Iloista ja hupaisaa tokoa 4

Tänään oli poikkeuksellisesti toiset ohjatut tokotreenit tälle viikolle. Paikalla oli vain kaksi ihmistä ryhmästä, joten saatiin molemmat ottaa toisetkin koirat mukaan koulutukseen. Teemana kapulan pitäminen / nouto.


Aloitin Ilon kanssa. Ilo teki omatoimisesti perusasentotreeniä, käännöksiä, askelia eteen, askelia taakse, askelia sivulle, paikoilla pyörimistä. Peruuttamiselle on pakko tehdä jotain, istuu tosi helposti ja lähtee irtoamaan. Luoksetulon stoppeja, välillä kierrätin siivekettä ja välillä jätin odottamaan. Ilo ennakoi heti stoppia. Kiertämällä teki paremmin, ei ennakoinut ja reagoi nopeasti käskyyn. Millin opissa keskityttiin ohjattuun noutoon. Ilo on tehnyt ohjattua leluilla, eikä sitäkään hirveän montaa kertaa. Tehtävän idea on kuitenkin selvillä. 

Näytin aluksi leluilla, miten Ilo osaa "ohjatun". Ilo lähti oikealle lelulle, mutta jäi kyllä vähän toiseen leluun kiinni. Heti perään tehtiin ohjattu nouto Millin kapuloilla. Milli liikkuroi. Ensimmäistä kertaa kapuloilla, ensimmäistä kertaa liikkuroituna ja ensimmäistä kertaa pitkällä matkalla. Saatoin hieman epäillä onnistumista, mutta vielä mitä. Ilo lähti hakemaan kapulaa vauhdikkaasti käskystä. Iloa näytti vähän inhottavan (laina)kapulaan tarttuessa, mutta nappasi kapulan kuitenkin. Super! Tarttumisesta jes ja palkka. Oltiin tehty alle pari norminoutoa toisella lainakapuloista. Ilo on aika tarkka näissä kapulahommissa. Inhottaa pitää suussa kapulaa, jota joku on pitänyt.

Nyt minun täytyy ostaa omat kapulat ja alkaa treenaamaan. Milli suositteli rikkomaan kaavoja ahkerasti, koska Ilo on fiksu ja on taipumusta jäädä kiinni. Voi mm. seuruuttaa koiraa kapuloiden ohi, kapuloiden ympärillä, heittää kapulat maahan ja lähteä seuruuttamaan toiseen suuntaan. Milli  suositteli palkkaamaan myös merkille pysähtymisestä. Tekemään merkistä kivan vaiheen, sillä EVL:ssa koira juoksutetaan merkille ennen noutoa.


Hupin kanssa ei tehty omatoimisesti mitään tällä kertaa. Me leikittiin ja lisäksi palkkailin vain rauhoittumisesta = maassa makoilusta. Millin opissa keskityttiin kapulan nostamiseen ja pitämiseen liittyen hakemaan kestoa käsitargettiin. Hupi ei ole tehnyt kapulan nostamista ja lähdettiin hakemaan tarjoamisen kautta. Kapula maassa ja koiran tarttuessa kapulaan -> jes ja palkka ylhäältä (pienen pompun kautta). Hupi teki muutaman kivan toiston, mutta aina välillä kävi makaamaan ja otti kapulan etutassujen suojaan. Hupin menettäessä kiinnostuksen, otin käsitargetin esiin ja Hupi tuli heti koskemaan kuonolla kämmentäni. Tästä palkka, jonka jälkeen koskin kapulaa muistuttaakseni tehtävästä. Hupi ei ihan vielä saanut juonesta kiinni, mutta ihan hyvä alku. Käsitargettiin lähdettiin hakemaan kestoa luopumiskäden kautta. Ruoasta luopuminen johtaa siihen, että ahne koira jähmettyy "ruokatilttiin". En ole opettanut Hupille luopumista, mutta Hupilta tulee luopuminen tosi vahvasti. Minulla oli oikeassa kädessä käsitargetti auki ja vasemmassa kädessä namit kämmenellä. Namikäsi oli lähellä käsitargettia. Koiran ollessa targetissa, namikäsi oli auki (= mahdollisuus namiin) ja koiran irrotessa targetista, namikäsi oli kiinni (= mahdollisuus namiin menetetty). Minulle oli vaikeaa hahmottaa käytännössä harjoitusta, yllätys. Hupi luopui ihan hienosti, mutta se luopui myös käsitargetista. Kerran koski vähän kauemmin kättäni, mutta minä onneton en kerennyt palkata. Ei taidettu saada yhtäkään onnistunutta toistoa, Hupi ei oikein tajunnut tehtävän ideaa ja otti häiriötä viereisen kentän agiryhmästä. Koitetaan harjoitusta kotona.

Saimme Hupin kanssa kolme kotiläksyä. 1) erilaisten esineiden nostaminen (mm. narulelu, lusikka) 2) kesto käsitargettiin 3) ohjaajan perään lähtemisen vahvistaminen -> koiraa kaulapannasta kiinni, heitetään nami koiran eteen, hetsataan koiraa namille, päästetään irti ja koiran rynnätessä namille, rynnätään toiseen suuntaan koiraa kutsuen ja toista namia heilutellen -> koira oppii kääntymään nopeasti ihmisen perään. Kun tehtävä on selvä ja koira kääntyy nopeasti ennen kutsua  perään, voidaan siirtyä leluihin. Huonompi lelu maahan, parempi palkaksi.

Kommentit

Suositut tekstit