Helposti vietävissä

Eija sai minut ylipuhuttua BH-kokeeseen ja aika käy uhkaavasti vähiin, vähän reilu pari viikkoa enää aikaa kokeeseen. Tänään lähdettiin treenaamaan Miran & Ryhti-airiksen ja Svetlanan & Chili-bortsun kanssa Niihamaan Tavesin nurmikentälle, joka on vähän matkaa ennen TamSKin hallia. Osoittautui tosi kivaksi kentäksi!


Oli todella kuuma aamupäivä ja treenikenttä oli suoraan auringossa, selvästi verotti vähän. Ei ollut niin vauhdikasta ja innokasta menoa kuin yleensä. Ilo myös ensimmäisellä seuruupätkällä katseli, missä ihmeen paikassa ollaan ja jouduin oikeasti huomauttamaan, että ei tuollainen käy. Heräsi huomautuksesta  hommiin.

Paikkamakuussa Ilo oli kentän laidalla Ryhdin tehdessä hommia Miran kanssa. Muutaman minuutin ajan suunnilleen. Minä seisoin selkä Iloon, mutta kurkin salaa lipan ali. Ilolla ei ollut  ongelmia paikkiksessa. Hyvin.

Seuraaminen oli tosiaan ensimmäisellä patkalla järkyttävää haahuilua. Ilo vain katseli maisemia - miitää? Oli mielestäni niin törkeää, että huomautin asiasta ja otettiin uudestaan. Tehtiin taas yhdessä hommia. Seuruukaavio on pitkä - 50 askelta suoraan, täyskäännös vasemmalle, 10 askelta normaalisti, 10 askelta juosten, 10 askelta hitaasti, 10 askelta normaalisti, käännös oikealle, 15 askelta, käännös oikealle, 15 askelta, täyskäännös vasemmalle, 7 askelta, perusasento, 7 askelta, käännös vasemmalle, 15 askelta ja henkilöryhmä. Olen tyytyväinen huomautuksen jälkeen Ilon paikkaan, kontaktiin ja fiilikseen seuraamisessa. Tuntui hyvältä. Täyskäännökset on haastavat, koska ollaan totuttu kääntymään oikealle. Välillä pylly pyörii hyvin, välillä ei. Henkilöryhmässä oli vain kaksi jäsentä ja olin itse vähän pihalla suorituksesta. Henkilöryhmässä Ilo laahusti, vaikka ei ollut erityisen kiinnostunut ihmisistä. Jäi jälkeen. Koitettiin useampi kerta. Lopetettiin ok suoritukseen.

Istuminen ok. Ilmeisesti (hyvä minä) pysähdytään perusasentoon ja siitä koira jää istumaan. Meille helpompaa kuin varsinaisesti liikkeestä istuminen, joka on harjoituksen alla tokossa. Tässä ei ongelmaa. Maahanmeno ok. Ilmeisesti (hyvä minä edelleen) samaan tyyliin. Ilo kävi kivasti makuulle. Maahanmenon jälkeen kävellään 30 askelta kauemmas ja kutsutaan koira luokse. Eteen. Luoksetulo Ilomaiseen tyyliin vauhdikas, mutta Ilo ei vain tule eteen istumaan. Olen koittanut sitä opettaa, mutta Ilolla on niin suuri palo sivulle, että ei tule mitään. Ei välttämättä, vaikka minulla olisi vahvat avut tai palkka. Silloin tulee suuremmalla todennäköisyydellä eteen, mutta helposti silti ainakin pylly vinottaa vasuriin. Päätin kutsua Ilon vain suosiolla sivulle. Perusasentokin oli ensimmäisellä kerralla vähän vino, mutta palkatta jäämisestä toisella kerralla parempi. Treeniä, treeniä. Puuh!
 Kuuman päivän kunniaksi Ilo pääsi useamman kerran uimaan. Aamupäivällä Ryhdin kanssa ja iltapäivällä Sannan lauman kanssa.

Sanna taas sai minut ylipuhuttua koiranäyttelyyn. Ilmoitan Ilon näyttelyyn heti perjantaina ja itse näyttely on vasta heinäkuussa. Ilon kanssa on käyty jokunen kerta mätsäreissä, palkintojakin on herunut muutaman kerran. Näyttelyissä me ei olla Ilon kanssa käynyt ikinä ja itse vähän karsastan näyttelymaailmaa. Aussieissa on aika selvät linjajaot ja Ilokin näyttää hyvin erilaiselta kuin näyttelykehien valloittajat. Minä olen kovin tyytyväinen koiraani, enkä näyttelykoiraa hakenutkaan - älkää ymmärtäkö väärin. Minulla ei ole tuomarista mitään käsitystä, mutta eräs kaverini osasi katsoa, että hän ei ole vissiin aussieita tuomaroinut aiemmin. Ilo on aika siro ja aika turkiton. Tuomarin moikatessa tai tarkistaessa hampaita tuskin tulee ongelmia. Seisominen sujuu, jos minä osaan seisottaa. Ravuuttaminen sujuu vaihtelevalla menestyksellä - Ilo siirtää helposti laukalle. Täytyy treenata seisottamista ja ravuuttamista, joten tänään pidettiin meidän ensimmäiset näyttelytreenit. Ilo sanoi whaaat?

Mukana Sanna, kolme alle 6-vuotiasta lasta ja kolme muuta koiraa. Treenattiin lähikentällä. Ilma oli edelleen lämmin ja aurinkoinen, mutta järveltä puhaltava tuuli viilensi sopivasti. Meillä oli oikein näyttelyhihnat mukana. Harjoiteltiin näyttelyjuttuja aluksi vuorotellen ja lopuksi yhdessä. Ilo ravasi tänään oikein kivasti. Pitkää ja nättiä ravia. Vain kerran yritti siirtää laukalle ja täytyi huomauttaa. Ilo ravasi hienosti myös Lila-aussiekaverin mennessä edessä ja tullessa takana. Ei vaikuttanut kaveri käytökseen, vaikka olin aivan varma, että ainakin Lilan mennessä edessä Ilo alkaisi keulia. Seisottaminen sujui ihan hyvin sekin. Ilo pysyi kyllä paikoillaan ja minä yritin kauempaa tihrustaa seisooko se hyvin vai huonosti. Ihan hyvin se kuulemma ainakin Sannan silmään seisoi. Minä en oikein tuostakaan mitään tajua. Hampaat ja kropan antoi tutkia ilman pienintäkään ongelmaa.

Olen tässä tänään miettinyt, että pitääköhän Iloa jotenkin erityisesti puunata näyttelykehää varten. Tottakai pesen ja harjaan, mutta noin muuten. Se jää nähtäväksi! Ilmoitin Ilon myös RotuRaceen, joka on ensi viikolla Hyvinkäällä. Sitä varten ei treenata vaan lähdetään ihan vain humputteleen muutaman Wirnistelijän kanssa.

Kommentit

 1. Näyttelyyn kannattaa pestä koira (jos se on likainen), harjata ja trimmata tassu- sekä korvakarvat. Myös mahanaluskarvoja ja häntää voi siistiä.
  Kannattaa pyytää joku kaveri tai vastaava trimmaamaan jollei osaa itse. Ei mene hermot itsellä (terveisiä karvamöhköhuushollista, jossa trimmaaminen tuottaa tuskaa, eikä sitä ikinä tehdä).

  VastaaPoista
 2. Raaaaaaahhhh!!! En osaa. :-D Pitää kysyä, jos joku tuttu osaisi.

  VastaaPoista
 3. Ennen kehään menoa kannattaa myös "lämpätä" koiraa (kuumalla kelillä ei tietenkään läkähdykseen asti :D) ravauttamalla sitä, liike näyttää monesti paremmalta kun koira on lämmin ja sen huomaa myös koiraa liikuttaessa. Mihin näyttelyyn ootte menossa? Ihan uteliaisuudesta, jos satun itse olemaan myös paikalla niin ois hauska nähdä Ilo kehässä :D

  VastaaPoista
 4. Kiitti vinkistä! :-D Orivedelle.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit