OnniDog torstaiOnniDog valtasi Jämsän Himoksen to 08.09. - su 11.09. jo kolmatta kertaa. OnniDog on edelleen useille ihmisille aivan vieras ja minä haluan omalta osaltani jakaa OnniDogin ilosanomaa muille koiraharrastajille. Minä olen ollut Ilon kanssa mukana jo kolmena vuonna ja ennakkoilmoittauduin jo ensi vuodeksi mukaan. OnniDogista on alkanut muodostua meille perinne ja se on joka vuoden kohokohta. Mielestäni ehdottomasti paras ja monipuolisin koiratapahtuma. Toista vastaavaa ei yksinkertaisesti vain ole ja jo se houkuttaa minua.

Torstaina lastasin Puntikan täyteen koiramaisia tavaroita ja lähdimme Ilon kanssa kahdestaan kohti Himosta. Perille saavuimme noin yhdeltätoista. Aurinko paistoi ihanasti siniseltä taivaalta, mutta oli aika kova tuuli. Perille päästyäni Puntikan viereen parkkeerasi Heljä koirineen ja naureskelimme kun me bloggaajat ajelimme ilmeisesti peräkkäin Tampereelta Himokselle. Moikattiin ihanaa Mariaa, joka on pääjehu OnniDogin taustalla. Lähdin Ilon kanssa lenkille pelloille ja Ilo onnistui heti bongaamaan kuraojan, käsittämätöntä. Ilo oli aivan innoissaan ja aavisti, että luvassa on jotain tosi hauskaa. Hetken päästä ihanat ystävämme Eija & Kayla saapui kohteeseen.Meillä piti olla 12.00-13.00 venyttelyä, mutta säätelin aikatauluja jälkikäteen ja meitä ei oltu merkattu venyttelyyn. Kukaan muukaan ei ollut menossa, joten venyttelyä ei tuohon aikaan ollut. Käytin ensimmäisen tunnin venyttelyn sijaan tutustuessani aiemmilta vuosilta tuttuun alueeseen,  kuvaillen ja katsellen pentutuntia.

13.00-15.00 Koirafrisbee - Kouluttaja Katja Jokiniemi

Kouluttaja oli vaihtunut aiemmilta vuosilta, mutta myös Katja osoittautui hyväksi kouluttajaksi. Katja on harrastanut koirafrisbeetä muutaman vuoden ibizanpodencojensa kanssa. Ryhmässä meitä oli vain kaksi, myöhemmin tuli kolmas lisää. Katja kertoi omasta taustastaan ja kävimme läpi erilaisia frisbeitä.  Aluksi innostettiin koiria frisbeisiin. Ilo innostui. Näytin Ilon kanssa miten ollaan tehty ja hyvin pian todettiin, että minulla on vähän ongelma. Ullatuus. En osaa heittää kunnolla, heitän liian epävarmasti ja voimattomasti. Sain myös vinkin opettaa Ilon kiertämään takaani - Ilon ollessa kiertämässä jalkojeni takana, heitän frisbeen ja Ilo lähtee vauhdista perään. Vuorotellen heiteltiin koirille. Kouluttaja näytti Ilon kanssa, miten homma toimii ja hienosti toimi. Harjoiteltiin erilaisia heittoja kahdestaan, kolmistaan, nelistään. Oli tosi opettavaista ja hauskaa.
15.00-16.00 Rally-toko - Kouluttaja Elli Kinnunen

Kouluttaja oli tuttu aiemmilta vuosilta. Odotin Ellin koulutusta hirveästi! Tykkään Ellistä ja Ellin koulutustyylistä. Jos asuisin lähempänä, haluaisin säännöllisesti Ellin oppiin. Elli muisti meidät ja kyseli kuulumiset ennen tuntia. Rally aloitettiin linjakäännöksillä. Maahan piirrettiin suora viiva, jota pitkin koiraa seuruutettiin ja käännyttiin jyrkästi vasemmalle/oikealle siten, että oma jalka jäi linjan keskelle. Todella hyvä ja hyödyllinen harjoitus meille. Oikealle vaikeampi. Vasemmalle  parempi, mutta olisi sekin voinut olla kyllä tiiviimpi/täpäkämpi.

Elli kysyi olenko harjoitellut Ilon kanssa tehtäviä oikealla puolella. En ole. Hui kauhistus! Aloin sitten opettaa perusasentoa oikealla ja voin kertoa, että kolme vuotta tokoa tahkoneelle koiralle (ja ohjaajalle) oli aika haastavaa. Elli suositteli, että kannattaa opettaa mahdollisimman vähäeleisesti. Ei kädellä valtavaa rinkiä, vaan enemmän kämmenellä pieni pyöräytys "kuin hillopurkin avaisi". Elli katseli toimintaa ja totesi minun tekevän oikein, mutta tokokoiro Ilo vähän kankeili kun tottunut toimimaan vasemmalla. Treeniin perusasento oikealla!Neljällä tötsällä pujoittelua. Normaalisti, hitaasti ja juosten. Tötsät pujoiteltiin edestakaisin. Kuulemma lähes täydellinen, mutta käynnissä laski vähän päätä kierroissa. Kotiläksyksi käännöksissä täysillä mukana pysyminen. Yhden tötsän ympäri pyörimistä seuruuttaen. Säilyykö usko ja jaksaako takapää työskennellä? Palkka ulkoa ja "tikittävää" askelta voi kokeilla, jos kontakti säilyisi. Omaan hartialinjaan tulee kiinnittää huomiota, ei taaksepäin ristiriitaisesti - vaikka koiraa tuijottaisikin. Ilo meinasi vähän jätättää, mutta oma hartijalinjani oli aika pielessä. Tosi kivaa settiä saatiin aikaiseksi kun keskityin enemmän omaan tekemiseeni.

Jäi aikaa ja kysyttiin, mitä halutaan. Mietin pääni puhki ja humisi vain tyhjää. Eija-ihana pelasti ja keksi kierron. Näytin meidän ongelman - laajan kaarroksen tötsällä. Ilo kuulemma näytti vähän siltä kun unohtaisi tehtävän ja odottaisi palkkaa. Olen kyllä hakenut tiiviimpää käännöstä sanomalla palkkasanan "jes" Ilon ollessa kiertämässä merkkiä. Sain treenaamiseen muutaman eri vinkin. 1. Lelu tötsästä oikealle etuviistoon ja luopuminen - tiukempi kurvi. 2. Namipalkka tötsästä vasemmalle yläviistoon ja välillä palkka käskyllä sieltä. 3. Appari palkkaamassa tötsästä takaviistossa. Vaikuttaa myös vauhtiin kun koira saa palkan molemmilta matkoilta. Lähdettiin kuitenkin harjoittelemaan kahdella tötsällä. Tötsät olivat samassa linjassa, minä seisoin niiden keskellä ja lähetin kiertämään vuorotellen kumpaakin tötsää. Lähetin kiertämään, koiran kiertäessä käännyin ympäri ja lähetin vauhdista kiertämään toista - tätä toistona. Ilo lähti heti hakemaan tiukempaa kurvia. 


16.00-18.00 Nose work - Kouluttaja Annina Björlund

Nose work oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa OnniDogissa. Iso jee! Meillä oli takana aika pitkä tauko nose workkailusta. Ryhmässä oli paljon ensikertalaisia, joten muut aloitti treenaamisen nameilla ja me tehtiin hajulla. Koirakot harjoitteli yksitellen, muut katseli sivummalla. Ensikertalaiset alkoi harjoitella siten, että lattialla oli useampi laatikko, laatikoihin laitettiin nameja ja nameja lisättiin silloin kun koira oli toisen laatikon kimpussa, eikä huomannut. Seuraavalla kierroksella laatikoita asteltiin erilailla ja koirat joutui oikeasti haistellen etsimään namit. Seuraavalla kierroksella oli haju mukana, nami oli hajun kanssa samassa laatikossa ja namia lisättiin laatikkoon aina kun koiran silmä vältti. Seuraavassa vaiheessa palkattiin hajun haistamisesta hajun viereen. 

Ilon harjoitus oli haastava, sillä Ilo näki kun muut söivät ruokaa laatikoista. Ilolla oli samat laatikot käytössä ja Ilo myös haistoi ruoat laatikoissa. Aluksi etsi selvästi vain ruokaa, käskystä välittämättä. Otin pois ja lähetin uudestaan, ryhdistäytyi ja etsi hajun. Toinen kierros meni huomattavasti paremmin.  Kolmannella kierroksella en itse tiennyt, missä haju on ja luotin vain Iloon. Ilosta näki heti kun se hajun löysi, vaikka ilmaisua meillä ei vielä olekkaan. Ilo teki todella hyvää työtä. Harjoitus oli hyvä ja haastava. Aivan erilainen tilanne normaaliin verrattuna.Käytiin kierros ympäri uudestaan ja olimme taas viimeisenä suoritusvuorossa. Toisella kierroksella laatikot oli aseteltu. Ensimmäisen sijainnin tiesin, kahden muun sijaintia en ja luotin vain Iloon. Aluksi sama ruokahomma kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta muisti jujun nopeasti. Ilo teki todella hyvää työtä haastavassa tilanteessa. Ihmisiä ja koiria huoneessa, kouluttaja vieressä, ruoalta tuoksuvat laatikot, liukas laminaattilattia...

Aloin miettiä, että voisin opettaa Ilolle ilmaisuksi kuonokosketuksen. Tai kuonokosketuksen JA sen jälkeen istumisen. Ilmaisua voi lähteä opettamaan lasipurkilla. Koira haistaa, käsky, palkka oikeasta. Jos koira ei toimi, haju lähtee selän taakse piiloon. Useita toistoja, ei hätiköintiä. Ilmaisun opettaminen olisi meillä seuraava vaihe.


Päivän päätteeksi oli avajaiset. Avajaisissa oli todella nihkeästi porukkaa. Maria piti avajaispuheen ja esitteli meidät molemmat bloggaajat. Avajaisissa nähtiin koiratanssinäytös, frisbeenäytös ja tokonäytös. Eijalle saavuttiin illalla kahdeksan aikoihin. Kamala nälkä ja väsy. Iltapalaa ja toki juoruilua ennen unia. Uni maittoikin!

Kommentit

 1. OnniDog kuulosti (jälleen) hienosti järjestetyltä tapahtumalta, voi kunpa itsekin pääsisi joskus matkaan sinne, vaikka täältä aika pitkä matka onkin...
  Kirjoituksesta kun ei oikein selvää saanut, niin oletko sä koskaan aiemmin siis kokeillut rally-tokoa Ilon kanssa?

  VastaaPoista
 2. OnniDogissa oli tosi kivaa! Suosittelen oikeasti lämpimästi. Kannattaa miettiä, jos lähtisi kaverin kanssa. Tai kimppakyydeillä. Tai pitkänmatkan bussilla.

  Aa olisin tietysti voinut tekstissä kertoa vähän meidän taustoja. Muissa vihjasin, mutta en rallyssa. Ollaan rally-tokoa tehty joo, mutta ihan liian epäaktiivisesti. :-)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kyllä niin mukavan monipuoliselta tapahtumalta, joten ei yhtään kaduta, että tuli ennakkoilmoittauduttua jo ;D. En malta odottaa nose workkailua, kuulostaa niin hauskalta! ^^

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva kun tulet mukaan! Jeeee! :-) Voin opettaa alkeisiin nose workissa, jos tahdot. :-)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit