Kortisonikuurilla kontrollia kohti

Jatkoa Metkan mysteerille. Kortisoni alkoi tosiaan jo sairaalassa vaikuttaa ja siitä asti kuume on kuin onkin pysynyt poissa. Aluksi mittasin kuumetta päivittäin tiuhaan, sittemmin vähän harvemmin ja nyt olen taas useammin mitannut kun lääkettä lähdettiin olosuhteiden pakosta laskemaan merkittävästi aikaisemmin kuin alunperin piti ja relapsin mahdollisuus on toki olemassa.

Tähän kohtaan pakko sanoa, että Metka on aivan hämmentävän kiltti ja kultainen nuori koira. Nuoreen 1v 5kk ikäänsä nähden se on joutunut kestämään ja kokemaan ihan liikaa kaikkea epämukavaa. Pelkästään tämän tapauksen myötä se on joutunut eri paikoissa eri ihmisten tutkittavaksi, toinen toistaan ikävämpiä tutkimuksia ja toinen raukka vielä ihan kipeänä. Metka on ollut niin käsittämättömän hienosti ja reippaasti tutkittavana - kaiken on saanut tehdä ongelmitta. Metka on saanut paljon kehuja henkilöiltä,  jotka sitä on hoitanut,  eikä ihme.   Mahtava pikkukoira!

Metka on oppinut tunnistamaan niin sinkkivoidepurkin kuin kuumemittarin kotelonkin aukeamisesta aiheutuvat äänet, joten aloitin sitten kummasta tahansa, Metka saapuu paikalle tietäen, mitä tapahtuu. Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta Metka saapuu paikalle myös aina silloin kun alan kynsiä leikata ja kellahtaa automaattisesti selälleen jalkojen väliin, vaikka ei olisi edes sen oma vuoro. Ehdottomasti koiristani kaikista helpoin,  mukavin   ja   mutkattomin käsitellä. 

Takaisin aiheeseen. Nopeasti huomasi, kuinka Metkan yleistila muuttui kun kortisoni alkoi purra ja kuume pysyi poissa. Kortisoni toi mukanaan myös ongelmia. Juominen lisääntyi ja sitä myötä luonnollisesti myös pissaaminen. Metka ei sisälle onneksi asioi, mutta   ulkona sai rampata tiuhaan.

Ahneen koiran ruokahalu on kasvanut entisestään. Metka on paikalla heti kun on mitään viitteitä mahdollisesta ruoasta. Se on muutaman kerran myös yllätetty nuolemasta lautasta matalalta olohuoneen pöydältä. Metka syö normaalisti, mutta nopeasti kiinnitin huomiota, että jo ennestään turhan hoikka koira alkoi laihtua. Karvaa lähti valmiiksi,  mutta  selvästi sitä   alkoi irrota enemmän.

Isoimmalla annoksella Metka nukkui todella paljon, eikä se juuri muuta touhunnut. Ei siis oma itsensä niiltä osin vieläkään, mutta ilmeisesti varsin tyypillistä kortisonissa. Viikko käskettiin ottaa rauhassa ja sitten hiljalleen palata normaaliin, mutta halusin pelata varman päälle ja otimme kaksi viikkoa rauhassa, jonka jälkeen aloimme hiljalleen palata kohti normaalia. Lenkillä Metka liikkuu normaalisti. Kontaktia ottaa normaalia enemmän, koska ahneus. Olen palkkaillut kontaktista, jos se tämän ahneuden myötä samalla vahvistuisi vähän ohimennen. Nyt on alkanut välillä myös leikkiä itsekseen ja ihmisten kanssa, mutta toisten koirien kanssa leikkii edelleen vähän nihkeämmin. Hiljalleen kuitenkin merkkejä normaalista Metkasta ja niitä   on ollut  ihana  huomata. 

Yksi selkeä merkki Metkan hillitymmästä mielentilasta on sen korvat! Ne on noussut helposti pystyyn Metkan kiihtyessä ja ennen kuume-episodia ne oli ollut jo pitkään vallan pystyssä, mutta nyt yhtäkkiä ne onkin laskenut ja mielestäni Metka ei näytä yhtään itseltään kun tottui höröttimiin.

Kortisoni pahensi närästystä närästysherkällä koiralla ja painon putoamisen lisäksi se on ollut toinen murhe. Närästys näkyy erityisesti asioiden pakkomielteisenä nuolemisena, lattia, matot, ihmiset, omat koivet, mitä ikinä. Karvalankamattoja nuolee eniten. Ruoho maistuu, maiskutellaan, välillä röyhtäillään, nostellaan päätä, livotaan huulia. Metka on saanut närästyslääkettä päivittäin. Aluksi Pepcid 1,5tbl aamuin ja illoin, mutta siitä ei ole ollut mitään apua, joten olen antanut Antepsia 0,5tbl tarvittaessa pahimpaan. Yleensä illalla närästää eniten  ja rauhoittuminen  vaikeaa. 

Metkalla on ensi viikolla jatkotutkimukset närästysasioista Yliopistollisessa Eläinsairaalassa, joten jos saisi uusia ajatuksia ja vihdoin tämän närästyksen kuriin. Metka on on-off närästellyt kotiutumisesta asti. Pitkä pätkä meni hyvin ja ehdin jo huokaista helpotuksesta, mutta ei. Ennen tätä kuume-episodia Metkalla oli närästysjakso ja kortisonin myötä tilanne paheni. Kontrollikäynniltä ulostenäyteasiat mukaan, joten ne on otettu jo valmiiksi ja tulokset oli puhtaat. Näytteessä havaittiin Eimeria ookystia, jotka ovat kasvinsyöjien ookystia ja oletettavasti niitä on tullut rusakon papanoista, joita Metka mieluusti syö. Eivät tartu koiraan, eikä vaadi toimenpiteitä.

Kontrolliaika Helsinkiin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan oli sovittuna 27.10. eli aikalailla kuukausi oireiden alkamisen jälkeen. Punnitsin Metkan ja kauhukseni vaaka kertoi todeksi sen, mitä olin nähnyt ja tuntenut. Metkalta oli lähtenyt painoa ainakin 2kg kuukaudessa ja se painoi enää 14,7kg.

Tällä kertaa tehtiin samat perustutkimukset kuin viimeksi, ei punktioita, röntgeneitä tai ultria toki. Parhaillaan huoneessa oli neljä ihmistä tutkimassa Metkaa. Mukana kaksi opiskelijaa, jotka saivat (minulta kysyttiin lupa) treenata Metkalla noita refleksiasioita, jotka neurolääkäri oli katsonut ensin. Metkaa ei haitannut yhtään ja se tiesi Metkalle vain lisää herkkuja! Herkut maistui todella.

YLIOPISTOLLINEN ELÄINSAIRAALA torstai 27.10.

YLEISTUTKIMUS

Limakalvot vaaleanpunaiset, tunnusteltavat imusolmukkeet normaalit. Auskultaatio, sydämen syke epätasainen, vaikuttaisi respiratoriselta sinusarytmialta. Hengitysäänet normaalit. Vatsan tunnustelussa ei poikkeavaa. Reisipulssit normaalit. Kuntoluokka 4/9. Lämpö 38,9. Ei arista nivelten tunnustelua, taivutusta tai manipulaatiota.

NEUROLOGINEN TUTKIMUS

Vireystila ja asento normaalit. Kävely normaali. Asentotuntoreaktiot normaalit. Selkäydinrefleksit normaalit. Aivohermotutkimus normaali. Ei arista selän ojennusta, rangan tunnustelua tai niskan taivutusta. Neurologisessa tutkimuksessa ei havaittu puutteita.

VERINÄYTTEET

Seerumin elinarvot (maksa- ja munuaisarvot, elektrolyytit, proteiinit, verensokeri, kolesteroli), perusverenkuva ja tulehdusmarkkeri. Kaikki oli muuten ok, mutta maksa-arvot oli noussut reilusti. S-AFOS 301 U/l (<95) ja S-ALAT 783 U/l (18-77). Jos vointi ei huonone, kontrolloidaan ennen lääkkeen lopetusta. Jos muuta asiaa aiemmin  (onhan meillä ensi viikolla),  kontrolloidaan aiemmin.

Maksa-arvojen nousun, painon putoamisen ja kovan närästyksen takia kortisonia alettiin laskea jo nyt merkittävästi enemmän kuin piti. Nyt 3/4tbl pv. Metkan yleistila on kuitenkin parantunut, joten mahdollista kokeilla laskea. Riski oireiden uusimiseen on olemassa, joten   tarkkailen Metkan oloa. 

Olen huomannut, että Metkan hengitys haisee nykyään pahalle ja oudolle. Olisiko ne maksa-arvot?

Kommentit

Suositut tekstit