Iloista ja hupaisaa tokoa 5

Viime viikolla oli taukoa ohjatuista treeneistä, mutta tänään taas mentiin. Tuntuu, että hallilla tulee käytyä nykyään hirveän harvoin kun ei ole enää omatoimitunnareita. Toivottavasti saan hommattua pian taas tunnukset käyttöön. Nyt on vähän liikaa koiramaksuja ja vielä rästitalkoitakin (koska työ). Ahkerasti tuli silloin hallilla käytyä, omatoimitunnarit hyödynnettyä ja me kaikki kolme viihdyttiin viihdytään hallilla. Tykkään hyödyntää hallitreenit ja ottaa molemmat koirat puuhailemaan edes jotain. Tänään meitä oli paikalla neljä koirakkoa, joten varsinaiseen treenivuoroon pääsi vain toinen koirista ja valitsin Ilon. Aiheena tavoiteliikkeet ja meillä kaukot.
 
Aluksi tehtiin kolmen koirakon voimin kuunteluharjoitusta. Mentiin tiiviiseen rinkiin ja käskytettiin vuorotellen koiria istumaan tai makaamaan. Milli heilautti kättä aina koirakon kohdalla, eikä ollut mitään tiettyä järjestystä - välillä piti makuuttaa kauemmin ja välillä piti käskyttää heti ylös. Koirien piti olla koko ajan hereillä ja kuunnella omia käskyjä, menemättä kuitenkaan toisten käskyihin. Myös ohjaajan piti olla koko ajan hereillä, piti tarkkailla omaa koiraa ja samaan aikaan kouluttajaa. Ilo meni pari kertaa toisen vieruskaverin maahan-käskyihin. Harjoitusta muutettiin siten, että Milli tuli vuorotellen jokaisen koirakon luokse ja kävi vuorotellen jokaisen koiran viereen kyykkyyn. Milli antoi koiran vieressä vääriä käskyjä, taputteli maata koiran istuessa sivulla ja napsutteli sormiaan koiran yläpuolella koiran maatessa. Ilo meni pari kertaa sormien napsuttelun ja sivu-käskyn yhdistelmään, mutta tajusi aika nopeasti juonen. Ollaan treenattu liian kauan kaksin. Nämä on hyviä, tärkeitä ja arvokkaita harjoituksia. Erityisesti ylempiä luokkia ajatellen kun koiria käskytetään porukassa vuorotellen.

Treenivuorolla keskityttiin kaukoihin. Halusin vinkkejä siihen, miten saa koiran takajalat pysymään aloillaan ja seisomisen nätisti mukaan, jos tyhmä ohjaaja on opettanut ainoastaan istu-maahan-vaihtoja. Näytin Millille tilanteen tällä hetkellä. Ilo liikutti takajalkojaan. Milli bongasi heti, että ilman kädellä auttamista Ilo ei siirtänyt painoaan takajaloille, vaikka kädellä auttaessa siirsi. Milli bongasi myös, että Ilon etutassut tulee seisomisessa liian eteen ja sen on tosi vaikea kerätä ne siitä oikealle paikalle. Saatiin molempiin omat vinkit ja harjoitukset. 

Painon siirtoa takajaloille lähdettiin kokeilemaan namista luopumisen kautta. Namikäsi laitettiin koiran rinnalle. Ilo oli ahneuspäällä ja tuijotti namia minkä kerkesi, eikä luopuminen toiminut niin hyvin kuin olisi pitänyt. Namikädellä ns. "tuupattiin" koiraa, jolloin paino siirtyi taakse ja se merkattiin. Palkka tarjottiin eteen, palkan saadakseen koira joutui venyttämään itsensä takaisin lähtöasentoon saadakseen namin ja näin ollen oli heti valmis tekemään tehtävän uudestaan. Seisomiseen lähdettiin hakemaan etutassujen korjaamista. Milli teki tämän harjoituksen Ilon kanssa tai olisi tehnyt, jos Ilo olisi ollut siinä mukana. Koira makuulle ja namikäden avulla koitetaan saada koira siirtämään etujalkojaan hieman taakse samalla kuin se pomppaa maasta ylös. Vaikea kirjoittaa sanoiksi se liikerata, millä Milli temppua näytti. Ilo ei oikein ollut mukana, joten namilla piti taas ns. "tuupata". Voi kokeilla myös esimerkiksi lautaa takatassujen alla tai koroketta etutassujen alla, mutta Milli ei lähtisi Ilon kanssa kikkailemaan näillä. Ilo oppii varmaan nopeasti ja suoriutuu hyvin, kunhan tajuaa mitä haetaan. Olen aivan onneton suodattamaan treenejä tekstiksi ja kukaan (minäkään) ei varmaan tajua mitään.
 
Omatoimisesti keskityttiin metallinoutoon. Aluksi testailuksi pari pitoharjoitusta, mutta heti niiden jälkeen heitin metallikapulan hypyn yli. Heitin kapulan tosi vinoon ja Ilo jätti hyppäämättä. Kutsuin pois ja otettiin kerran AVO-hyppy, jonka jälkeen kokeiltiin uudestaan. Ilo teki kaksi todella hyvää metskua. Suoritti hypyt molemmilla kerroilla, tarttui kapulaan kivasti ja toi hienosti perusasentoon. Kapulaan tarttuminen ei ole Ilon lempiasioita maailmassa, joten metallikapulassa on ollut teippi pehmentämässä kovaa ja kolisevaa metallia. Tänään otin teipin pois tämän treenin jälkeen ja Ilo sai tehdä pitoa ensimmäistä kertaa metallikapulalla ilman teippejä. Ei Ilo varsinaisesti nauttinut, mutta tarttui kuitenkin kapulaan aika kivasti ja heilutti välillä jopa häntää. Aika superia!

Ilon treenivuoron jälkeen hain Hupin hetkeksi puuhailemaan. Kentällä oli samaan aikaan toinen pentu, joten tehtiin treeniä kentän ulkopuolella, josta oli suora näkyvyys käytävän ihmisiin ja koiriin. Yksi koirakko meidän ryhmästä treenasi takana. Hupi sai tehdä perusasentoa, seuraamista, maahanmenoa, kaukojumppaa ja kapulaan - niin puiseen kuin metalliseenkin - tarttumista. Hupi oli todella kivalla asenteella mukana, teki ihanasti ja innokkaasti hommia kanssani. Seuraaminen etenee, vaikka imuttamalla tehdään edelleen. Hupi kulkee paljon paremmin mukana. Kapulaan Hupi tarttuu ihailtavan reippaasti ja kestoakin ollaan saatu mukaan harjoituksiin. Hupikin sai ensimmäistä kertaa pitää metallikapulaa ilman teippejä, eikä ollut moksiskaan. Pakko myöntää, että Hupi tarttuu kapulaan paremmin kuin äitinsä eli jotain olen ainakin tehnyt oikein. Hurraa! Häpi, häpi, häpi.

Ennen treenejä käytiin metsälenkillä ja ennen kuin ehdin koiraa sanoa kuului plumps. Jaahas. Koirat löysi järkyttävältä haisevan mutasuomikälieojan, johon mulahtivat ihanasti molemmat. Nuijasta ja Tosinuijasta se jälkimmäinen oikein selkäänsä myöten kun ei tajunnut vissiin ojan olevan niin syvä. Molemmat oli tosi edustavan näköisiä... ja tuoksuisia. Koitin vedellä ja pyyhkeellä saada suurimmat liat pois, mutta silti saattoi hävettää viedä koiria halliin. Mietin jälleen kerran, olisiko pitänyt opettaa koirat pyytämään lupa mulahduksille.

Kommentit

 1. Plumps :) - meillä pyydetään (yleensä) lupa rypemiselle ja uimiselle. Jostain kumman syystä silloin kun luvan pyytäminen unohtuu, niin pulahdetaan erityisen haisevaan ojaan.

  VastaaPoista
 2. Olisi ihan järkevää opettaan pyytään lupa kyllä. :-D Aina vaan kehunut kun rämpii jossain. Halusin koiran, jota ei vesi haittaa - toisin kuin aiempia puudeleita. :-D No sain...

  VastaaPoista
 3. Puhtaat kirkasvetiset ojat ei sitten missään nimessä käy, mitä haisevampi sen parempi! Ja plussat siitä jos saa mulahdettua mahdollisimman huonolla hetkellä... ;) Ootko muuten menossa tänä vuonna Onnidogiin? :)
  viimakoiruus.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Todella XD Mennään tietty! <3 Postauskin suunnitteilla meidän ohjelmasta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ekaa kertaa menossa, pitää tulla moikkaamaan jos nään jossain! Vaikuttaa näin etukäteen aivan mahtavalta, toivon vaan etten laita aikatauluja liian täyteen! :D

   Poista
 5. Jee! :-) Siellä ehkä nähdään! Koirista ainakin hyvin tunnistaa. :-D On huikea tapahtuma! Odotan innolla joka vuosi <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit