Toiveesta Iloksi

NIMI BH TK1 TK2 TK3 Wirneen Ilopilleri "Ilo"  
ROTU Australianpaimenkoira
SYNTYMÄAIKA 19.07.2013
VÄRI Punainen valkoisin ja tan merkein
SUKUPUOLI Narttu (steriloitu 10/20)
MITAT Noin 50cm ja 19kg
TERVEYS
Silmät terveet 4/21
Lonkat A/A 
Kyynärät 0/0 
Selkä VA0 LTV0 SP0
Olat t
erveet (epävirallisesti) 
Polvet terveet (epävirallisesti) 
Täysi hampaisto
Traumaattisesti katkennut hammas 202 poistettu 
MyDogDNA geenitestattu
LUONNETESTIT MH-luonnekuvaus suoritettu, LTE 174, + laukauskokematon
JÄLKELÄISET  Wirneen N-pentue 11/16 ja S-pentue 01/19
KASVATTAJA Laura Lönnberg, kennel Wirneen

ISÄ Ch Imagineer's Get To Know Me CD STDs NJP DNA-CP CGC "Ben"
EMÄ FI TVA FI KVA HK3 EK3 JK3 VK2 BH PAIM-E Windedos After Eight ATDs OTDs STDc "Nessa"

Ensimmäisen kerran tapasin Wirnistelijöitä 12/12. Rakastuin koiriin täysin ja olin entistä vakuuttuneempi kasvattajasta. Nessa hurmasi minut täysin ja päivän päätteeksi olin varma siitä, mistä pentuni haluan. Nessa x Ben yhdistelmästä sain kuulla lokakuussa ja kaikki kuulosti todella hyvältä. Tämän pentueen kohdalla minulle tuli ensimmäistä kertaa tunne, että tästä minun on pakko saada pentu. Matkassa oli kuitenkin mutkia, sillä olin kotiäiti ja oli saatava töitä ennen harrastuskoiran tuloa. Hiljalleen kuviot selvisivät ja sain vakkarityöpaikan - uskalsin oikeasti haaveilla pennusta. "Tästä minun on pakko saada pentu" tunne vahvistui pentujen synnyttyä. Työkuvioiden varmistuttua jännitti millainen lauma pentuja syntyisi, millainen sukupuolijakauma ja syntyisikö meille sopivaa pentua. Alusta asti tunsin vetoa juuri Iloon, se oli koko ajan lempipentuni.

Vanhemmista kerrottua. Ben oli luonteeltaan hyvin tasapainoinen ja varma. Se rakasti palloja, teki töitä intensiivisesti ja oppi hyvin nopeasti. Ben piti ihmisistä ja työskenteli mielellään eri ohjaajien kanssa. Benillä oli toimiva on-off nappi eli se rauhoittui lepäämään kun työ oli tehty. Ben oli loistava lammaspaimen, se osasi luonnostaan lukea eläimiä ja oli kova tekemään töitä. Rakenteeltaan Ben oli hyvin korrekti ja liioittelematon. Nessa oli erittäin sosiaalinen ja ihmisiä kohtaan avoin koira, joka rakasti kaikkia ihmisiä vauvasta vaariin ja tutusta tuntemattomaan. Nessa rakasti työn tekemistä, oli kyse sitten agilitystä, frisbeen perässä juoksemisesta tai jäljestämisestä. Nessaa oli helppo motivoida, sillä se oli ahne ja sillä oli voimakas taistelutahto. Nessa oli hyvin tasapainoinen koira, jonka elämää eivät hetkauttaneet yllättävät tapahtumat tai lyhytaikainen tekemättömyys. Nessa oli siis paitsi erinomainen harrastuskoira myös loistava perheenjäsen. - Olivat upeita koiria.

Ensimmäisellä tapaamisella pennut oli kaksiviikkoisia ja Ilo nukkui oikeastaan koko ajan. Toisella tapaamisella pennut oli viisiviikkoisia ja etenkin juuri Ilolla riitti touhua. Se tuli tervehtimään minua heti kun nousin autosta. Ilo oli todella seurallinen ja leikkisä. Kiipesi syliin, kerjäsi silityksiä ja pussaili kauheasti. Maisteli hiuksiani ja nenääni. Viihtyi sylissä. Katseli uteliaana ympärilleen ja tutki hyvin reippaasti raunioitakin. Sydämeni oli mennyttä. Kolmannella tapaamisella pennut oli seitsemänviikkoisia ja kävivät meillä. Silloin oli  tiedossa, että Ilo on meidän ja perhe tapasi Ilon ekaa kertaa. Ilo oli kuin kotonaan, käveli  ensimmäisenä sisälle ja lähtiessä jumitti meidän etuovelle.

Ilo 5vko

Sain tietää 31.08. klo 22:40, että "Toiveesi tämä on Wirneen Ilopilleri". Itkin ja tärisin ilosta.  Sain juuri sen pennun, josta olin haaveillut. Lempipentuni. Haimme Ilon kotiin perjantaina 13.09.2013. Nimeä ei tarvinnut tämän pennun kohdalla edes miettiä. Nimilistaltani löytyi pitkään  Ilo. Joka paikasta kantautui korviini tai osui silmiini Ilo, mm. Onnensanat-arpaa myydessä osui silmiini kaikkien sana-arpojen joukosta juuri "Ilo" ja kaupan ilmoitustaululta kaikkien lappujen seasta yhdestä lapusta juuri "Ilo". Pentunimi oli Ilo ja viralliseksi nimeksi tuli Ilopilleri. Ilo osoittautui jo pikkupentuna  iloiseksi koiraksi. Lisäksi se tuo iloa elämääni. Nimi sopii kantajalleen erinomaisesti.

Elämä Ilon kanssa lähti rullaamaan mukavasti. Ilo oli jo pentuna ahne ja innokas leikkimään, joten motivointi oli helppoa. Ilo on miellyttämishaluinen ja kontakti on luonnostaan vahva. Palkkasin ahkerasti kontaktista ja arki oli aika mutkatonta. Ilo kulki lähes aina vapaana, liikuimme paljon ja tutustuimme monenlaiseen. Alkuaikoina yksinolot oli melkoisen äänekkäitä, mutta iän, sopeutumisen ja harjoittelun myötä ääntely loppui vallan. Lahkeiden rei'ityksen lisäksi maistoi kameralaukun kahvaa, mutta muuten ei edes tuhonnut mitään. Oppi nopeasti sisäsiistiksi, eikä meillä ollut missään vaiheessa peloteltua pissakakkarumbaa. Ilo oli   todella kiltti ja helppo pentu.

Ilo on avoin, sopeutuvainen, tasapainoinen ja itsevarma. Miellyttämishaluinen, kiltti ja sopivan nöyrä. Ilon kanssa voi mennä mihin tahansa, miettimättä pelkääkö, stressaako tai osaako se käyttäytyä. Ei tarvitse juuri stressata. Ilo on hyvähermoinen ja toimiva pakkaus, eikä vähästä hätkähdä. Ilolla on toimiva on-off. Ilo on todella iloinen ja innokas koira, eikä osuvampaa nimeä voisi olla. Ilo on osoittautunut mahtavaksi perheenjäseneksi ja harrastuskaveriksi. Ilo on koira, jolla on aina vähän pilkettä silmäkulmassa.  Ilon puuhailuille saa nauraa ja se naurattamalla naurattaa.

Nuorempana Ilo oli sosiaalinen niin tuttuja kuin tuntemattomiakin kohtaan, mutta iän myötä se on muuttunut aika välinpitämättömäksi vieraita kohtaan. Lenkeillä ja treeneissä vieraat ihmiset ei juuri kiinnosta, jos ei ole ruokaa tarjolla. Ilo on täysin minun koirani, mutta lähtee kuitenkin esimerkiksi hommiin muidenkin kanssa. Ilo on tullut aina toisten koirien kanssa toimeen ja se on lenkkeillyt suurissa koiralaumoissa. Iän myötä mielistelevät nartut ja nuoret urokset on välillä inhottanut, mutta ei nekään Iloa haittaa, jos kuuntelevat ja kunnioittavat. Ilo on mutkaton tapaus.

Ilo 4v 9kk ©Aino Vakkilainen
 
Ilo suuntaa tarmonsa tokoon ja hakuun. Päälaji on toko ja se on ainoa tavoitteellinen laji. Ilo kisaa erikoisvoittajaluokassa ja tavoitteena olisi valioituminen. Takana on yksi startti, jonka keskeytin, koska emme olleet kuitenkaan vielä kisavalmiita. Ilon hidasteena on ollut kokematon ohjaaja, joka on mm. treenannut liikkeitä luokka kerrallaan ja ollut liian mielikuvitukseton rikkomaan kaavoja. Ei kauhean hyvä näin fiksulle koiralle. Luultavasti ainakin näistä syistä Ilo on tokouran edetessä löytänyt äänensä. Harrastuksiin kuuluu vaihtelevasti agility, jäljestys, veto, rally-toko ja paimennus. Ilo on päässyt kokeilemaan useita eri lajeja ja siitä olisi vaikka mihin. Ilo on aina valmis hommiin.  

Ilo on kiltti ja kuuliainen,  mutta se on myös  itsevarma ja fiksu, joten jos ohjaaja on pihalla tai hommat muuten vain junnaa, Ilo alkaa tehdä ratkaisuja "kyllä minä tiedän" asenteella. Ilon kanssa on mukava tehdä hommia kun se tarjoaa aktiivisesti, oppii nopeasti, tekee mielellään ja kestää hienosti toistot. Ilo on todella ahne ja leikkisä, sillä on voimakas taistelutahto ja saalisvietti. Ilossa on vähän työnarkomaanin vikaa ja se palkkautuu oikeastaan jo kun pääsee töihin. Ilo on magee, energinen ja vauhdikas koira, joka tekee töitä niin kauan kuin niitä on tarjolla. Ilo kiihtyy nollasta sataan nopeasti, mutta nopeasti laskee kierrokset takaisin. Vauhtilajeissa vauhti vie joskus liikaa.

Ilo on kaikkea sitä, mitä toivoin ja odotin tai oikeastaan vielä enemmänkin. Elämäni Koira. 
 
Ilo 1v 10kk ©Maija Ryd
  
PENTUTESTAUS 03.09.2013 (testaaja Pekka Korri) VIDEO  
1. KÄYTTÄYTYMINEN SYLISSÄ
5 Erittäin rentoutunut/innokas, utelias 
2. LUOKSETULO/ROHKEUS
4 Tulee kohtuullisen hyvin luo/häntä alhaalla - Nuuhkii aluksi.
3. KONTAKTI
5 Avoin, ystävällinen, vapautunut - Tulee syliin.
4. TAISTELUTAHTO
5 Taistelee keskittyneesti - Sähäkkä!
5. TAISTELUTAHTO (ajava saalisvietti)
5 Ryntää perään, vie lelun pois - Jahtaa palloa kuin kissa.
6. ALISTUS
5 Erittäin rento - Vilkas, puree sormia.
7. PALAUTUMINEN
5 Palautuu välittömästi - Tutkii huonetta.
8. ÄÄNIHERKKYYS
5 Ei pelkää/menee heti tutkimaan
9. KÄYTTÄYTYMINEN PÖYDÄLLÄ
5 Liikkuu järkevästi ja rohkeasti, häntä ylhäällä
10. LAUMAVIETTI (seuraaminen) 
5 Seuraa vapautuneesti, rohkeasti 
YHTEENVETO: Toimintakyky 5- Erittäin hyvä  Hermorakenne 5 Erittäin hyvä
MUUTA:
Todella vilkas, vauhdikas, touhukas ja reipas pentu.

MH-LUONNEKUVAUS 23.11.2014 (testaaja Åsa Lind) VIDEOT
1a. KONTAKTI Tervehtiminen
4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen 

1b. KONTAKTI Yhteistyö
3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta 

1c. KONTAKTI Käsittely
4 Hyväksyy ja ottaa kontaktia 

2a. LEIKKI 1 Leikkihalu
4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen 

2b. LEIKKI 1 Tarttuminen
5 Tarttuu heti, nappaa esineen vauhdista 

2c. LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu
4 Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO irrottaa 

3a. TAKAA-AJO
4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
 

4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b. TARTTUMINEN
4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa

4 Tarttuu heti saaliiseen, mutta irrottaa 
  
4. AKTIVITEETTITASO
2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata 

5a. ETÄLEIKKI Kiinnostus
2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja 

5b. ETÄLEIKKI Uhka/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä 

5c. ETÄLEIKKI Uteliaisuus
3 Saapuu piilossa olevan puhuvan avustajan luo 

5d. ETÄLEIKKI Leikkihalu
3 Leikkii - voi tarttua varovasti, mutta ei vedä 

5e. ETÄLEIKKI Yhteistyö
2 Kiinnostuu, mutta keskeyttää 

6a. YLLÄTYS Pelko
3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista 

6b. YLLÄTYS Puolustus/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä 

6c. YLLÄTYS Uteliaisuus
2 Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa 

6d. YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko
1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä 

6e. YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus
1 Ei osoita kiinnostusta haalariin 

7a. ÄÄNIHERKKYYS Pelko
4 Pakenee enintään 5 metriä 

7b. ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus
2 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa 

7c. ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko
1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä 

7d. ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus
1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan 

8a. AAVEET Puolustus/aggressio
2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä 

8b. AAVEET Tarkkaavaisuus
4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja 

8c. AAVEET Pelko
4 On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä 

8d. AAVEET Uteliaisuus
2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa 

8e. AAVEET Kontaktinotto aaveeseen
4 Ottaa itse kontaktia avustajaan 

9a. LEIKKI 2 Leikkihalu
4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen 

9b. LEIKKI 2 Tarttuminen
4 Tarttuu heti koko suulla 

10. AMPUMINEN
1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön


LUONNETESTI 28.07.2015 (testaajat Tarja Matsuoi ja Leena Turunen) VIDEO
1. TOIMINTAKYKY
+1a kohtuullinen
2. TERÄVYYS
+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
3. PUOLUSTUSHALU
+3 kohtuullinen, hillitty
4. TAISTELUHALU
+2b kohtuullisen pieni
5. HERMORAKENNE
+1a hieman rauhaton
6. TEMPERAMENTTI 
+3 vilkas
7. KOVUUS
+1 hieman pehmeä
8. LUOKSEPÄÄSTÄVYYS
+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
LAUKAUSPELOTTOMUUS 
++ laukauskokematon
LOPPUPISTEET 
174

Suositut tekstit