Ruskaretki Kuusamoon

Särmä, Suttu & Ilo Riisitunturilla.

Syksyllä tuli pakottava tarve päästä ruskaretkelle. Mietin mm. Kuusamoa, Kilpisjärveä ja Yllästä. Pohdin asiaa facebookissa ja tästä innostuneena Walopentu Sutun omistaja Tiina laittoi Walo-tyypeille viestiä, että kiinnostaisiko ruskaretki heidän mökillään Rukalla. Tottakai kiinnostaisi ja innostuin heti. Särmän omistaja Maija innostui myös heti, mutta valitettavasti muut eivät saaneet aikataulujaan sopimaan yrityksistä huolimatta.

Lähdimme kohti Kuusamoa lauantaina 07.09. ja kotiin palasimme keskiviikkona 11.09. Meitä oli tosiaan vain kolme ihmistä, joten koimme järkevimmäksi lähteä yhdellä autolla reissuun ja valitsimme Maijan auton. Autoon mahtui minulta vain yksi koira ja pitkän pohdinnan jälkeen valitsin Ilon, jonka tiesin olevan mutkattomampi reissukaveri. Tiina, Suttu & tavarakasa saivat kyydin meille. Maija tuli meitä hakemaan, mutta pienen mutkan kautta, koska mapsi ohjasi aivan totaalisen harhaan. Otimme minun Variocage-häkin Sutulle & Särmälle takakonttiin, Ilo matkusti turvavöissä kanssani takapenkillä. Seuraavaksi tuli ongelmia suksiboksin kanssa, koska emme saaneet boksia suljettua. Kyllä sekin ongelma selätettiin ja vastoinkäymisten jälkeen matka alkoi.

Matkat sujui mukavasti ja keli oli miellyttävä. Kuusamoa lähestyessä poroja alkoi näkyä ja Ilo oli niistä varsin kiinnostunut. Aina vauhdin hidastuessa piti nousta tarkistamaan tilanne. Mökki osoittautui ihanaksi ja sijainti oli mitä mahtavin etenkin koiralauman kanssa. Ilo näytti aluksi nyrpeää naamaa pennuilleen ja halusi olla mielummin omissa oloissaan, mutta kyllä se siitä hiljalleen alkoi lämmetä. Aluksi vain Särmälle ja myöhemmin myös Sutulle. Mökissä koirat saivat hyvät hiljaiset nuhjupainit aikaiseksi, ulkona meno oli välillä turhankin vauhdikasta ja villiä. Mökkipaineissa Ilo oli liikuttavan ihana pentujensa kanssa, kunhan oli aluksi  lämmennyt.

 Särmä Pienellä Karhunkierroksella.
Ilo Pienellä Karhunkierroksella.
 Ilo Pienellä Karhunkierroksella.
 Ilo Pienellä Karhunkierroksella.
 Ilo Riisitunturilla.
  Ilo Riisitunturilla.
Me Riisitunturin huipulla Maijan kuvaamana.
 Riisitunturin ruskaa.
  Ilo Riisitunturilla.
Suttu Riisitunturilla.
 Särmä & Ilo Riisitunturilla. Ikkunalampi.
 Ilo Riisitunturilla. Ikkunalampi.

Minä olin flunssainen jo reissuun lähtiessä, joten otin reissun vähän rauhallisemmin kuin alunperin oli tarkoitus. Retket ei varsinaisesti helpottanut flunssaa, mutta en halunnut jättää kaikkea välistä.  Lähiteillä lenkkeilyn lisäksi kävimme Pienellä Karhunkierroksella ja Riisitunturilla. Minulla oli talutusvyö, Ilolla valjaat ja vetonaru. Sunnuntaina Pieni Karhunkierros  12km ja  5h. Otti koville kipeänä, mutta oli sen arvoista. Parasta oli kuohut, riippusillat ja alkava ruska. Maanantaina Riisitunturilla Riisin Rääpäsy 4,3km ja 3,5h. Aina yhtä ihana Riisi. Nähtävää riittää kesällä, syksyllä ja talvella. Parasta oli maisemat ja ruska. Lenkki aika rauhalliseen tahtiin, maisemien fiilistelyä ja valokuvausta. Koirat uivat Ikkunalammella ja taukoilimme Riisitunturin autiotuvalla. Huikea keli, aurinko paistoi ja tuuli sopivasti. Muut kävivät uudestaan huipulla, mutta me lähdimme kohti autoa, koska flu. Ilo oli mahtava retkikaveri molemmilla retkillä, vaikka välillä meinasi olla vähän kiire muiden perään.

Meillä oli tosi onnistunut reissu. Flunssa harmitti aivan älyttömästi, mutta kuinka hienoa oli silti päästä reissuun ja edes kahdelle retkelle. Kuinka hienoa oli kokea myös syksyinen Kuusamo. Kuusamosta on tullut yksi lempipaikoistani, eikä se kyllä mielestäni juuri Lapille häviä. Meillä oli hyvä porukka, juttua ja naurua riitti. Ihmisten ja koirien kemiat kohtasi mainiosti. Oli mahtava päästä tutustumaan Ilon pentuihin ja niiden omistajiin vähän paremmin. Iloisia, avoimia ja reippaita pentuja. Ei paljoa kuohuvat kosket, riippusillat, kanssakulkijat tai mikään muukaan mietityttänyt, kuten ei äitikoiraakaan. Ilo oli just niin hieno reissukaveri kun olin alunperin ajatellut, ei tarvinut murehtia tai miettiä mitään ja sai vaan tuulettaa omaa päätä. Upea reissu, iso kiitos vielä.

Kommentit

Suositut tekstit