinaisesti haittaa, vaikka pää liikkuisi, mutta en tykkää vieruskavereiden katsomisesta tai haistelusta. Ilo reagoi huomautukseen hyvin. Muiden lähtiessä tehtiin bortsun kanssa evl-paikkis liikkuroidusti. VOI JESTAS!!! Järkyttävää sontaa. Syytän juoksuja. Tai väsymystä. Ilo "nukahti" paikkiksessa, painui niin rauhalliseen paikkistilaan, että ei ollut täpäkkyydestä tietoakaan. Maahanmeno oli todella todella todella tahmeaa. Jouduin useamman kerran korjaamaan ja käskyttämään. Luoksetulo oli sekin varmisteleva ja välimatkakin oli siinä vaiheessa jo todella lyhyt. Nostatin Ilon kierroksia uudelleen pyöräyttämällä ympäri, kierrättämällä merkkiä ympäri ja leikittämällä. Tehtiin omatoimisesti pari lyhennettyä harjoitusta ja Ilo oli taas ihanan täpäkkä. Minun täytyy kyllä keksiä jotain yllättävää ja virkistävää paikkikseen. Ylempiä luokkia varten. Ilo suhtautuu niihin vähän liiankin rauhallisesti. Kokemuksia? Vinkkejä? 


Lähes kaksi tuntia hurahti treeneissä. Ilo oli kentällä koko ajan. Paikka oli vieras, ihmiset oli vieraita, koirat oli vieraita ja silti Ilo oli vain ihan super. Makasi käskyn alla vapaana tai kulki mukanani ilman mitään käskyä. Ei reagoinut toisiin koiriin mitenkään (ihmiset kävi moikkaamassa alkuun), ei karkaillut, ei äännellyt, ei provosoitunut ja käyttäytyi vain niin mahdottoman mallikkaasti koko ajan. Ilo on kyllä oma luottokoirani. Tykkään sen luonteesta hirveästi. Treenitkin sujui mukavasti, ilman suurempia ongelmia. Meillä oli hauskaa. Ilo teki kanssani töitä iloisesti ja innokkaasti. Hyvässä kontaktissa. Kivalla asenteella. Toki liikkeissä riittää tekemistä, mutta asenne. Se on minulle vain niin suuri ilonaihe. Meistä molemmista on niin kiva tehdä hommia yhdessä.

Kotona Ilo on ollut vähän raasu juoksujen takia. Nukkunut hirveästi omissa oloissa kun ei sohvallekkaan oikein saa tulla juoksupöksynä. Tiistaina Ilo lähtee Laura-kasvattajan luokse hoitoon. Laura tarkkailee Ilon tärppihommeloita tulevia pentuhommeloita ajatellen. Ikävä tulee aina, mutta koirattomina ei tarvitse kuitenkaan olla, sillä Ilon emä Nessa tulee meille hoitoon. Huomenna Ilolla on silmäpeilaus. Toivottavasti kaikki edelleen ok.

Kuvia piti ottaa PALJON, mutta minulla oli todella kiireinen aikataulu ja en millään muistanut ladata akkua.

Kommentit

 1. Hei kiva oli nähdä teitä! Harmillisesti mulla jäi kamera kotiin ja treenit aivan kesken kun soitettiin kotiin. Ja eipä nuo Vilkun tassutkaan parhaimmillaan ole :D ei sulla sattunut tuleen yhden yhtä kuvaa kun kauempana leikitin sitä? Ensi kerralla ollaan kyllä loppuun asti, jätän kännykän kotiin x)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa hyödyllisiltä treeneiltä! Siitä saa tosi paljon irti kun kanssatreenaajat kommentoi :)

  VastaaPoista
 3. Ehdin ottaa kuvia vaan pumista ja belgistä. Lopuksi noi pari Ilosta ja kimppakuva. Akku vilkutti punaisena ekoista kuvista asti. Kääääk! Ensi kerralla kamera lataan ajoissa... Oli kiva nähdä teitäkin! Tai no Vilkkua en ehtinyt lähempää nähdä. Nauratti vielä kotonakin tööttäilevät koirasi, tirsk. :-D

  VastaaPoista
 4. Totta kyllä! Hiton hyvää harjoitusta myös itselle. :-) Pitää vain poistua sieltä mukavuusalueelta useammin ja laittaa itsensä tuollaisiin tilanteisiin. Täytyy vain treenisuunnitelmat tehdä tarkasti, vaikka paperille. :-D

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, liityin tuohon ryhmään vaikka en Treella asukaan mutta kyllä täältä 50 km päästä voisi hyvinkin lähteä treenaileen, tosi tehokkailta kuulosti teidän treenit.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit