OnniDog lauantai

Herätyskello soi aikaisin ja toiseksi viimeinen OnniDog-päivä odotti. Ilma oli aavistuksen harmaampi ja koleampi kuin parina aiempana päivänä. Jossain välissä päivää hetken tihkui, mutta tosiaan vain ihan hetken. Sekään ei menoa latistanut.  Päivän ohjelma koki melkoisia muutoksia. Muokkasin aikatauluja oikein todella ja matkasta jäi niin esine-etsintä, agility kuin vepekin. Sen sijaan suuntasin tokoluennolle ja myöhemmin myös möllitokoon.


09.00-11.00 Liisa Tikan luento: Koiran takapäänkäyttö ja kehonhallinta

"Liisa Tikka on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Hän on työskennellyt koirien parissa jo useiden vuosien ajan. Liisalla on Helsingissä koirakoulu Masseter, joka on erikoistunut operanttiin koulutukseen. Lisäksi Liisa työskentelee toimitussihteerinä Canis-lehdessä. Tokoa hän kilpaili aiemman koiransa, staffi Hurjan, kanssa kymmenisen vuotta sitten. Tällä hetkellä toko-uraansa on aloittelemassa vuoden vanha amstaffi Nasta. Lisäksi Liisalla on kisakokemusta mm. rally-tokon parista."

Älyttömän mielenkiintoinen ja hyödyllinen luento kaikille koiraharrastajille - lajista riippumatta. Hyvä luento ja paljon sai irti. Luento alkoi ajoissa, homma toimi ja luennoitsija oli hyvä. Tämä oli paras luento tänä vuonna OnniDogissa käymistäni. Käytiin läpi mm. tehokkaita koulutusmenetelmiä, kohdetyöskentelyä, syviä lihaksia, koordinaatioharjoituksia, erilaisia perusharjoituksia. En lähde luentoa muuten avaamaan, koska en valitettavasti osaa tehdä omia muistiinpanoja luennoista ja luentojen sisältöä ei oletettavasti saa sellaisenaan julkaista.

Seuraavaksi piti olla esine-etsintää metsässä, mutta sattuneesta syystä jätin sen välistä ja ilmoittauduin mukaan aiemmin miettimälleni tokoluennolle. Luentojen välissä oli tunnin hengähdystauko ja käden lepuutus.


12.00-14.00 Susanna Berghällin luento: Tottelevaisuuskokeet tuoreen tuomarin näkökulmasta

"TOKOa lähes koko elämä. 1986 lähtien mukana lajissa kaikin mahdollisin tavoin. Kymmenen eri koiran kanssa yhteensä satoja koekäyntejä, kolme eri rotua. Koulutusohjaajana useammassa yhdistyksessä ja kaikkea arkitottiksesta pentukoulun kautta kilpatokoon.  Kokeen järjestäjänä ja vastaavana koetoimitsijana niin kyläkokeissa kuin SM, PM ja MM-kisoissa. Liikkeenohjaajana vuosia ja nyt helmi kruunussa, valmistun tokon ylituomariksi 2016. Edelleen jatkan TOKOharrastusta kaikilla mainituilla osa-alueilla. Nyt mukaan tulee vaan vielä enemmän luentoja ja kurssin vetämisiä."

Toko on meidän laji, joten toko aiheena on äärimmäisen kiinnostava. Toko on pilkunviilausta, mutta silti erittäin hauskaa yhdessä tekemistä ja erittäin koukuttavaa. Luento sopi varmasti todella hyvin vasta-alkajille, mutta vähän kokeneemmille (ja puhun todella vain vähän kokeneemmista - itsestäni) luento oli enemmän kertausta. Käytiin läpi luokat, liikkeet ja sääntöjä. Luento keskittyi lähinnä alokkaaseen, vaikka muutkin luokat käytiin läpi. Luennolla oli aika ahkeria kyselijöitä ja kysyin itsekkin kysymyksen tai pari, joten sain kuitenkin jotain irti jo tuttujen juttujen lisäksi. Tykkäsin hirveästi Susannan tavasta luennoida ja hänen ajatuksistaan. Kertaus on opintojen äiti, mutta ehkä odotin vielä vähän lisää. Tosin aivan aloittelijat ei olisi ehkä silloin saanut niin paljoa irti. Luento sisälsi juuri sen, mitä luennon nimestä voi odottaa. Oli hyvä kun päätinkin mennä, jäi hyvä fiilis.

"Toko on arvostelulaji, mitä suuremmissa määrin. Voi saada samasta liikkeestä kahdelta eri tuomarilta 6 ja 10. Ja molemmat on oikeassa."


13.00-15.00 Nose Work - Kouluttaja Annina Björlund

Riensin tokoluennolta pahasti myöhässä nose workkiin viereiseen rakennukseen. Ryhmä oli todella iso, mutta päästiin mukaan. Hetken päästä oli jo meidän vuoro ja päätin tehdä samanlaisen harjoituksen kuin torstaina. Muut oli treenannut ruoalla eli laatikot tuoksuivat jälleen ruoalta. Iloa ei häirinnyt läheskään yhtä paljoa kuin torstaina harjoitellessa, muisti etsiä eukalyptusta ja teki hyvää työtä. Laatikkoharjoitus kolme kertaa ja olin niin tyytyväinen, että päätin jättää harjoituksen siihen. Työskentelee hyvin häiriöstä huolimatta, joten se ilmaisu...
 Nähtiin myös pätkä Askon Hakki-saksanpaimenen suojelutreenistä. Aika päheetä!

Lähdin nose workista heti meidän vuoron jälkeen, koska tein Ilon kanssa tosiaan vain sen yhden kierroksen. Päädyttiin katsomaan Noxin ja Kaylan saalisviettitestausta. Saalisviettiä testasi Asko Hämäläinen, joka on pitänyt aikaisempina vuosina peltojälkikoulutusta. Huikea tyyppi! Ottanut paikkansa haltuun niin peltojälkikoulutuksessa kuin saalisviettitestauksessakin. Askolla oli tyhjää, joten päätin viedä Ilon saalisviettitestaukseen. Valitsin Ilolle vähän huonon lelun. Sellaisen, josta se irrottaa treenitilanteissakin aika helposti. Lähtee kyllä leikkimään, mutta puruote ei ole niin hyvä kuin haluaisin. Ilon saalisviettiä testasi Askon sijasta harjoittelija ja hänkin selviytyi hommasta hienosti. Ilo oli liinassa kiinni ja se selvästi rajoitti Ilon menoa. Liina kiristyi "ai okei, en saa mennä". Ilo ei muutenkaan leikkinyt lelulla niin villisti kuin se yleensä leluilla leikkii. Lähti kyllä alkukankeuden jälkeen vähän paremmin mukaan, mutta ei ihan 100%. Asko kehui kuitenkin leikkiä.15.00.17.00 Peltojälki - Kouluttaja Elsi Pääaho

Ollaan Ilon kanssa osallistuttu joka vuosi OnniDogissa peltojälkikoulutukseen, mutta tänä vuonna kouluttaja oli eri. Olin kuullut Elsistä kehuja, enkä joutunut pettymään. Osasi selvästi asiansa. Kerroin suoraan, että Ilon kanssa on tehty ensimmäinen namijälki vain vähän sen kotiutumisen jälkeen, mutta ollaan jäljestetty todella epäaktiivisesti. Kerroin myös, että ollaan käyty OnniDogissa joka vuosi jäljestämässä ja ollaan edelleen samassa tilanteesta. Kerroin, että ei olla jäljestetty aktiivisesti ja en ole uskaltanut edetä. Edellisen kerran oli jäljestetty kesäkuussa Askon koulutuksessa. Sen jälkeen oli hankittu uudet vermeet, mutta testattu niitä ei oltu kertaakaan. Minulla oli suunnitelma jäljelle ja ajattelin rikkoa vähän kaavoja. Eija saattoi "vähän" rohkaista.Tein kuitenkin lyhyemmän ja helpomman jäljen kuin olin aikaisemmin ajatellut. Jäljestettiin pellolla. Pelto oli aika pitkä ja kostea. Mietin, mitä meidän jäljestä tulee kun Ilo on tottunut jäljestämään paljon lyhyemmässä pellossa ja nyt namitkin tuntui hukkuvan jonnekkin heinikkoon. Jäljellä oli varmaan noin 100 askelta eli aika lyhyeksi jäi. Yksi kulma vasemmalle ja joskus ennen kulmaa neljän askeleen tyhjä. Kulma ketjuttamalla ja nameilla. Ilolla käytössä panta ja liina jalkojen välistä. Liinasta pieni pidäte. Ilo lähti hommiin kuin höyryveturi, mutta vauhti tasaantui ja Ilo teki oikein hyvää työtä. Hyvä rytmi jäljestyksessä, nenä pysyi maassa ja eteneminen oli tasaista. Hyvin työskenteli myös tyhjällä ja kulman suoritti varmasti. Elsi totesi, että minun pitää lopettaa jälki selkeämmin. Ilo selvästi oli jatkamassa jäljestämistä. Selkeä loppu ja oikeasti kunnon palkkaus.

Jatkossa eri jälkikertoina keskittyminen eri asioihin, esim. tänään tyhjät ja huomenna kulmat. Tyhjiä vaihtelevasti, esim. 10 namia, 3 tyhjää, 4 namia, 4 tyhjää... Ei missään nimessä tiettyä rytmiä nameihin/tyhjiin.

Oli tarkoitus tehdä toiset jäljet eri kohtaan, mutta piti lähteä kohti hiekkakenttää ja möllitokoa. Eija ilmoitti meidät möllitokoon, maksoi ja kaikkea. Möllitokossa tuomaroimassa tokoluennon pitänyt tokotuomari Susanna Berghäll ja liikkuroimassa Elli Kinnunen. Möllitoko alkoi alolla (7 koirakkoa) ja jatkui siitä avoon (3 koirakkoa).1. Paikalla istuminen 1 minuutti 10
2. Seuraaminen 9
3. Seisominen seuraamisen yhteydessä 9½
4. Luoksetulo 10
5. Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä 0 
6. Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno 8
7. Noutaminen 8
8. Kauko-ohjaus 10
9. Estehyppy 10
10. Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon 9
11. Kokonaisvaikutus 9
Pistemäärä 276,5p AVO1 ja sij. 1/3 

Susanna oli kirjoittanut lappuun kommentteja: Seuraamisesta "Hyvät taka-askeleet. Kiitettävää, hiukan ajelehtii." Seisomisesta "Hieman levoton." Istumisesta "Jäi seisomaan." Ruudusta "Hyvin reagoi ohjaukseen." Noutamisesta "Tempo! Saisi tarttua rauhallisemmin." Hypystä "Hiekka rapsahti." Kierrosta "Pieni ääni. Saisi olla varmempi paluu kierron jälkeen." Kokonaisvaikutuksesta "Oikein kaunista katseltavaa. Harmi se istuminen!"

Ilo ei ollut aivan oma itsensä ja totesinkin kokeen jälkeen, että ihme jos Ilolla ei ala viikon sisään juoksut. Viikon sisään ne alkoikin! Kyllä sitä oman koiransa tuntee. Ilo mumisi tehdessään ja se ei ole Ilolle tyypillistä. Ihan kivalla asenteella noin muuten. Seuraaminen tuntui hyvältä. Seisomisessa vaikutti tosiaan vähän pälyilevältä. Luoksetulo oli Ilomaisen vauhdikas. Sai itse valita istumisen tai maahanmenon ja valitsin tarkoituksella heikompana istumisen. Istumisessa Ilon takapää nytkähti kohti istuma-asentoa, mutta jäi kuitenkin seisomaan. Ruutu oli raah. Ilo lähti (yllätys) oikeaa reunaa kohti ja puoliksi ulkopuolella, annoin uuden käskyn ja meni ruutuun sentäs. Noudossa lähti vauhdikkaasti, mutta tarttui kapulaan varovasti ja sipsutti takaisin. Kaukot oli aivan superit! Olin äärimmäisen tyytyväinen. Ilo katsoi alussa liikkuria, mutta silti teki vaihdot täpäkästi. Hyppy oli ok. Kierto oli vähän epävarma, Ilo näytti merkin takana epäröivältä - tuleeko palkka vai tulenko sivullesi?

Eija & Kayla osallistui alokasluokkaan ja sai ykköstuloksen pistein 177, sijoittuen 2/7. Möllitokon palkinnot oli tosi hyvät. Pokaalin ja ruusukkeen lisäksi saatiin säkki koiranruokaa, namia, teetä, OD-pyyhe ja olikohan muutakin. Suunnattiin Eijalle toviksi ja illalla yhdeksältä iltanuotiolle. Paistettiin makkarat ja rupateltiin tovi.Wirneen edustus OnniDogissa. Sisarukset Ilo & Priya (W. Ilmalento) ja sisarukset Kayla (W. Jompsin Kumpsin) & Nox (W. Jarru Pohjaan).

Kommentit

Suositut tekstit