OnniDog 2017 perjantai Tämän kuvan ottanut Ville, kiitos. Hupi (N), Ilo (I), Kayla (J), Polte (N), Priya (I), Haiku (O), Nox (J), Hups (O), Pilke (P) & Pinja (P). Kuvasta puuttuvat Djali (K), Melli (J), Jedi (J) & Rymy (P).

Vuoden verran odotettu OnniDog 2017 onnistuneesti takana. OnniDog järjestettiin 07-10.09. Himoksella jo neljättä kertaa. Onko vielä joku, joka miettii mikä ihmeen OnniDog? Lyhyesti ja ytimekkäästi - Suomen suurin ja monipuolisin koiratapahtuma, joka piti tänä vuonna sisällään 24 eri koulutusta, 9 eri luentoa, mätsärit, rally-tokon möllikisat, petotestit, viehejuoksut, smartDOG-testit ja pentunäyttelyn. Himokselle saapui ympäri Suomen lukuisia koiraharrastajia sen ihmisen parhaan ystävän - tai jopa useamman parhaan ystävän - kanssa.

Olen ollut Ilon kanssa OnniDogissa joka vuosi, 2014, 2015, 2016 ja nyt 2017. Tänä vuonna minulla oli ensimmäistä kertaa mukana kaksi koiraa yhden sijasta. Viime vuonna OnniDogissa odotimme kuumeisesti Ilon juoksujen alkamista, koska The Juoksut. OnniDogissa 2014-2015 kolme Wirnistelijää, 2016 neljä Wirnistelijää ja 2017 peräti neljätoista Wirnistelijää. I-pentue 2, J-pentue 4, K-pentue 1, N-pentue 2, O-pentue 2, P-pentue 3.

 Kerrankin reissussa isolla autolla, otin ilon irti.

Me olimme perjantaista sunnuntaihin ja se oli ihan riittävä pätkä. Majoituimme Eijan luona, kuten joka vuosi. Perjantaista lauantaihin myös Tanya & Haiku + Tofu-corgi yöpyi ja lauantaista sunnuntaihin myös Piritta & Pinja yöpyi. Eija hemmotteli meitä ja oli vuokrannut paljun koko viikonlopuksi. Koko viikonlopun satoi vettä aamusta iltaan ja päivän päätteeksi oli aivan litimärät vaatteet, joten kovasti tärisytti. Oli aivan parasta mennä kuumaan paljuun lämmittelemään ja rentoutumaan molempien iltojen päätteeksi. Iltahämärä, tumma taivas, tunnelmalliset kynttilät, kuoharit (koska rallyvaliot) ja loistoseura. T-ä-y-d-e-l-l-i-s-t-ä. Puuttui enää vain tähtitaivas ja kuutamo.

Saavuimme paikalle yhdeksäksi tai oikeastaan vähän jäljestä, koska olin yllättäen myöhässä. Käsittämätöntä. Matkalla tajusin, että olin unohtanut koirien rokotuskortit kotiin, mutta onneksi sain homman hoidettua. Hymy leveni, mitä lähemmäs Himosta pääsin ja viimeisessä liikenneympyrässä hymyilytti hulluna. Infossa oli aiemmilta vuosilta tuttuja kasvoja vastassa ja törmäsin moneen muuhunkin tuttuun. Kuinkahan monta kertaa sanoin "moi" ensimmäisen 10min sisään. Sitten vain nimi yli, ranneke käteen ja kohti ensimmäistä koulutusta.09.00-10.00 Venyttely - Ilo
Alkulämmittely hoidettiin hölkkäämällä kenttää ympäri muutama kerta. Myöhästymisen takia en juuri ehtinyt lämmitellä Iloa ennen venyttelytuntia, joten lisäksi käskytin Iloa pujottelemaan jaloissa, tekemään kahdeksikkoa, pyörimään ympyröitä molempiin suuntiin, peruuttamaan, tekemään mangustia ja asentovaihtoja. Venytykset tehtiin namin avulla, eikä Ilolla tuntunut olevan mitään suurta toispuoleisuutta ja kaikki venytykset sai tehdä. Kyljet venytettiin viemällä nami kohti koiran pyllyä ja takatassuja. Niskaa venytettiin viemällä nami ylös (koiran tassujen piti pysyä alhaalla, oli haastavaa), alas, oikealle, vasemmalle. Jalat venytettiin viemällä voimakkaan silityksen johdolla etujalat eteen ja takajalat taakse. Lopuksi anturat, koira istumaan ja sormet anturoiden väliin. Lopuksi voimakas silitys lihaksille. Venytykset luonnollisesti aina koiran ehdoilla. Vesisade, karvanlähtö ja hiekkakenttä, aa että. Oli aika ällöttävää. Ilmasta johtuen olisin mielummin venytellyt sisätiloissa.

10.00-12.00 Katriina Tiira: Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus - geenien ja ympäristön vaikutus
"Luennolla käydään läpi sitä mitä tieteessä tiedetään tällä hetkellä käyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä – luento pohjautuu uusimpaan tutkimukseen. Mikä on koiran persoonallisuus, mitä se tarkoittaa? Periytyvätkö erilaiset käyttäytymisominaisuudet? Mitkä ominaisuudet periytyvät? Miten paljon koiran käyttäytymiseen vaikuttaa ympäristö ja miten paljon perimä? Mitä on epigenetiikka ja miten se vaikuttaa käyttäytymiseen?" Luennon runko: Koiran alkuperä, miten käyttäytyminen määritellään? *persoonallisuus, mikä vaikuttaa persoonallisuuteen *geenit *ympäristö *epigenetiikka, ongelmakäyttäytymispiirteet *pelokkuus, ääniarkuus *ylivilkkaus, SmartDOG-testit. Oli ihan mielenkiintoinen ja hyvä luento. Käytiin läpi tosi paljon tutkimustuloksia. 


13.00-14.00 Leikitystunti - Hupi
Leikitystunnin veti OnniDogin lempparikouluttajani Asko Hämäläinen. Asko on vetänyt OnniDogissa peltojälkikoulutuksia, saalisviettitestauksia ja nyt myös leikitystunteja.  Ohjaajat leikitti koiriaan vuorotellen, Asko antoi palautetta ja vinkkejä. Hupilla oli suhteellisen kova juuttipatukka, joka on Hupin yksi lempparileluista. Minä edelleen leikin liian voimakkaasti Hupin kanssa. Hupi on ollut pienestä asti ihanan taistelutahtoinen ja voittaessa lelun, se on lähtenyt rallattelemaan. Luultavasti näistä molemmista johtuen olen jäänyt roikkumaan leluun, enkä ole antanut Hupin voittaa tarpeeksi. Nykyään Hupi saalistaa lelua hyvin ja taistelee lelusta hyvin, mutta lelu tavallaan menettää merkityksensä Hupin voittaessa lelun. Lelu on yleensä kiinnostava niin kauan kuin minä roikun toisessa päässä. Satunnaisesti lähtee vieläkin rallittelemaan lelun kanssa ja sitäkään en halua, koska tarkoitus on kuitenkin leikkiä yhdessä. Näissä tilanteissa kahdella lelulla kikkailu on alkanut toimia hyvin.

Asko kehui Hupin leikkimistä ja antoi minulle vinkin, etten itse leiki niin voimakkaasti kun välillä kuului hampaiden "rapina" lelua vasten (eli riepotin, vaikka oli kiinni lelussa) ja Hupille  mahdollisesti vähän pehmeämpi lelu. Koiran ollessa lelussa, minä menen mukana ja annan voittaa kun repii lelua. Tiedän kyllä, mutta miten se on niin vaikeaa? Näimme rallattelua lelun kanssa, mutta myös sitä kun lelu jää maahan heti Hupin voitettua sen. Miten leikkiminen voi olla niin vaikeaa!? Oikeasti!? Ilon tullessa en uskaltanut leikkiä ollenkaan muiden nähden ja se asia on sentään muuttunut tässä matkan varrella. Nykyään palkkaan useimmiten lelulla, mutta leikittämisessä on vielä opeteltavaa. Olen itse liian aktiivinen ja tavallaan "voimakas", Hupin kanssa erityisesti.


 Tämän kuvan ottanut SporttiRakki, kiitos.

  Tämän kuvan ottanut Eija, kiitos.

14.00-15.00 Toko - Ilo 
Tokoa veti Hanne Alanko. Ryhmä oli iso ja se oli jaettu kahtia. Toinen porukka teki aluksi paikkiksia, toinen kaukoja ja sitten vaihdettiin. Paikkamakuussa ei ongelmia, loppuperusasento olisi voinut olla parempi. Kaukoissa ongelmana on a) minun tyhmyys, b) minun surkea muisti ja c) Ilon lihasmuisti. Olen treenannut istu-maahan-kaukoja aivan liian kauan ja Ilolla on todella kivat i-m-vaihdot. Seisominen sekoitti pakan totaalisesti, eikä Ilolla tahdo pysyä takajalat paikoillaan kaukoissa - valuu perään ja lisäksi ottaa aivan liian helposti väärän asennon. Koitin seiso-maahan-vaihtoja takapalkalla ja toimi todella hyvin. Sain jopa otettua vähän välimatkaa. Otin seisomisesta istumisen mukaan  ja alkoi mennä plörinäksi. Taas vähemmän välimatkaa ja enemmän apuja.
Kouluttaja liikkuroi meille pitkän seuruupätkän. Ilo seurasi kivalla asenteella, mutta aukesi takaa ja siitä tuli palautetta. Täytyy kiinnittää huomiota (taas kerran) palkan suuntaan. Lopuksi tehtiin luoksaria liikkuroituna. Ensimmäisellä yrityksellä Ilo lähti hiippailemaan perääni heti kun selkäni käänsin. Oikeasti. Mitä hittoa. Palautus ja uusi yritys. Hyvä stoppi, mutta perusasento olisi voinut olla suorempi. Oli ihan hyvä treenipätkä.


   Tämän kuvan ottanut (su) Eija, kiitos.

15.00-17.00 Peltojälki - Hupi
Peltojälkeä veti Asko. Askon jälkikoulutukset on aina yhtä mielenkiintoisia ja antoisia. Puuhailemaan pääsi Hupi. Hupi sai tehdä kolme namiruutua. Nameina paloiteltuja Frolic-nappuloita. Hupin nenä aktivoitui nopeasti ja tuhina oli melkoinen. Hupi keskittyi tehtäväänsä täysillä ja nenä pysyi hienosti maassa. Pari kertaa erehtyi pois ruudusta, mutta korjasi heti itse takaisin ruutuun, kuten kuuluu. Hupi sai kehuja Askolta. Kannattaa kuulemma ehdottomasti jatkaa jälkihommia. Olin itse todella tyytyväinen Hupin työskentelyyn. Ei ottanut häiriötä Askosta, muista ihmisistä tai viimeisessä ruudussa olleesta koiran hajuista (yksi aussie karkasi syömään Hupin nameja).


18.00-19.00 Dobo - Hupi
Hupi pääsi tutustumaan tasapainotyynyyn ja dobopalloon. Jälkimmäinen löytyy kotoa, mutta joku on laiskotellut  ja Hupi on päässyt käymään pallon päällä vain pari kertaa ihan kokeilumielessä. Tyynylle nostettiin aluksi etutassut ja sitten takatassut. Etutassujen nostamista Hupi tarjosi nopeasti, koska korokkeille nousua on harjoiteltu ennenkin. Hupi pyöri tyynyllä, kuten laatikkoleikeissä ja palkkailin sitä eri kohtiin, jotta eri lihakset joutui työskentelemään. Takajalkoja en saanut tyynylle kertaakaan, Hupi ei vain ymmärtänyt. Pallolla Hupi seisoi, istui, makasi ja teki ympyröitä. Pallo oli vähän liian pieni Hupille ja harjoitukset oli hieman haastavia, mutta pikkukoira oli todella reipas ja innokas. Omistajat toki pääsivät testaamaan tyynyä ja palloa. Juuri sillä hetkellä rakas ystäväni Eija paukkasi sisään dobosaliin, kävi lattialle kontilleen ja alkoi kuvaamaan minua. "Aina valitat kun sinusta ei ole yhtään kuvia", kiva.  Herätti hilpeyttä, mutta sain kivoja muistoja Hupin ekasta dobosta.

   Oik. kuvan ottanut Eija, kiitos.

Ennen doboa oli hyvä rako käydä syömässä. Aikataulut meinaa olla tiukkoja ja syömään ei oikein ehdi. Ehkä minä vielä joku kaunis vuosi raaskin jättää vähän useammin rakoja koulutusten väliin. Olin aivan liian monesta paikasta myöhässä kun en tajunnut lähteä koulutuksista ajoissa ja kahden koiran kanssa kikkailu vei vähän odotettua enemmän aikaa. Iltanuotio jäi väliin, koska lilluteltiin paljussa juoruilemassa pari tuntia. Oli ihanaa.


Kommentit

  1. Niin paljon olis kyllä ollu kiinnostavia koulutuksia ja luentoja, mut ei vaan koira jaksa kaikkea. Kaksi koiraa olisi kyllä hyvä ratkaisu! :D

    VastaaPoista
  2. Ilon kanssa on ollut joka vuosi yhtä tiukka aikataulu (ellei tiukempikin) ja se jaksaa, mutta se just on vähän tyhmää. :-) Viikonlopun jälkeen on molemmat ollut sitten aivan poikki. Kaksi koiraa on kätevä, vaikka ajoittain hieman säätöä olikin -
    siirtymät erityisesti. :-D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit