Metkan kotiutuminen

Haimme Metkan perjantaina 6.8. illalla työvuoroni jälkeen eli Metka on asunut meillä pian kaksi kuukautta ja blogi laahaa pahasti perässä. Pennun olisi saanut hakea aikaisintaan edellisenä päivänä eli 5.8., mutta työt ei mahdollistanut. Hauskaa on se, että jos olisin hakenut Metkan viikkoa myöhemmin, olisin hakenut sen perjantai 13, kuten olen Ilon ja Hupin hakenut. Lauantaina jouduin töihin aamuvuoroon, enkä lukuisista yrityksistä huolimatta saanut työvuoroja säädettyä. Oli kamalaa mennä töihin (tai  mihinkään) kun kotona oli pentu. Olimme myöhään illalla kotona, joten kauaa ei ehditty ihmetellä uutta arkea ennen kuin piti mennä nukkumaan. Hakureissulla oli mukana mies, Ilo & Hupi.  Ajattelin ottaa koirat mukaan, että ne tottuisivat matkalla ajatukseen. 

Kotimatka sujui ihan hyvin. Metka oli sylissäni ja nukkui suurimmaksi osaksi, vaikka alkumatkasta vähän piippaili. Pysähdyimme kotimatkalla kahdesti pissattamaan Metkan ja selvästi liikenteen äänet oli vähän jännittäviä. Kotimatkalla oli todella kaunis usva. Kuinka sattuikin nähdä usvaa pitkästä aikaa juuri silloin kun haen kotiin pentua, jonka nimi on Pähkähullun Usva On Mi Sombra.

Ennen kotimatkalle lähtemistä Ilo & Hupi saivat haistaa Metkaa häkin läpi ja molemmat näyttivät todella järkyttyneiltä. Onneksi mies otti kuvia ja järkyttyneet ilmeet jäi hauskaksi kuvamuistoksi. Kotona Hupia kiinnosti, mutta ällötti ja Ilo oli välinpitämätön. Poissa silmistä, poissa mielestä. Viikon sisään Hupin sydän oli sulatettu ja kahden viikon sisään Ilon sydän oli sulatettu. Koirilla on mennyt paremmin kuin uskalsin edes  haaveilla  ja niistä alkoi tosi nopeasti muodostua hyvä lauma. 

Molemmat ovat todella (välillä liiankin) kärsivällisiä pennun suhteen, mutta kuitenkin kertovat selvästi, jos joku ei ole ok. Molemmat tykkäävät hirveästi leikkiä Metkan kanssa ja molemmat tuntuvat tarvitsevan oman Metka-annoksensa joka päivä. Ainakin vielä koirat leikkivät usein siten, että joko Ilo tai Hupi leikkii Metkan kanssa - ja toinen jää vähän ulkopuolelle. Mahdollisesti härkkimään tai ääntelemään, etenkin Hupi tekee tätä, jos ei ole itse mukana leikissä. Ilokin toisinaan, mutta usein Ilo leikkii lelulla tai makoilee sivummalla. Molemmat tykkäävät painia, hammastella ja hippailla pennun kanssa. Ilo usein makaa selällään ja siitä on tullut aika lälly. Välillä meininki yltyy niin villiksi ja vauhdikkaaksi, että pitää laittaa 1-3 koiraa koirahuoneeseen rauhoittumaan. Sisällä saa  leikkiä, mutta ei juosta tai haukkua jatkuvasti - ja pitää myös rauhoittua.

Hupia Metka härkkii välillä ärsyttävästi niin ulkona kuin sisälläkin ja luulen, että se johtuu Hupin luonteesta. Ilo on tasapainoinen, itsevarma ja vähän sellainen täpäkkä tosikko, eikä sen nenille hypitä ja sille Metka ei edes yritä samaa. Hupille lähinnä silloin, jos Hupi käy kierroksilla, on ahdistunut tai vouhkaa kanssani. Välillä Hupikin sanoo kunnolla, mutta voisi sanoa herkemminkin. 

Ensimmäinen yö sujui yllättävän hyvin ja myös yöt sen jälkeen. Metka on nukkunut ensimmäisestä yöstä alkaen meidän sängyn vieressä omassa aitauksessa - kolmesta syystä. 1. Ei tule ikäviä ylläreitä, jos menee unisten koirien peteihin. 2. Oppii oikeasti nukkumaan yöllä, eikä puuhaile muuta. 3. Oppii pyytämään pihalle asioille. Metka otti aitauksen heti omakseen ja se on rauhoittunut sinne tosi kivasti. Joskin välillä on etenkin herätysten jälkeen nakertanut aitausta, petiä, pärissyt selällään kierien tai muuta nokkelaa. Jossain välissä oli pari lelua aitauksessa, jotta jyrsisi mielummin niitä kuin kaltereita, mutta ylimääräinen puuha on vähentynyt ja lelut on otettu pois. Aluksi oli vaikeaa, jos käyn vaikka vessassa, mutta se on jäänyt ajan myötä. Metka on alusta asti osannut herättää, jos tulee hätä. Aluksi pyysi pihalle 1-2 kertaa yössä, mutta nykyään herättää vasta aamulla ja yöherätykset on harvinaisia. Aluksi mies nappasi Metkan pissalle viiden aikoihin töihin herätessään, mutta Metka alkoi heittäytyä lötköpötköksi ja liruttaa alleen, jonka jälkeen lopetettiin pissatukset kesken Metkan unien. Aamuisin Metka herättää melko varmasti 7-8 välillä.

Metka osaa pyytää ulos myös päivällä, mutta hieman hienovaraisemmin eli hiljaisemmin. Metka menee tuijottamaan ovea. Nykyään toisinaan vinkuu ja tämä olisi kyllä toivottavaa, koska aina ei tuijotusta huomaa. Vielä on jokunen vahinko sisälle sattunut, mutta harvinaista alkaa olla. Joskus vaan on niin hyvät leikit, ettei muista pissahätää ennen kuin se yllättää.  Hienosti tekee asiat ulos. 

Aluksi Metka söi 50/50 nappulaa ja raakaa, mutta nyt se on syönyt vain nappulaa. En tiedä palaanko raakaan, koska Ilo ja Hupi syö nykyään pelkkää nappulaa, joten tuntuisi hassulta syöttää vain yhtä 50/50 tyyliin. Metka söi aluksi Brit Caren lohipohjaista pentunappulaa, mutta mahdollisen oireilun takia palasin kasvattajalta tuttuun Racinelin kanapohjaiseen. Ainakin siksi aikaa, kunnes keksin mitä syöttäisin. Olen koittanut miettiä myös Ilolle & Hupille uutta nappulaa aiemman tilalle. Toistaiseksi olen miettinyt Brit freshiä, mutta pitää miettiä ja tutkailla. Metkan ruokamäärää on nostettu tasaisesti. Metka on tosi silakka, kuusitoistaviikkoisena 7,7kg ja   42cm.

Yksinolot on ollut hyvin äänekkäitä. Metka on ollut yksinolot koirahuoneessa portin takana. Turvallisuuden takia, ettei vaan sattuisi mitään, jos on liian villi meininki tai jos se härkkisi isompia ja menisi hermot. Turvallisuuden lisäksi myös siksi, että Metka oikeasti oppisi olemaan yksin. Yksinoloon on varmasti tullut takapakkia tässä muutaman viikon aikana kun Metkaa ei ole uskaltanut leikkauksen takia jättää yksin. Olen miettinyt, että uskaltaisinko jättää Metkan vapaaksi koko asuntoon Ilon & Hupin kanssa. Se olisi ehkä pennulle helpointa ja oppisiko kuitenkin olemaan rauhassa kun isotkin on rauhassa yksinollessa. Pitää varmaan testailla pätkissä ja kuvata. 

Metka on kotiutunut hyvin ja uusi arki on alkanut rullaamaan mukavasti. Tai siis aina siihen asti kun pieni joutui leikkuupöydälle, mutta siitä myöhemmin omassa postauksessa. Olisi pitänyt kirjoittaa ajallaan tekstit kun tuntuu vähän hassulta kirjoittaa jälkikäteen ja tulee kerralla aika pitkä postaus.

Elo kolmen koiran kanssa on sujunut paremmin kuin uskalsin toivoa. Minua jännitti ihan hirveästi ottaa kolmas koira ja välillä meinasin jo perääntyä koko hommasta, mutta onneksi en antanut pelolle valtaa. Rakastan katsoa koirien yhteisiä leikkejä, samassa kasassa nukkuvia koiria ja niiden muodostumista tiimiksi. Kotona koirat leikkivät paljon yhdessä, mutta osaavat myös rauhoittua. Nyt kun Metka on saanut malttia ruokailuun, koirat syövät sopuisasti samassa tilassa ja antavat toisilleen ruokarauhan. Kuppien tyhjennyttyä  kiertävät toistensa kupit ennen kuin otan ne pois.

Ennen pennun kotiutumista ajattelin, etten lenkitä koiria samaan aikaan, koska Hupi epävarmana huutaa helposti vieraille koirille ja en halua, että Metka ottaa vaikutteita. Toistaiseksi Metka on kuitenkin vaikuttanut tasapainoiselta ja seisovan  tukevasti omilla jaloillaan, joten en ole ottanut tästä asiasta liian isoa stressiä ja olen välillä käyttänyt koirat yhdessä. Nopeat aamu- ja iltapissatukset lähinnä. Muutama kerta ihan kunnon lenkillä, silloin yleensä Metka vapaana ja isot kiinni tai Ilo Metkan kanssa vapaana. Pätkittäin kaikki vapaana. Hihnassa koirat kulkevat ihan mukavasti, vaikka välillä toki remmit meinaa olla solmussa. Metka vielä opettelee ja se tykkää myös tutkailla ympäristöä kun Ilolla & Hupilla taas on usein vähän turhankin vauhdikas meininki. Isoilla on tietyt käskyt käytössä remmeilyä helpottamaan ja Metka opettelee niitä samalla. Olen saanut yhteistyönä QwiDogilta paracordhihnat koirille. Metkalla on oma hihna ja isot kulkevat tuplahihnassa samassa käsilenkissä eli periaatteessa hihna per käsi. Tämä on ollut hurjan kätevää.

Metka on aika kiltti pentu, mutta tottakai se on pentu ja sillä on omat metkunsa. Metkalla ei ole ollut mitään lahkeiden rei'ittämistä, käsien puremista tai muuta sellaista. Tosin Metkalla tuntuu ajoittain olevan jopa pakonomainen tarve pureskella tai syödä jotain. Tästä lisää myöhemmin. Metkalla on yleensä ollut aamuvilli iltavillin sijaan, vaikka välillä iltaisinkin iskee villikohtaus. Kaikista pahin villi tulee kun Metka kastuu ja silloin peto on irti. Villit on villejä ja välillä vähän kolisee. Metka vielä opettelee, ettei sisällä tarvisi juosta. Loppuu tila ja laminaatit on liian liukkaat. 

Kahden kuukauden aikana Metka on treenannut kotona, ulkona ja hallilla. Yksin ja yhdessä. Leikkinyt erilaisilla leluilla ja erityylisiä leikkejä. Käynyt pari kertaa omalla hallilla ja kerran toisella hallilla. Matkustanut lukuisia kertoja autossa (aluksi omalla puolella ja sittemmin kaikki koirat yhdessä) ja oppinut, että auto on siisti paikka. Lenkkeillyt erilaisissa paikoissa. Yksin ja yhdessä. Hihnassa ja vapaana. Käynyt muutamilla pentutreffeillä. Tavannut muutaman aikuisen koiran. Tavannut vieraita ihmisiä. Käynyt muutamassa eläintarvikeliikkeessä. Käynyt muutaman kerran eläinlääkärissä. Käynyt kylässä. Varmaan jotain unohtuukin, mutta monenlaista on ehtinyt kokea.

Pentukurssilla kävi kahden kerran verran, mutta se piti keskeyttää. Uusi yritys vielä tässä syksyn mittaan, kunhan sopiva kurssi löytyy sopivaan aikaan. Ainakin yksi kiinnostava kurssi jo kiikarissa.

Metka on opetellut katsekontaktia, luopumista, odottamista, luoksetuloa, leikkimistä, käsitargettia, istumista, maahanmenoa, peruasentoa, seuraamista, tötsän kiertämistä, noutoa, kosketusalustaa, peruuttamista ja jumppa-asioita. Ei ehkä hirveän pitkä lista, mutta treenatut asiat alkaa olla ihan kivalla mallilla. Metka on nopea oppimaan, se selvästi tykkää miettiä ja hoksata itse. 

Ensimmäiset rokotukset 2.9. ja toiset rokotukset 28.9. Molemmat Veterissä saman eläinlääkärin toimesta. Kummallakaan kertaa Metka ei huomannut rokotuksia, antoi eläinlääkärin tutkia ja oli hurjan reipas. Toisen rokotuksen jälkeen kutitti hetken, mutta sekin loppui lyhyeen. Tällä erää rokotukset kunnossa ja seuraavan kerran rokotus 1v. Matolääkkeet söi sellaisenaan,  koska ahne. 

Olisikohan siinä tiivistettynä meidän ensimmäiset pari kuukautta. Seuraavat postaukset sitten millaiselta tyypiltä Metka vaikuttaa ja mistä ihmeen leikkuupöydästä mainitsin tuolla   ylempänä.

Kommentit

Suositut tekstit