Ilon tokoryhmä 2

Toiset tokotreenit. Kerkesin käydä tekemässä vain oman setin, jonka jälkeen piti rientää tyttären kouluun tutustumiseen. Teemana oli inhokkiliike. AVO:ssa inhokkiliikkeet on ruutu ja nouto - vain siksi, että niiden kanssa on tapeltu eniten. En uskaltanut lähteä niitä valitsemaan tokokokeen takia, joten päädyin tunnistusnoutoon. Tokokoe nyt jää välistä juoksujen takia, mutta en viitsinyt enää muuttaa suunnitelmaani. Tunnari tulee VOI:ssa eteen. Ollaan tehty tunnaria todella vähän ja se junnaa. Ilo lähtee liian vauhdikkaasti räjäyttämään pakkaa ja olen tuumannut, että sille ei ole ehkä täysin selvää, mitä odotetaan. Ilo lähtee räjähtävällä vauhdilla, sekoittaa tunnarit, maistelee vääriä ja on aika häslä. Tämän kerroin Millille ennen treeniä. 

Ennen omaa vuoroa tehtiin paikkis. Osa porukasta teki istumisen, osa makaamisen. Ilo ei mennyt toisten koirakoiden käskyihin tai Millin valekäskyihin. Teki hienon paikkaistumisen. Katsoi kyllä ovelle kun ovi kävi, mutta se ei minua henkilökohtaisesti haittaa. Katsoa saa, kunhan ei liikahda senttiäkään ja on äänettömästi.

Näytin Millille, miten Ilo tekee tunnarin. Ilo lähti vauhdikkaasti, mutta tällä kertaa ei maistellut vääriä ja omakin löytyi. Treenivuoron aikana Milli totesi, että hänen mielestään Ilolla on kyllä ajatus tunnarista, mutta mielentila tunnarin tekemiseen on väärä. Sain vinkiksi tehdä tunnaria lyhyellä matkalla, vauhti ja matka ei ole ongelma. Niitä ei tarvitse nyt miettiä. Luopumisen kautta, nameja maahan kapuloiden ympärille ja koiran tarvitsee luopua niistä. Palkkaamista nenän avaamisesta - käsky etsiä oma, nenän avaamisesta muutama nami palkaksi maahan, käsky etsiä oma ja taas nenän avaamisesta muutama nami palkaksi maahan. Nenä joutuu työskentelemään jatkuvasti. Täytyy muistaa myös antaa koiran etsiä loppuun asti oikeassa mielentilassa. Sain vinkin ottaa hieman rennomman otteen (= lopettaa sen turhan nillittämisen) ja olla puuttumatta ihan kaikkeen.

Tehtiin tuota harjoitusta, jossa jätin Ilon istumaan ja menin itse polvilleni lähemmäs tunnareita. Annoin Ilolle oma-käskyn, jonka jälkeen tarkkailin nenän työskentelyä ja nenän lähtiessä työskentelemään, palkkasana, palkka maahan, jonka jälkeen taas oma-käsky ja samaa settiä. Minä sähläsin hirveästi, mikä ei tietenkään yllätä. Olin epävarma ja silloin minä aina sählään. Silloin palkkaankin varovaisemmin. Välillä nillitin turhasta, välillä en sanonut palkkasanaa ja koitin sabotoida Ilon työtä. Olin vähän pihalla, vaikka itse harjoitus oli todella järkevä ja ymmärsin idean. Oli kamalaa treenata "kelloa kytäten" ja uskon sen vaikuttaneen omaan mielentilaani. Ilo oli ihan hieno ja ei tämä tunnari kuulemma ole menetetty tapaus. Ilon nenä toimi, mutta liian monen toiston ja minun sähläyksen ansiosta Ilo alkoi vähän pelata kanssani. Vilkaisen tunnareita, saan palkkaa, vilkaisen tunnareita, saan palkkaa. Tämän kanssa pitää olla tarkkana omistajaansa fiksumman koiran kanssa, mutta kokeillaan pikimmiten uudestaan ja omistajakin saa silloin olla täysillä mukana harjoituksessa.

Kommentit

 1. Hmm tää vois olla Noxillekin hyvä harjoitus. Ihan sen takia et mokoma on alkanut Nosessa huijaa mua ja merkkaa jonkin kohteen vaikka tietää tasan tarkkaan ettei se haju oo siellä 😂

  VastaaPoista
 2. Kiinnostavaa kuulla erilaisia treenitapoja! Tunnari on niin uusi liike itselle, että on kiva kuulla ja nähdä näitä erilaisia tapoja opettaa se :)

  Meillä ollut samaa ongelmaa väärän mielentilan ja väärien nostelun kanssa, mutta ratkaistiin se eri tavalla. Tämäkin pitää painaa mieleen, mikäli ongelma palaa :) Olen tehnyt kyllä aiemminkin sitä, että stoppaan Jipin ennen kapuloita syömään, jotta rauhoittuu haistelemaan. Tässä kuitenkaan tämä mielentila ei oikein tuntunut siirtyvän niihin treeneihin, joissa ei sitä esisyöttämistä ollut... Tässä kirjoittamassasi kuitenkin ilmeisesti namit viljellään kapuloiden ympärille? Ja koiran tulee siis luopua niistä, mutta miten tuossa erotetaan se, että mitkä namit se saa syösä ja mistä pitää luopua? Kun kirjoitit, että teitte luopumisen kautta, mutta palkkanamit myös heitettiin maahan? Eli oliko se ihan puhtaasti käskyjen erottelun kautta?

  VastaaPoista
 3. Siinä oli kaksi eri tapaa toimia. Erikseen siis luopuminen ja erikseen namit maasta. Pitääkin lukea ajatuksella mitä on silmät ristissä tullut kirjoitettua... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikein se varmasti oli kirjoitettu! :) Itse vain luin se hätäsesti niin, että noita tehtiin samassa treenissä :)

   Poista
 4. Pitää vähän muokkailla kun pääsee koneelle. :-) Oli ehkä vähän epäselvästi rustailtu kun tsekkasin.

  VastaaPoista
 5. Meillä oli tunnarissa samaa ongelmaa, mutta ottamalla askel taaksepäin alkoi rullaamaan.

  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit