TherMidas VET

  
Lokakuussa näin Facebookissa mainoksen TherMidas VET lämpökuvantamisesta. Olin nähnyt vastaavia kuvia vuosia sitten doboluennolla, mutta muuten käsite lämpökuvantaminen oli itselleni vieras. Mielenkiinnosta tutustuin sivuihin tarkemmin ja siitä se ajatus sitten lähti - päätin kysyä olisiko kiinnostusta someyhteistyöhön ja sieltä näytettiin vihreää valoa. Todella mielenkiintoinen yhteistyö! Lämpökuvantaminen saatu yhteistyönä.

Jouduimme vähän muuttelemaan sovittuja aikoja, mutta torstaina 23.01. saimme aikataulut sopimaan. Päätoimisto löytyy Tampereelta Finlaysonin parkkihallia vastapäätä. Koirat kävelivät innoissaan toimistolle kuin olisivat ennenkin siellä käyneet. Johtaja Susanna Laajava toimi kuvaajana ja osoittautui todella mukavaksi. 

Aluksi kerroin koirien tiedot ja sen jälkeen oli aika kaivaa kamera esille. Koirien ei olisi hyvä maata ennen kuvausta, joten tämä tuotti hieman päänvaivaa. Koirilla on vahva käy siihen-käsky, mutta se tarkoittaa  nimenomaan makaamista. Ajattelin Ilon malttavan istua paremmin, joten Hupi pääsi kuvattavaksi ensin. Ilo pysyi kyllä paikoillaan, mutta jossain välissä se valahti  makaamaan.  Liian laimea käsky, kuvauksessa kesti aika kauan, ohjasin ja palkkasin Hupia. Pitäisi enemmän treenata koiria siten, että toinen on vaan käskyn alla.

Hupi oli hurjan hieno kuvattavana. Rehellisesti sanottuna yllätyin vähän. Odotin, ettei se malttaisi olla aloillaan uudessa ja vähän epäilyttävässä tilanteessa, mutta vielä mitä. Myös Ilo oli hienosti kuvattavana, mutta siltä en muuta odottanutkaan. Hupi malttoi olla tosi hienosti käy siihen-käskyn alla koko Ilon kuvauksen ajan ja myös se yllätti. Koirat sai kehuja käytöksestään. Kuvauksen jälkeen Punainen Pyörremyrsky vapautui ja alkoi painia.

Sain TherMidas VETin tulokset jo seuraavana päivänä, vaikka olin valmistautunut odottamaan pidempään. Ilon lämpökuvauslöydökset: Oikean etujalan kyynärvarren sisäpuoliselle alueelle sijoittuva kuuma kohta (ero °C +2.2). Vatsan alapuoliselle alueelle vatsaviivan molemmille puolille sijoittuvat puolierot (ero °C +9.3 ja +7.0). Hupin  lämpökuvauslöydökset: Vasemman takajalan reiden sisäpuoliselle alueelle sijoittuvia puolieroja (ero °C +2.2 ja +2.0). Vasemman takajalan säären ja kintereen alueelle sijoittuvia puolieroja (ero °C +2.8, +2.1, +2.2). Selän keski- ja etuosan vasemmalle puolelle sijoittuva kuuma alue (ero °C +2.4). Vasemman takajalan reiden alueelle sijoittuva kuuma kohta (ero °C +2.3). Vasemman takajalan reiden alueelle sijoittuvia puolieroja (ero °C +3.4 ja +2.5). Pienemmät lukemat luultavasti johtuu ihan vain jumeista, mutta Ilon vatsalukemat oli aika suuret.

Mikä lämpökuvantaminen? "Toisin kuin yleisesti käytetyt anatomiset kuvantamismenetelmät, lämpökuvantaminen on fysiologista kuvantamista, eli sen avulla voidaan tarkastella verenkiertoelimistön, lihaksiston ja hermoston toimintaa. Lämpökuvantamisella voidaan nopeasti ja luotettavasti paikantaa mahdolliset ongelma-alueet joihin tutkimus- ja hoitotoimenpiteet tulisi kohdistaa. Lämpökuvantamisen avulla voidaan havaita pienetkin poikkeamat ja esimerkiksi alkava tulehdus tai infektio päästään hoitamaan nopeasti. Eläinten diagnostiseen lämpökuvantamiseen käytetään korkean IR-resoluution lämpökameroita, joiden avulla pystytään havaitsemaan jopa yhden kymmenesosan celsiusasteen muutoksia eläimen ihon pintalämpötilassa." Eläimeen ei kosketa, eläintä ei tarvitse rauhoittaa, karvapeitettä ei tarvitse ajella, eikä aiheuta säteilyaltistusta. Mahdollistaa vammojen aikaisen havaitsemisen, ongelma-alueen paikantamisen, vamma-alueen koon selvittämisen ja toipumisen edistymisen seurannan. Aika kätevä tutkimusmenetelmä siis!

Kirjoitin poikkeuksellisesti jo ennen tätä postausta Ilon eläinlääkärireissusta.  

TherMidas VET 

Kommentit

Suositut tekstit