Iloista ja hupaisaa tokoa 6

Muutaman viikon tauko tokoista ja vihdoin päästiin. Pennusta huomasti, että ei olla treenattu moneen viikkoon muiden kanssa, eikä hirveästi muutenkaan. Otti häiriötä melkein kaikesta liikkuvasta, mm. Vili-villakoirasta, joka oli tokotreeneihin lisäksemme ainoana päässyt. Molemmat punaiset pääsi hommiin. Aiheena luoksetulo.


Aloitettin paikkamakuulla. Koiria oli vain kaksi, joten Milli otti omansa mukaan. Tein Ilolle VOI-paikkiksen ja menin piiloon puun taakse. Ilo oli ollut muuten nätisti, mutta yhdessä kohtaa haistellut maata ja sen seurauksena syönyt asian x. Asiaa x ei tarvinnut kauan miettiä, sillä ennen jättämistä palkkasin Ilon ripeästä maahanmenosta maahan ja vahingossa tiputin toisenkin nappulan. Luulin Ilon syöneen sen, mutta ei ollutkaan syönyt. Oma vika, täytyy olla tarkkana. En usko, että piilopaikkis koituu Ilolla ongelmaksi missään vaiheessa, mutta omiin käskyihin ripeästi reagoimista ja muiden käskyihin reagoimatta jättämistä täytyy varmasti vahvistella. Taidettiin treenata koko AVO-aika paikkista vain istumalla. Järkevää-listalle voi laittaa siis senkin. 

Millin omissa treeneissä oli käytetty Suomen märkä kesä hyödyksi ja tehty vesilätäköistä koirille hirveän kivoja. Sen innoittamana mekin lätäkköleikittiin tänään. Aluksi seistiin lätäkön vieressä ja odotettiin koiran tarjoavan lätäkköön menemistä. Palkkaus kuivalle maalle. Alettiin odottaa, että koira seisoo hetken lätäkössä. Palkkaus lätäkköön ja vapautus. Kuivalle maalle odottamaan, että koira tarjoaa joko istumista tai makaamista. Ilo tarjosi mm. peruuttamista ja jouduin vähän vihjaamaan istumisesta. Muutaman istumisen jälkeen takaisin lätäkön vierelle ja odottamaan, että koira tarjoaisi istumista. Ilo tarjosi lätäkköön menemistä, peruuttamista, perusasentoa ja lätäkön kaivamista. Ilolla oli hirveän hauskaa ja se oli kuin pikkulapsi. Nauratti hirveästi, mutta käskin Ilon pois pölöilemästä. Ilo tarjosi sivulla istumista ja vapautin, jolloin Ilo ajatteli palkata itsensä kaivamalla lätäkköä. Minun piti palkata Ilo ennen kaivuuhommia. Jouduin vihjaamaan lätäkössä istumista ja sen jälkeen Ilo tarjosikin pari tosi kivaa istumista. Hauska leikki ja hirveän hyödyllinen - ikinä kun ei tiedä millä säällä kisataan. 

Luoksetuloa tehtiin aivan erilailla kuin koskaan aikaisemmin. Milli toimi apparina. Seistiin sopivan välimatkan päässä toisistamme ja aluksi juoksutettiin Iloa välissämme. Kutsuttiin Iloa nimeltä ja palkattiin ruoalla. Ilon päästessä jyvälle tehtävästä, sain antaa pysähtymisen seis-käskyn hyvästä vauhdista ja palkka tuli joko minulta tai Milliltä. Jos Ilo meinasi valua Millin suuntaan, palkka tuli minulta ja jos Ilo meinasi valua minun suuntaan, palkka tuli Milliltä takapalkan palkka-käskyllä. Välillä juoksutettiin läpi, välillä minä palkkasin ja välillä Milli palkkasi.  Ilo reagoi käskyihin ja palkkasuuntiin kivasti. Ilo hyvin kuulolla, ei ennakoinut ja teki hyviä stoppeja. 

Hupi sai tehdä samaa lätäkköleikkiä kuin Ilo. Lätäkköön menemistä Hupi tarjosi nopeasti, mutta istumista odotellessa toinen koira oli huomattavasti kiinnostavampi. Täytyy kokeilla joskus toiste. Hupi teki myös noutoa. Nouto on takkuillut. Hupi tarttuu kapulaan kivasti, Hupi pitää kapulaa hyvin ja kestoakin on tullut. Varsinainen noutoliike on kuitenkin muuttunut jostain syystä mälsäksi. Kolmet viime treenit Hupi on lähtenyt kapulan perään, mutta a) on tarttunut kapulaan ja tiputtanut sen heti tai b) ei ole tarttunut kapulaan ollenkaan. Tänään Hupi lähti perään, mutta meni kapulan ohi ja alkoi haistella maata. Hupi on noutanut kapulaa aikaisemmin ongelmitta, kapula on ollut kivempi kuin lelu ja kapulasta leluun vaihto on takkuillut. Koitan kuumeisesti miettiä, mitä on voinut tapahtua ja miksi noutaminen on muuttunut näin isosti. Milli ehdotti, jos odottaisin Hupin tarjoavan kapulan nostamista maasta. Ei olla tehty pitkään aikaan, mutta tätäkin Hupi on tarjonnut - vaan ei tänään. Koitin toimiiko pito vai takkuaako sekin - pari kertaa tiputti ennen käskyä, mutta muuten ok. Tehtiin lelunouto. Heitin lelun, hetsasin Hupia ja Hupin hakiessa lelun, lähdin toiseen suuntaan juoksemaan toisen lelun kanssa. Hupi lähti vauhdilla perääni, mutta ei irrottanut heti omasta lelustaan. Se oli ilmeisesti parempi. Tarvii olla tarkkana millaiset lelut ottaa tehtävään. Lelunoutoja ja kapulan nostoja treeniin!

Kommentit

Suositut tekstit