AVO1 286p, KP, sij. 2/3

Tänään oli meidän toinen AVO-luokan tokokoe. Heinolan Palvelus- ja Seurakoira ry järjesti ALO ja AVO luokkien kokeen Heinolassa vanhalla raviradalla. Hiekkakenttä oli suoraan auringonpaisteessa ja lämpölukemat huitelivat muutenkin noin +30°C. Kauhistelin kuumuutta jo etukäteen, mutta koepaikan nähtyäni vieläkin enemmän. Olo oli kuin aavikolla, mutta onneksi odottelemaan pystyi varjossa. Kuumuus oli toinen syistä, mikä sai epäröimään tulevaa koetta. Ensimmäinen ja suurin syy oli pieleen menneet treenit lähiaikoina. Ruutu on ollut aivan hukassa ja liikkeestä istumisen sijaan on tarjottu maahanmenoa lähes poikkeuksetta. Ruudun kanssa taisteltiin viimeksi aamulla ja epätoivo iski. Teki mieli jättää menemättä koko kokeeseen. Saatoin kypsästi jopa pillittää itsekseni.

AVO alkoi 19.30 ja paikalla piti olla 19.00. Matkaa kertyi/suunta 183km ja 2h 20min. Lähdettiin matkaan 16.00 ja kotiin päästiin illalla joskus 23.30. Matkaseuraksi lähti perheeni, mieheke hoiti kuvaamisen ja tytär tsemppaamisen. Kauhean kaunista oli matkan varrella. Peltoja silmänkantamattomiin. Vielä joskus minäkin haluan asua peltoparatiisissa, haikeus. Kokeeseen AVO-luokkaan oli ilmoittautunut vain kolme koirakkoa. Ilo ja kaksi belgiä. Ilo oli toisena suoritusvuorossa. Koetta tuomaroi Susanna Berghäll. Uusi tuttavuus minulle.
Meidän saapuessa perille ALO-luokka oli vielä kesken. Katseltiin Ilon kanssa sivummalta alemman luokan menoa. Hengailtiin varjossa, minä istuin maassa ja Ilo loikoili. Kehä loppui, kisakirjat/palkinnot jaettiin ja pienen tauon jälkeen meitä huudettiin kokoon. Luoksepäästävyys ok, samoin paikkaistuminen. Ei ongelmia tai epäröintiä. Ilo istui kahden ison mustan koiran välissä ja näky oli hilpeä, hymyilytti. Henkivartija-vibat tuli väkisin.

Aiemmin päivällä olin todella ahdistunut pieleen menneistä treeneistä, mutta viimeistään koepaikalla Ilon iloisuus ja into tarttui minuun. Päätin viimeistään siinä kohtaa lopettaa tyhmän rypemisen ja keskittyä olennaiseen - olemaan koirani arvoinen iloinen ja innokas ohjaaja. Ilo oli aivan intona. Pian oli jo meidän vuoro.

  ©Alexandra Salo
  Ohjaaja voisi ottaa koirasta mallia ilmeessä. :-) ©Alexandra Salo
©Alexandra Salo

Loppujes. ♥ ©Alexandra Salo

Koe alkoi seuraamisella. Kaksi askelta eteenpäin ja pysähdys alkuun. Seuraaminen oli innokasta, mutta Ilo vähän painoi jalkaani ja käännöksissä parantamista. Kaksi askelta taaksepäin ja pysähdys sai Ilon kuvittelemaan, että seuruupätkä loppui siihen ja Ilo pomppasi ilmaan kuin olisi "jessin" kuullut. Hölmöläinen. Liikkeestä seisominen hyvä, mutta seuraamisessa Ilo vähän painoi jalkaa. Luoksetulo vauhdikas, mutta jättäessä Ilo haisteli maata. Mitä! Liikkeestä maahanmeno hyvä. Tuomari huomautti, että Ilo saisi tehdä nopeammin. Reagoi käskyyn heti, mutta saisi tipahtaa. Ruutu jännitti eniten. Ilo lähti vauhdilla, mutta kiersi vasemmalta ulkokautta ruutuun. Alkoi hidastaa askelia vähän ennen seis-käskyä, stoppasi käskystä ja kävi käskystä makuulle. Nouto  vauhdikas ja innokas. Tuomari totesi Ilon olleen vähän hulvaton. Hah, kuvaa hyvin Iloa. Kaukot kamalat! En voi tajuta vieläkään. Ilo tarvi KOLME käskyä ensimmäiseen istumiseen. Ei ole IKINÄ tehnyt moista. En tiedä, missä ajatukset oikein oli - ei ainakaan kaukoissa. Muutenkin tahmeat, mutta teki vaihdot. Hyppy hyvä, mutta jätin Ilon ilmeisesti liian lähelle estettä ja se hipaisi estettä, josta tuli -2. Kierto ok.


1. Paikalla istuminen ryhmässä 1min 10
2. Seuraaminen 8,5
3. Seisominen seuraamisen yhteydessä 9,5
4. Luoksetulo 9,5
5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9,5
6. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno 8,5
7. Noutaminen 9,5
8. Kauko-ohjaus 6
9. Estehyppy 8
10. Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon 10
11. Kokonaisvaikutus 9,5
Pistemäärä 286p AVO1, KP ja sij. 2/3

Tänään olin erityisen tyytyväinen palaaviin perusasentoihin. Mielestäni perusasennot tuntui ja videolta myös näytti hyviltä. Ilo teki iloisesti töitä kanssani, se välittyi myös muille. Siirtymät oli tässä kokeessa paremmat kuin aiemmassa. Kehuun Ilo vastasi kivasti ja innokkaasti, omaan tapaansa. Minua jäi hirveästi vaivaamaan meidän virheet ja jännitin palkintojen jakoon asti saatiinko ykköstulosta. Tykkäsin selkeästä liikkurista ja tuomarista, joka kertoi suorituksen jälkeen miksi rokotti mistäkin pisteitä. Rokotukset tapahtui aivan aiheesta. Suorituksen jälkeen tuomari kehui Ilon työskentelyä. Saimme kuin saimmekin ykköstuloksen. Alaraja on 256p ja meille pisteitä kertyi 286p. Reilu pari viikkoa sitten saatiin enemmän, mutta tällaista tämä koiraharrastus on. 

 ©Kiira Lehto
 ©Kiira Lehto
 ©Kiira Lehto
 ©Kiira Lehto
 ©Kiira Lehto
 En ehkä kestä ilmettäni. :-D En todella tiedä, mitä hittoa tapahtuu. Ei haittaa kun koira näyttää tuolta. ♥ ©Kiira Lehto

Tehotreeniä, sillä reilu viikko ja meillä on taas tokokoe. Lähdetään tavoittelemaan viimeistä ykköstulosta ja TK2:sta. Toivotaan, että treenit kulkisi mukavasti ja kokeesta selvittäisi kunnialla. Sitten Ilo pääsee ansaitulle tokotauolle! Jos ei saada seuraavalla kerralla purkkiin AVOa, varataan uusi koepaikka heti ja treenataan lisää.

Kommentit

 1. Onnea ykkösestä! Mielestäni ykkönen noilla pisteillä on jo hyvä. :) Tuo tuomari on juuri saanut tuomarinpaperit. Tervu = ruskea belgi :D Grotsku musta.

  VastaaPoista
 2. Onnea ykkösestä! Mielestäni ykkönen noilla pisteillä on jo hyvä. :) Tuo tuomari on juuri saanut tuomarinpaperit. Tervu = ruskea belgi :D Grotsku musta.

  VastaaPoista
 3. Hahaaaa kiitos :-D No niin onkin. Onpa järkevä olo. XD Korjaan heti! Ja kiitos myös onnittelusta. :-)

  VastaaPoista
 4. Paljon onnea ykkösestä! Ootte te taitavia! :)

  VastaaPoista
 5. Paljon onnee! :) sun kirjotuksista huokuu kyllä jotenkin sellanen positiivisuus, synty itelle hirvee hinku päästä tokoa alottelemaan (alkeiskurssi alkaa vasta lokakuussa) :D

  VastaaPoista
 6. Onnea, ihan huiput pisteet vaikka kaukoissa joutuikin käskyttämään useammin! Niin ja joo tervu on tosiaan tämä ruskea versio mikä meiltäkin löytyy ;)

  VastaaPoista
 7. Kiitos! :-) Olen tyytyväinen pisteisiin ja Ilon käytökseen. Pari harmittavaa virhettä, mutta minkäs teet. Muuta kuin treenaat lisää. :-D Kiva kuulla, että positiivisuus välittyy tekstien myötä. Olen aika positiivinen tyyppi ja koitan suhtautua asioihin positiivisesti. Joitain se usein ärsyttää, mutta minkäs sitä itselleen mahtaa!

  En tajua miksi ei yhtään leikannut. :-D Belgiäkin on joka lähtöön! Hahaa.

  VastaaPoista
 8. Ihana blogiteksti! "Saatoin kypsästi jopa pillittää itsekseni." Ah, niin inhimillistä. En tätä yleensä harrasta, paitsi että juurikin tällä viikolla tuomarivirheen vuoksi :D

  Yritetään jatkossakin ollaan koiran veroisia reiluja ja iloisia treenikamuja, meni miten meni. Lisäksi teillä meni hienosti, onnittelut!

  VastaaPoista
 9. Kiitos! Mitäs sitä suotta totuutta hienostelemaan. :-D Pitäisi vaan ottaa koirista mallia ja elää enemmän hetkessä. :-) Ei jäädä liikaa vatvomaan asioita, kuten itselläni on tapana.

  VastaaPoista
 10. Onnea hyvästä tuloksesta! Mahtavat pisteet teillä, ootte parhaita <3!

  VastaaPoista
 11. Moikka!
  Olen pitkän aikaa etsinyt itselleni sopivaa rotua ja jostain syystä päädyn aina auspaihin. Etsin monipuolista harrastuskoiraa. Haluaisitko kertoa millainen harrastuskoira auspai on?
  Mulla löytyy tällä hetkellä vetokoiran pentu kasvamassa. Haluaisin tulevaisuudessa sille vetokaverin, jonka kanssa voisi harrastaa muutakin. Miten nämä toimivat vedossa esim bikejoring ja canicrossissa?
  Jos mulla olisi resursseja niin varmasti ottaisin auspain ja jonkun kunnon vetokoira, mutta kun ei ole niin joudun etsimään koiran joka toimisi niin vedossa kuin muissakin lajeissa.

  VastaaPoista
 12. Moi! Australianpaimenkoira on mielestäni monipuolinen harrastuskaveri ja omani on osoittanut lahjoja jokaisessa lajissa, mitä olen keksinyt kokeilla. Ilo on hurjan innokas vetäjä. Vetointoja ja menohaluja löytyy. Hymysuin viipottaa canicrossatessa, pyöräillessä, kikkaroidessa, potkukelkkaillessa... Pienestä koostasn huolimatta. :-) Aika monien aussieiden kanssa tehdään vetojuttuja, joten Ilo tuskin on ainoa laatuaan.

  Mielestäni aussie sopii lajiin kuin lajiin. :-) Vauhdikas, ketterä, innokas, nopea oppimaan, miellyttämishaluinen, innokas tekemään töitä, työmoottoria löytyy. Aussie sopii nimenomaan harrastuskoiraksi ja on onnellisimmillaan päästessään töihin (kuin töihin).

  VastaaPoista
 13. Eksyin katselemaan kuvia, ja ihana tuo "Loppujes"-kuva. :) Mutta jos on tuohon tyyliin pompannut yleensä, niin ehkä tuo on vähän liian railakas pomppu tokokehään jos sääntöjä ja koeohjeita tulkitaan. ;) Ottaa kropallaan kontaktia suhun ja pää on tosi lähellä sun naamaa - plus että pomppu on tosi korkea. Hauskan kuvan siitä on saanut! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit