Pikaiset kuulumiset

Sain juuri kuvaterveisen pentulaatikolta ja ajattelin laittaa pikaiset kuulumiset tänne omankin blogin puolelle.  Pennuilla ikää 3vrk. ♥ Pentulaatikkoon kuuluu hyvää, pennut on tyytyväisiä, maitobaarilla viihdytään ja pentusten painot on ok. Ilo suhtautuu kuulemma kaikkiin perheenjäseniin loistavasti, eikä mitään ongelmia ole ilmennyt. Aivan mahtavaa. Tänään pennuilla alkoi Bio Sensor-ohjelma, joka tehdään 3vrk iästä 16vrk ikään asti.


"Bio Sensor on Yhdysvaltain armeijan kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista 3-16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa.


Bio Sensor-ohjelman on tutkittu vaikuttavan pentujen kehitykseen muun muassa seuraavilla alueilla:

- hermoston varhaisempi kehitys

- parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky

- parempi vastustuskyky fyysisille sairauksille

 - parempi ongelmanratkaisukyky

Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Ohjelman ärsykkeet eivät kuulu sen ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi:

1. Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei. Kesto 3-5 sekuntia.
2. Pystyasento (pää ylös)
Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella. Kesto 3-5 sekuntia. 
3. Pystyasento (pää alas)
Kuten edellä, mutta pää alaspäin. Kesto 3-5 sekuntia. 
4. Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä. Kesto 3-5 sekuntia. 
5. Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos yrittää ryömiä pois alustalta. Kesto 3-5 sekuntia."

Kommentit

  1. Wau, ohjelma kuulostaa mielenkiintoiselta ja kuiteskin ihan "eläimellisen" lempeältä. Eipä ole ennen tullut vastaan, kylläkin ihmisiin asennettavista sensoreista jotain tietoa.
    tv.grandgrandmother

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on kyllä aika hieno juttu. Kaikilla W-pentueilla on taidettu tehdä Bio Sensor ja joskus sain itsekkin joillekkin pennuille tehdä. Mielenkiintoista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit