OnniDog 2017 lauantai ja sunnuntai

 LAUANTAI

Hitaasti, mutta varmasti. Perjantaista kirjoittelinkin, mutta lauantai ja sunnuntai on jäänyt näköjään roikkumaan. Lauantai lähti käyntiin lenkillä kahdeksan Wirnistelijän (ja yhden corgin) kanssa Himoksen rinteillä. Koiralaumassa oli narttuja ja uroksia, pentuja ja aikuisia. Lauma tuli ihanasti toimeen. Meininkiä riitti ja hauskaa oli, mutta korvat toimi hienosti kaikilla. Päivä päättyi paljuiluun, kakun syömiseen ja rallyvaliosisaruksille Kaylalle & Jedille kippistäen. Välissä ehdittiin kuitenkin viettää hieno päivä luennoista ja koulutuksista nauttien. 09.00-11.00 Katriina Tiira: Koiran kognitio-luento "Luennolla käsitellään sitä mitä koira uusimpien tutkimusten mukaan ymmärtää ja käsittää ja millaisia tunteita koira kokee. Miten paljon koira ymmärtää meistä ja meidän käyttäytymisestämme? Miten vaikeita ongelmia koira ratkaisee?" Aihetta käsiteltiin vähän jo perjantaina Katriinan luennolla. Tämäkin oli ihan mielenkiintoinen ja hyvä luento. Tutkimustuloksia käytiin läpi.


11.00-12.00 Mika Jalosen toko (nouto) - Hupi
Olin ilmoittautunut heti aluksi Mikan tokoon ja onneksi olin ajoissa, sillä paikat täyttyivät nopeasti. Mietin koulutukseen asti kumman koiran valitsen. Ilon nouto ja kapulaan tarttuminen ei ole koskaan ollut kaunista katseltavaa, mutta silti se suoriutuu niistä. Hupin tarttuminen on ollut ok, mutta kapulan hakeminen ei ole ollut ok. Valitsin Hupin ja kerroin ongelman. Mika tuumasi, että kapulasta pitää tehdä taas kiva ja harjoiteltiin kapulaan tarttumista. Tarttumisessa Hupille oli muodostunut ongelmaksi istuen peruuttaminen heti kapulaan tarttumisen jälkeen. Palkkailin rauhallisesta istumisesta samalla kun vein kapulan Hupin lähelle, pylly pysyi hienosti paikoillaan aina pidä-käskyyn asti. Harjoiteltiin erikseen tarttumista. Hupin tarttuminen oli hätäinen, joten sain vinkiksi pitää kapulan toisesta päästä kiinni, jolloin itse tunnen purun voiman. Hupin ote oli voimakas. Hupia kehuttiin mageeksi ja se lämmitti mieltäni erityisen paljon. Hupi on aivan hiton magee, hiomaton timantti.

12.00-13.00 Dobo - Ilo
Saavuimme doboon nolostuttavan myöhässä, koska en malttanut lähteä heti tokotunnin jälkeen. Jäin kuuntelemaan hyviä tokovinkkejä ja treeniaikaa doboon jäi tunnin sijasta puolikas. Teimme tehtäviä tyynyllä ja pallolla, niin omistajat kuin koiratkin. Ilo sai tehdä simppeleitä tehtäviä, asentovaihtoja, kiertämistä ja tassujen antamista. Tyynylle Ilo sai nostella vuorotellen etujalat ja takajalat. Ilo sai myös pyöriä tyynyn ympärillä, etutassut tyynyllä. Ilon mielestä dobo on superia ja hieman meinasi veikeillä kun olikin minun vuoroni palloilla.

Ilon poika Polte Jirkan tunnilla.

14.00-16.00 Jirka Vierimaa: Toiminnalliset vahvisteet-luento "Koiraharrastaminen on taitojen, tehtävien, liikkeiden ja rytmien harjoittelua. Yhteisestä tekemisestä nauttiminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista, mutta miten toiminnan ohella myös palkitseminen olisi mahdollisimman toiminnallista ja sosiaalista? Miten pentuaikana opetetuista tarpeettomilta tuntuvista tempuista tehdään palkkioita? Voiko koiralle käyttää koulutuksessa pelkästään toiminnallisia ja kiihdyttäviä palkkioita?" Luento oli todella mielenkiintoinen ja Jirka oli hyvä luennoimaan. Kuuntelijat saivat osallistua luentoon aktiivisesti ja meille annettiin ainakin pari erilaista tehtävää. Toinen tehtävä: meille näytettiin lyhyt video, toinen puoli salista katsoi mitä ihminen tekee ja toinen puoli katsoi mitä koira tekee, verbit muistiin. Videolla leikittiin koiran kanssa ja verbejä löytyi yllättävän monta.


16.00-17.00 Kohteet ja korokkeet - Hupi
Hupi pääsi nostelemaan etujalkoja korokkeelle ja pyörimään koroketta ympäri. Tuttua hommaa ja Hupi liikkui korokkeella paremmin kuin koskaan. Tosi hienosti meni. Uutena asiana harjoittelimme kosketuskeppiä ja Hupi oppi idean nopeasti. Kohteita on tehty kosketusalustan ja käsitargetin muodossa, joten ajatus on sinänsä tuttu. Koitin kosketuskepin avustuksella harjoittaa Hupilla pyörähdystä, perusasentoon tulemista, jaloissa pujoittelua ja ryömimistä, mutta Hupia vähän epäilytti. Pyörähdys sujui ja pujoittelussa saatiin pari onnistunuta toistoa, mutta muuten Hupi ei oikein lähtenyt kosketuskepin mukaan. Pitäisi ostaa kosketuskeppi ja hyödyntää sitä.


17.00-19.00 Nose work - Hupi & Ilo
Hupi pääsi tekemään nose workkia toista kertaa elämässään ja Ilo pääsi tekemään pitkästä aikaa. Hupi oli hirveän pätevä. Aluksi palkkasin pari kertaa yhden purkin haistamisesta, mutta nopeasti toinen purkki mukaan ja eroittelemaan. Hupi haisteli kunnolla ja keskittyi tehtävään. Hupi oli niin hieno! Lopuksi Hupi pääsi etsimään kouluttajan piilottaman hajun laatikkoradalle. Aluksi Hupi katsoi minua kysyvästi, mutta sai hajun nopeasti ja hajun saadessaan lähti päättäväisesti hommiin. Hajulaatikossa oli myös ruokaa ja oikean laatikon löytyessä palkkasin Hupin hajun viereen vielä muutaman kerran. Ilolle kaksi purkkia oli aivan liian vähän ja Ilo oli aivan kamala. Hajut löytyi hyvin, mutta aivan liian vauhdikkaasti ja purkit vain kolisi. Ilo tarjosi ilmaisuna takajalkojen nostamista tolppaa vasten aivan käsittämättömän monta kertaa. Oli aivan kamalaa koittaa komentaa tiukasti kun nauratti hirveästi ja muut koulutettavat nauroivat mukana. Ilo oli aivan hullu, vaikka nenä toimikin mainiosti.
SUNNUNTAI
 Poltteen jälki.
 Hupin ruutu. Välillä malttoi keskittyä.

09.00-12.00 Peltojälki - Hupi
Minun palkkanamit alkoi käydä vähiin, joten valitsin koulutukseen taas Hupin. Tehtiin jäljet eri paikkaan kuin perjantaina. Pitkähkö heinikko. Tein Hupille kolme namiruutua ja palkkana käytin juustoa, jota Eija ystävällisesti meille antoi. Ennen ruutuja vissiin kolme tai neljä koiraa taisi ajaa jälkensä ja päätin käydä tekemässä ruudut omatoimisesti, koska halusin Eijan ottavan meistä kuvia ennen seuraavaa koulutustaan. Työskentely ei ollut erityisen nättiä. Otti häiriötä tapahtuma-alueelta kuuluvista kuulutuksista, muusta jälkiporukasta kauempana ja lähellä kuvanneesta Eijasta. Eija oli suurin häiriö, koska Hupi fanittaa Eijaa hirveästi. Syytin häiriöherkkyydestä väsymystä. Hupi teki ruudut ja etsi nameja nenä tuhisten, mutta pää nousi aivan liian monta kertaa. Myöhemmin Asko-kouluttaja tuli kysymään miten meillä meni ja kerroin vähän harmitellen huonosta treenistä. Asko kuitenkin omaan ihanaan tapaansa kannusti meitä täysillä ja totesi, että eihän se ole huono treeni ollenkaan kun kuitenkin kasasi itsensä ja jatkoi työskentelyä kaikesta siitä häiriöstä huolimatta. Hän oli myös samaa mieltä, että varmasti rankka viikonloppu vaatii veronsa pentukoirasta. Kannustettin jatkamaan jäljestystä.

12.30-14.30 Mika Jalonen: Vaihtelevuutta tokotreeneihin
Ehkä elämäni paras luento. En muista yhtäkään luentoa, jolla olisin itkenyt ja ulvonut naurusta. Nyt tapahtui molemmat.  Mikalla on kouluttamisen lahjat, mutta myös puheenlahjat. Luennolla oli hirveä määrä aussieihmisiä ja yksi rivi pelkästään Wirnistelijöitä. Hauskuuden ohella luennolta sai monia hyödyllisiä vinkkejä ja luennolla olisi voinut istua vaikka loppupäivän. Oli todella mielenkiintoista kuunnella Mikan ja Kaitsu-bortsun kokemuksista. Näimme myös Kaitsun pentuajan treenivideoita. Mika veti koko luennon ilman taululle heijastettavia tekstejä ja huomasin, että luentoon tuli keskityttyä tarkemmin kun ei keskittynyt vain kirjoittamaan taululta. Paremmat muistiinpanot Venlalta. Muutama yksittäinen asia luennolta itselleni muistiin:

* EVVK = enemmän virhevapaata koulutusta
* Pitää tunnistaa koira yksilönä
* Minä maksan koiralle palkkion
* Vihjesana käytöksen laukaisija
* Vasta vihjeestä käytöksestä tulee kuuma
* ISO KUVA
* Tärkeintä antaa koiralle työrauha
* Hölynpölysanat 
* Käytös pitää saada kopioksi - ohjaajan ja koiran
* Palkkion arvottamisella koira nopeaksi (esim. hidas istuminen - alempiarvoinen palkka, mutta palkka kuitenkin ja nopea istuminen - superpalkka, Linnanmäki ja Särkänniemi kanssa) 
* Ketjuissa ei yksityiskohtiin puututa (esim. nouto  on muuten hyvä, mutta perusasento on vino - ei puututa)
* Ymmärrys tuo motivaatiota "tämän reitin myötä pääsen menestymään"
* Turhautuminen ei ole paha juttu, täytyy hetkeksi pysähtyä ja reseteoida toiminta, joka ei johda palkkioon
* Häiriöt ei saa ärsyttää koiraa tekemään virhettä, tarpeeksi kaukana
* Kaavaa pitää rikkoa
* Älä aloita lauseella "ei tästä tule mitään"

15.00-16.00 Agility - Hupi 
Piti mennä esine-etsintään, mutta halusin vaihtaa sen henga-agilityyn. Onneksi vaihdoin. Hupi pääsi kokeilemaan agilityä ensimmäistä kertaa ikinä ja oli super! Hupi pääsi tutustumaan suoraan putkeen ja pariin esteeseen.  Aluksi putki, sitten hyppy-putki, hyppy-hyppy-putki tai jotain sellaista. Hupi ei ihmetellyt tai jännittänyt mitään ja teki hienoa työtä. Hupi lähti yllättävän hyvin ohjaukseeni mukaan ja lähetin Hupia molemmilta puolilta. Aluksi paikoilta, mutta aloin ottaa myös omaa liikettä mukaan. Hupi oli maltillinen ja järkevä, mutta silti innokas. Heräsi pieni kipinä, jospa Hupista saisi järkevämmän agilitykaverin kuin äidistään?
Rally-tokon möllikisat
Tästä syytämme ja/tai kiitämme Eijaa.  Kävelin infopisteelle juuri sillä hetkellä kuin Eija ilmoitti minua ja Iloa möllikisoihin. Viime vuonna Eija ilmoitti meidät möllitokoon ja tänä vuonna möllirallyyn. Alkoi vähän jännittää, mutta kentällä jännitys hävisi. Tutustuin rataan niin kauan kuin sain. Olen lykännyt kisoja, koska rally-tokossa on niin paljon kaikkea pientä muistettavaa ja niin paljon samankaltaisia, mutta silti erilaisia kylttejä. Meidän suoritus meni ihan ok, mutta olisi pitänyt olla tarkempi ja muistaa kyltit oikein. -1 piste vinosta asennosta, -3 pistettä kaadettu kyltti tai merkki (en tiedä vieläkään mitä tapahtui), -10 pistettä väärin suoritettu tehtävä (ylimääräinen istuminen) ja -10 pistettä väärin suoritettu tehtävä (ei istunut eteen). Aika 1,15,77. Pisteet 76/100 ja tuomarin palkinto. Hyväksytty, mutta ei sijoitusta. Lapussa luki kommenttina "Superhyvä koira, ohjaajalle läksyksi sääntöjen kertausta. Virallisiin ei pantamerkkiä." Ilo sai kehuja Kinnusen Elliltä, joka tuomaroi möllejä. 
Sunnuntaina OnniDogissa järkättiin pentunäyttely ja se toi paikalle aivan hirveästi ihmisiä. Ihmisiä, koiria, kovaäänisiä ja melkoista hulinaa. Lisähäiriötä häiriön keskelle.

Mahtava Maria ja mahtava Mahti.

Viikonloppuun mahtui kaikkea hienoa, parasta oli Mika Jalosen luento ja tokokoulutukset, sekä Asko Hämäläisen peltojälki - kuten aina. Hauskaa, miten joistain kouluttajista on tullut niin tuttuja tässä vuosien varrella. Hauska tavata samoja kouluttajia ja muita OnniDogiin osallistuvia tuttuja kasvoja vuodesta toiseen. Ja kolmanteen. Ja neljänteen. Hauska tavata myös uusia samanhenkisiä ihmisiä. Tapasin useamman nettitutun ja oli huippua päästä juttelemaan kasvotusten. Koiraihmiset on aivan parhaimmistoa ja juttua riittää loputtomasti.


Koirien viikonloppuun mahtui treenaamisen lisäksi maailman parasta riekkua eli aussieriekkua. Minun viikonloppuun mahtui lisäksi parasta seuraa, paljuilua ja hyvää ruokaa. Koirat käyttäytyivät hirveän hyvin koulutuksissa (no okei Ilo välillä vähän pölöili) ja niiden ulkopuolella. Olen erittäin tyytyväinen molempien käytökseen, sekä erityisen yllättynyt ja ylpeä sähikäispennun käytöksestä. Koko viikonlopun satoi vettä, mutta onneksi meitä ei ole sokerista tehty ja tunnelma pysyi märkyydestä huolimatta katossa (eikä flunssakaan tullut). Seura oli parasta A-luokkaa, kiitos Wirneen tiimi. Erityiskiitos Eijalle (perheineen), joka jälleen kerran majoitti meidät ja hommasi vielä i-h-a-n-a-n paljunkin! Kiitos Maria ja koko OD-tiimi hienosta tapahtumasta! Nyt on ennakkoilmottauduttu vuoden 2018 OnniDogiin eli ensi vuoteen ja taas on jotain huippua mitä odottaa vuosi.

Kuvia tuli otettua niin surullisen vähän, koska vesisade, kaksi koiraa ja kiire. Kamalia puhelinräpsyjä täydentämässä.

Kommentit

 1. Mikan luento oli ihan mahtava! :'D mä en oo yhtään luentoihminen, mut tolla luennolla ei kyllä voinu tehä muuta kuin kuunnella.

  PS. Oliko Kodasta yhtää onnistunutta kuvaa? :D

  VastaaPoista
 2. Jep! :-D Ne kuvat vaan roikkuu. Olen laittanut kansioon, mutta en ole saanut jaettua. Koitan tänään saada. Oli siellä muutama hyvä! On tullut nördeiltyä vaan puhelimella ja on ihan jäänyt ne kuvatkin. :-( Laitan ne ehkä vaikka fb-mesen kautta sinulle kun niin vähän kuvia ylipäätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva, kiitos! :) Oli kyllä harmillisen huono ilma, myös kuvaamisen kannalta :/

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit