Ilo eläinlääkärissäTorstaina 23.01. koirat kävivät TherMidas VETin lämpökuvantamisessa ja perjantaina sain löydökset sähköpostiini. Ilolla löytyi vatsasta aika suuret lukemat, joka tietysti laittoi miettimään, mistä se oikein johtuu.

Olin muutaman viikon tarkkaillut samoilla alueilla yhtä nisää (tosin vasemmalla pienemmän lukeman puolella), jonka 24.12. vatsarapsujen yhteydessä laitoin merkille. Se tuntui ja näytti isommalta kuin aiemmin. Aloin heti panikoida nisäkasvainta, mutta koitin kerrankin olla järkevä ja päätin tarkkailla ennen itkupuhelua eläinlääkäriin. Muutaman viikon tarkkailun aikana se ei kasvanut, pienentynyt, levinnyt, punoittanut, erittänyt, kipuillut, vaivannut tai muutakaan. Lämpökuvantamisen tulokset sai minut kuitenkin pelästymään entisestään ja varasin Hakametsän eläinlääkäriin ajan maanantaille 27.01. Puhelimessa tarjottiin lyhyttä tsekkausaikaa, mutta halusin kunnon ajan, jotta nisä voidaan ultrata tai kuvata ja saa varmuuden, eikä tarvitse enää murehtia.

26.01. tunnustelin molemmilta puolilta nisät ja tunsin oikealla (suuremman lukeman puolella) aivan nisän yläpäässä/yläpuolella pienen herneenkokoisen patin. Siitä se paniikki vasta lähtikin. Ilta meni murehtiessa. Seuraavana päivänä lääkäriaika oli vasta 13.30 ja aamu tuntui pitkältä. Ruokin viideltä, jotta Ilon voi  nukuttaa.

Eläinlääkäri teki Ilolle yleistutkimuksen ja totesi kaiken olevan kunnossa. Kehui Ilon olevan hyvässä kunnossa ja totesi, kuinka huomaa sen olevan harrastuskoira. Ilo käyttäytyi upeasti koko reissun ajan ja saikin ansaittuja kehuja. Eläinlääkäri tarkasti ja tunnusteli kaikki nisät. Totesi, että kyllä huomaa, että täällä on pari pentuetta roikkunut. Muuten koira palautuu pennuista, mutta nisät muuttuu. Eläinlääkäri totesi, ettei tunne mitään kasvaimeen viittaavaa. Hänkin tunsi löytämäni herneen, mutta se tuntui kuulemma maitorauhaskudokselta. Nisät elää omaa elämäänsä hormonitoiminnan takia - juoksut, pennut ja valeraskaudet. Ilolla oli juoksut joulukuussa, joten ilmeisesti niistä johtui lämpökuvamuutokset. "Juoksu ja juoksusta n. 3kk on hormonaalisesti aktiivista aikaa maitorauhaskudokselle, jolloin kudos on aineenvaihdunnallisesti myös vilkkaimmillaan."

Eläinlääkäri ei kokenut tarpeelliseksi ultrata Iloa ja varmistelun jälkeen luotin häneen, eikä Iloa tutkittu sen enempää. Tarkkailen nisää lähestyvän valeraskauden yli ja katsotaan asiaa uudestaan, mikäli edelleen tuntuu muutoksia. Eläinlääkäri suositteli, että voisin viedä Ilon uudestaan lämpökuvantamiseen kun valeraskaus ohi. 

Eläinlääkärin lopettaessa tutkimisen, Ilo katsoi minua silmiin, heilautti häntää ja antoi pusun naamalle. Paras.

Kommentit

Suositut tekstit