Tehistoko 17

Kouluttaja Darja Helle Teema Jotain helppoa häiriöllä - osaako koira oikeasti, jos vähän sekoitetaan pakkaa

Kouluttaja ajatteli, että tehdään "jotain helppoa häiriöllä eli testataan osaako koira oikeasti, jos vähän sekoitetaan pakkaa". Hyvä ja hirveän hyödyllinen aihe. Mietin kotona mitä tehtäisiin ja päädyin kaukokäskyihin. Kaukohistoria ei ole pitkä ja esimerkiksi seisomista ei olla harjoiteltu lainkaan. Istu-maahan-kaukot oli aluksi tahmeat ja Ilo teki vaihdot hissimäisesti. Nykyään (yleensä) Ilo tekee vaihdot täpäkästi, yhdessä osassa. 


Ollaan tehty tosi vähän kaukoja kokonaisena liikkeenä kisamaisesti. Olen palkkaillut Iloa vaihtelevasti - välillä ensimmäisestä maahanmenosta vielä sivulla ollessa, ensimmäisestä istumisesta, ensimmäisestä maahanmenosta, kaikista neljästä vaihdosta. Välillä olen temputtanut Iloa, käskenyt siitä yhtäkkiä makuulle ja palkannut tai vaihtoehtoisesti käskenyt tekemään useammat vaihdot ja palkannut. Minulla ei ole ollut mitään tiettyä kaavaa. Ilo on kehittynyt kaukoissa hirveästi ja tykkään sen tavasta suorittaa kaukot. Ajattelin, että ehkä voitaisiin kokeilla, miten Ilo kaukoilee häiriössä. Kyllähän treenihallissa häiriötä riittää aina, mutta hain takaa mm. sellaista häiriötä, että ihminen seisoo aivan vieressä. Ilo reagoi erilaiseen tilanteeseen normaalia hitaammilla vaihdoilla. Lähdettiin sitten hakemaan täpäkkyyttä, eikä oikeastaan tehtykkään häiriöharjoituksia.

Aluksi tehtiin siis normitavalla. Käytin Ilolla takapalkkaa. Ilo reagoi käskyihin heti ja käskyä ei tarvinnut toistaa, mutta vaihdot oli liian tahmeat omaan makuuni. Tiedän Ilon pystyvän parempaan. Darja totesi, että voin vaikka nostattaa Iloa seisomalla Ilon edessä ja innostamalla sitä. Nostattaa voi myös kierrättämällä. Lähetin Ilon kiertämään merkkiä ja käskin vauhdista makaamaan, välillä makuulta myös istumaan. Ilo reagoi maahanmeno käskyyn nopeasti ja olin aivan ihmeissäni kun vauhdista ei ole juuri pysähdyksiä tehty. Välimatka ei ollut pitkä ja annoin käskyn Ilolle aika nopeasti heti merkin kiertämisen jälkeen. Darja huomautti, että ei kannata antaa aina samassa kohdassa. Välillä voi antaa ennen merkin kiertoa, välillä jälkeen ja juuri eri kohdissa. Ilo reagoi muissakin kohdissa. Istuminen oli ensimmäisellä kerralla vähän tahmea, mutta käsiavulla heti vähän parempi. 

Omatoimisesti tehtiin kentän ulkopuolella vähän lisää kaukoja. Temppuiltiin - Ilo sai pyöriä ympyrää - ja käskin siitä kaukoilemaan, ihanan täpäkkää. Tehtiin myös normaalisti takapalkalla ja sujui paremmin kuin kentällä, vaikka pari hidasta vaihtoa mahtui tähänkin. Darja tuumasi, että minun kannattaa tehdä eri välimatkoilta kaukokäskyjä. Matka kasvaa kuitenkin ylemmissä luokissa ja on ihan hyvä harjoitella sitäkin. Koitin pidemmältä matkalta ja se tahmasi menoa heti. Täytyy harjoitella kaukoja myös erilaisten välimatkojen päästä. Kuulemma kannattaa harjoitella eri asioita eri kerroilla. Täpäkkyyttä erikseen, matkaa erikseen ja häiriöitä erikseen.

Ennen omia vuoroja tehtiin paikkista. Evl-tyyliin taas. Ilo oli aivan muissa maailmoissa. Istui hyvin ja ryhdikkäästi, mutta maahanmenoon reagoi tahmeasti. Oli ehtinyt "nukahtaa" istuskellessa. Täytyy varmaan palkkailla aina välillä, jos se auttaisi. Kävin Ilon luona, otettiin uudestaan ja hetken päästä koitin uudestaan käskeä maahan. Meni täpäkästi. Maahanmenon jälkeen kutsuttiin luokse ja ensimmäistä kertaa Ilo ei lähtenyt. Ilo nytkähti paikallaan epävarmana. En tiedä, mikä sitä hämäsi. Eikö kuullut kunnolla, ajatteliko olevan hämy vai mitä kummaa. Yleensä Ilo pinkaisee luokse kuin ohjus. Otettiin uudestaan ja meni paremmin. Tosi jännä tämä!

Muistiin hyviä häiriötreenejä: Seuraamista siten, että liikkuri kulkee aivan kannoilla. Joko koiran vieressä tai takana. Liikkuu ripeästi, pysähtyy täpäkästi ja kulkee aivan lähellä. Sanelee häiriökäskyjä. Noutoa siten, että kentällä on useampi ihminen häiriköimässä. Kapulaa hakiessa ihmiset muodostavat jonon, ohjaaja menee jonon keskelle ja koiran pitäisi palauttaa kapula ohjaajalleen. Ohjattua noutoa siten, että kapulan vieressä seisoo joku. 2v 8kk.

Juoksut alkoi (tai alkaa)? Mielestäni paperiin tuli tänään punertavaa. Ajoissa tänä vuonna...

Kommentit

Suositut tekstit