TK3 Wirneen Ilopilleri

Kaiken muun tavoin myös tokokokeista päivittäminen on viivästynyt. Ruusuisissa kuvitelmissani TK3 ansaittiin huomattavasti ripeämmin kuin todellisuudessa. Sen eteen pitikin käydä kuusi koetta kolmen sijaan, ensimmäisen ja viimeisen kokeen välillä noin 1v 3kk. Sen ensimmäisen voittajaluokan kokeen jälkeen olin ilmoittanut Ilon toiseen kokeeseen, mutta sitä koetta edeltävän yön vietin päivystyksessä ja siitä kaikki vasta alkoi. Koko kesä ja melkoisesti pidempään meni aika huonossa kunnossa. Kokeet ei tullut kuulonkaan kun ei pystynyt edes treenaamaan normitahtiin. Sitten tuli juoksut, sitten tuli pennut, sitten piti palautua ja palata treenien pariin, joten kokeeseen lähdimme heti kuin koin Ilon olevan valmis eli neljä kuukautta synnytyksestä.

TOKOKOE TAMPERE 19.05.2019
Noin vuoden kisatauon jälkeen hallikokeeseen Tamskille. Tuomarina Harri Laisi. Ilo teki juoksuja, mutta ne ei onneksi ehtinyt alkaa ennen koetta. Minua jännitti melkoisesti, olin kankea kuin rautakanki ja voin pahoin. Kehässä kuuntelin liikkuria ja keskityin siirtymissä viemään Iloa liikkeestä toiseen. Ei ollut yhtä rento ja varma fiilis kuin viimeksi, mutta ihan ok. Olen tyytyväinen tulokseen siinä tilanteessa, sillä treenimäärällä, neljä kuukautta pentujen jälkeen ja uusia juoksuja tehdessä. Kokeeseen mahtui onnistumisia ja epäonnistumisia. Eniten harmittaa nollattu hyppynouto ja seuruussa rakoillut kontakti. Parasta on kympin ruutu ja ohjattu - kyllä niitä onkin hitto työstetty. Tuomari totesi, että on kyllä kiva ja vauhdikas koira, joka välillä menee vauhti edellä.

Tunnari oli aika vauhdikas ja oikea lensi kaaressa kauemmas, mutta Ilo sen sieltä onneksi haistoi. Luoksarissa ennakoi stoppia vähän rumasti. L:ssä jäi seisomaan istumisen sijaan. Ohjattu kivasti. Seuruussa kontakti vähän valahti ja peruuttamisessa haki vähän paikkaa. Metskussa kiljahti lähdössä ja aavistelin kiertävän esteen, joten annoin lisäkäskyn hypätä - Ilo hyppäsi, mutta tiputti kapulan. Haki kapulan uudestaan ja toi hypyn ohi. Ruutu tosi kivasti. Kaukoissa ennakoi sivulle nousemisen. Olisi voinut olla paljon pahempikin kyllä.

Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min 10
Tunnistusnouto 9
Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 8
Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä 7
Ohjattu noutaminen 10
Seuraaminen 9
Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten 0   
Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 10
Kauko-ohjaus 8,5
Kokonaisvaikutus 9
Pistemäärä 258p, VOI1,  sij. jaettu 2/5
TOKOKOE TAMPERE 14.07.2019
Taas ilmoitin Ilon hallikokeeseen Tamskille. Tuomarina minulle vieras Vesa Kallio. Juoksut tuli ja meni. Ilo heitti korkkarit kattoon tai ainakin volat kaakkoon. En tiedä vaikuttiko pari tarkoituksellista vapaapäivää, EVL-koirakoiden työskentelyn katsominen (sijoitin häkin huonosti) vai mikä, mutta Ilo ei ole koskaan ollut yhtä äänekäs - ei kokeissa, eikä edes treeneissä. Satunnaiset inahdukset ja haukahdukset on kieltämättä tullut tutuksi, mutta nyt pisteitä ropisi ääntelyn takia lähes kaikesta. Ilo sai kehuja innokkaasta ja vauhdikkaasta työskentelystä. Siitä, kuinka se selvästi haluaa tehdä töitä ja työskentelee kivalla ilmeellä. Harmi kun äänenvaimennin unohtui. Omituinen ääntely ja kakkostulos harmitti ihan liikaa.  Parasta kokeessa metsku, kaukot, ruutu ja paikkis. No ei sentään nollattu mitään ja hyviäkin juttuja mahtui mukaan, joten ei se nyt ihan katastrofi ollut. Kuulemma olisi kymppejäkin tullut, jos ei olisi tarvinnut siitä saakelin ääntelystä rokottaa.
 
Luoksarissa ennakoi stoppia ihan lähdöstä asti ja piti antaa lisäkäsky. L:ssä jäi seisomaan istumisen sijaan. Ruutu muuten kivasti, mutta seuraamaan tuli ehkä vähän villisti. Tunnarissa inahti ja kesti aika kauan varmistua oikeasta. Seuruussa ääntely nyt ainakin. Ohjatussa lähti väärälle, joten piti käskyttää toiselle. Kaukoissa taisi joku hipsu tulla. Metsku muuten hyvä, mutta ääntely. Kuulemma olisi tullut 10 ilman ääntä.
 
Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 7
Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä 6,5
Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 9
Tunnistusnouto 7
Seuraaminen 7 
Ohjattu noutaminen 5
Kauko-ohjaus S-I-M-I-S-M 9,5 
Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten 7
Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min 10
Kokonaisvaikutus 8
Pistemäärä VOI2 242,5p., sij. 2/4TOKOKOE IKAALINEN 09.08.2019 
Välillä taas muille mestoille kokeilemaan. Ikaalisten Seudun Kennelkerho järjesti hiekkakentällään kokeen, jonka tuomarina Juha Kurtti.  Aina vaan paranee - tai pahenee. Riman alitus, ei riittänyt enää kakkostulos, joten haimme kolmostuloksen. Harmitus oli suuri, mutta ei kuitenkaan niin suuri kuin viime kokeessa. Ilo oli ihan kiva. Koe suoritettiin kahdessa osassa, paikkiksen jälkeen sääntökirjan mukaan 4 ensimmäistä ja toisella kierroksella 4 viimeistä liikettä. Tuomari totesi, että "innokas ja toimelias koira, mutta onhan se vähän äänekäs". Ei se edes ollut niin paha kuin viimeksi. Onneksi olin  etukäteen ilmoittanut seuraavaan kokeeseen.

Seuruu kivasti. L:ssä jäi seisomaan istumisen sjaan (miksi ei yllätä). Luoksari kivasti. Ruutu oli niin vauhdikas, että annoin käskyn vähän jäljessä ja Ilo veti ohi, jota koitin vähän korjailla. Ohjatussa jäi jumiin väärään kapulaan ja lähti sille, mutta haki käskystä oikean. Tunnari ihan kivasti, mutta ehkä vaihteeksi vähän turhan villisti meni kapuloille. Kaukoissa tarvi ensimmäiseen istumiseen lisäkäskyn ja takajalat vähän liikkui.

Ruutuun oli niin kova vauhti, että veti ohi ja korjausta ei olla kauheasti treenattu. Ohjatussa meinasi lähteä väärälle, mutta vaihtoi oikeaan lisäkäskyllä. Metskua lähti hakemaan hyvin, mutta lähti tuomaan ohi (suorasta linjasta huolimatta, jännä). Toi metsku on jännä ja en tajua, mitä se yhtäkkiä on alkanut temppuilla. Liikkeestä istumisen sijaan jäi TAAS seisomaan, vaikka treenit on mennyt hyvin. Kaukoissa hiippaili vähän eteenpäin.
 
Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min 10
Seuraaminen 10
Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä 7 
Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 10 
Ohjattu noutaminen 7 
-
Tunnistusnouto 9
Kauko-ohjaus 7
Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten 0
Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 0
Kokonaisvaikutus 9
Pistemäärä VOI3 214p., sij. 5/5TOKOKOE JÄMSÄ 24.08.2019
Eija houkutteli meidät Jämsän seudun palveluskoiraharrastajien tokokokeeseen. Samalla kivalla kentällä on treenattu ja kisattu ennenkin. Tuomarina oli Juha Kurtti. Tuomari totesi, että tästä saa niin mageen koiran. Toimiva ja vauhdikas, "tosi hyvä koira, mutta on vaan toi yksi pikkujuttu". Tarkoitti tietysti ääntä. Ilo suorittaa tehtävät hyvin, mutta äänitehosteilla. Ysejä antaessa totesi, että arvaat varmaan mistä. Tuollaisten hauskojen ja vitsailevien tuomareiden kokeissa on niin helppo olla. Oma jännitys väkisinkin laantuu ja se on kyllä virkistävää. Ilo tuntui muuten hyvältä, mutta ääntä siitä kyllä lähti. Riemu raikasi  onnistumisista ja oli hyvä olla.

Ruutuun lähettäessä Ilo hämääntyi kehänauhan painosta, mutta "taisteluvoittona" saimme 5. Korjauksella Ilo meni ruutuun. Ohjatun nappasi hyvin, mutta hämääntyi kehänauhan painosta ja kävi tsekkaamassa sen ennen palautusta. Paikkiksessa kyyläsi Kayla-ystävää ja tarvi kaksi käskyä nousemiseen. Ääntely vaikutti pisteisiin.

1. Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min 8
2. Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten 9
3. Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9
4. Ohjattu noutaminen 7
5. Kauko-ohjaus I-S-M-S-I-M 9
6. Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 5
7. Seuraaminen 9
8. Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 10
9. Tunnistusnouto 8,5
10. Kokonaisvaikutus 10
Pistemäärä VOI1 270p., sij. 1/2


TOKOKOE HÄMEENLINNA 15.09.2019
Viimeisen ykkösen metsästys Tuuloksen koirakerho ry:n järkkäämässä tokokokeessa ja vihdoin TK3! Tuomarina Harri Laisi. Hiekkakenttä ja vettä satoi, joten kaikki vermeet märkänä ja hiekkaisena. Ennen koetta Ilo iski silmänsä yhteen bortsuun (joku noissa paimenissa kiehtoo, aussiet ja bortsut), mutta pääsi yli kehässä. Kontakti rakoili normaalia enemmän ja uskon, että se johtui nimenomaan siitä vesisateesta. Ilolla oli sokka irti, se oli äänekkäämpi kuin aiemmin. Tuomari tuumasi, että siitä tulee upea, jos saat tuon ääntelyn pois. Ihan kuin olisin kuullut samaa joskus ennenkin. Samaan totesi, että liikkeethän se suorittaa hyvin, mutta ääntely vähentää pisteitä liikkeistä ja kokonaisvaikutuksesta. Muuten Ilo oli hieno, eikä suuria kommelluksia sattunut.

L:ssä istumisessa jäi seisomaan yllättäen (kyllä se kotona osaa). Kaukoissa seisomisessa vähän hipsi. Luoksarin maahanmenoon tarvi tuplakäskyn (liikkurilla joku homma ja alku vähän säätöä, meni ehkä johonkin kuplaan). Paikkiksessa tarvi toisen käskyn istumiseen.  Aika perusjuttuja, joten tarvitsee alkaa työstää huolella.

1. Paikalla makaaminen ryhmässä 2 min 9
2. Kauko-ohjaus S-I-M-I-S-M 8
3. Luoksetulo ja pysäytys seisomaan 8,5
4. Seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä 7
5. Ohjattu noutaminen 10
6. Seuraaminen 6
7. Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten 8,5
8. Lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo 9
9. Tunnistusnouto 9
10. Kokonaisvaikutus 8
Pistemäärä VOI1 266,5p TK3 Ilo

Kommentit

Suositut tekstit