Tuuraustokot Mika Jalosen ryhmässä 1Kuulun Facebookissa Koirakoutsi kurssit ostetaan/myydään/vaihdetaan-ryhmään ja olen koittanut bongailla sopivia treenejä. Kuukausi sitten tiistaina 13.02. onnistuin saamaan tunnin Mikan ALO/AVO tasoisesta tokoryhmästä. Pakkasin Ilon tokovermeineen autoon ja lähdin navigaattorin avulla etsimään Koirakoutsin hallia. 

Olin kuullut Mikan treeneistä ja niiden monipuolisuudesta. Olin ollut Mikan luennolla ja tokotunnilla syksyllä OnniDogissa, mutta muuta kokemusta minulla ei ollut. Silti en oikein tiennyt mitä odottaa ja en osannut päättää kumman koiran otan mukaan. Lopulta pitkän pähkäilyn jälkeen päätin ottaa Ilon mukaan ja jälkikäteen ajateltuna onneksi otin. Harjoitukset olisi ollut aivan liian vaikeita Hupille, sillä ne oli yllättävän vaikeita Ilollekkin.

Keskityimme palkkaamiseen ja nimenomaan sosiaaliseen palkkaan. Treenien ja jäähkäkävelyn jälkeen oli pakko istua autossa hetki ennen lähtöä. Pää oli aivan sekaisin ajatusten tulvasta, monipuolisista ja normaalista poikkeavista treeneistä. Kuinka paljon jo koiran palkkaamisessa on asioita, joihin todellakin kannattaisi kiinnittää huomiota. Olen pitänyt Ilon sosiaaliseen palkkaan vastaamista hyvänä, mutta oikeastaan se onkin hyvä vain silloin kun parempaa ei ole saatavilla. Treeneissä tehdään aivan liian vähän sosiaalisella palkalla ja sen huomasi vähän liiankin selvästi. Treenien ja Mikan puheiden myötä aloin taas kerran miettiä, että pitäisi ottaa eri palkkasanat sosiaaliselle, lelulle ja namille. Koira tietäisi palkkasanasta mikä palkka sitä odottaa, eikä joutuisi hetkeäkään pettymään saamaansa palkkaan.  Treeneissä ei todellakaan nähty parasta Iloa ja oikestaan en keksi meidän treeneistä mitään muuta hyvää kuin ylipäätään Mikan opit. Turhautti, mutta onneksi menimme.

Teimme hommia kellotettuna. Teimme pätkittäistä seuraamista, kiertoa, kaukoja, jääviä ja sivulle tulemista. Ensiksi sosiaalista palkkaa ja vasta sitten namia tai lelua. Palkkaushomma sekoitti Ilon pakan totaalisesti ja varmat liikkeet tökki. Ilo ei kestänyt pitkää pätkäseuraamista palkatta, turhauma kasvoi askel askeleelta ja minä tyhmänä jatkoin, vaikka tottakai minun olisi pitänyt pysähtyä heti kun ääni alkoi (ja ylipäätään lopettaa ennen kuin ääni alkaa). Kaukoissa liikkui todella paljon pitkästä aikaa ja tahmasi vaihdoissa. Taakse jätettiin toiselle puolelle namikuppi, toiselle lelu ja koiran piti mennä sosiaalisen palkan jälkeen sille palkalle, mille käskettiin. Valitsin namin, koska Ilo olisi valinnut namin. Kiertotötterön viereen astettiin palkkalelu, koiran piti kiertää tötsä ja tulla normaalisti sivulle, jonka jälkeen sosiaalinen palkka ja sosiaalisesta palkasta yhdessä palkkalelulle. Ilo jäi rumasti kiinni leluun, koitti varastaa lelulle monta kertaa. Onnistui lopulta! Perusasentoon piti tulla kun lelu roikkui samalla puolella ohjaajan kädessä. Tuttua juttua ja toimi hienosti, mutta sitten kun piti lähteä sosiaaliseen palkkaan, vaikka se lempilelu roikkui siinä näkyvillä... ei toiminutkaan enää. Laitoin lelua vähän piiloon ennen palkkakäskyä. Jos lähtee leluun, ohjaaja vaan passivoituu. Eri palkkasanat olisi siis ollut tarpeen!

Palkkauksesta muistiin vielä, että koiralle myös kerrotaan mikä on sen hetken palkka. Vaikka olisi mieluisampia palkkoja, esim. lempipallo ja ihan ok narulelu - leikitään narulelulla, jos ohjaaja on niin kertonut.

Kommentit

Suositut tekstit