Toiveesta Metkaksi

©valokuvaaja Mira Kuhlman
NIMI Pähkähullun Usva on Mi Sombra "Metka"
ROTU Australianpaimenkoira
SYNTYMÄAIKA 09.06.2021
VÄRI Musta valkoisin ja tan merkein 
SUKUPUOLI Narttu
MITAT *tulossa*
TERVEYS
Silmät
Lonkat *liian nuori*
Kyynärät *liian nuori*
Selkä *liian nuori*
Olat *liian nuori*
Polvet *liian nuori*
LUONNETESTIT *liian nuori*
KASVATTAJA Outi Vataja, kennel Pähkähullun
SIJOITUKSESSA Outi Vataja, kennel Pähkähullun

ISÄ WWT Jonssons Dark Force "Tjahppe"
EMÄ Mi Sombra's Misses Robinson "Hilda"

En ikinä varsinaisesti haaveillut kolmesta aussiesta. Ennen kuin kuitenkin haaveilin. Haave sai alkunsa Ilon toisen pentueen myötä, mutta silloin ei ollut mahdollisuutta pentuun ja puolisolta tuli ehdoton ei kolmannelle koiralle. Ajattelin, että haave haihtuu kun pennut lähtevät koteihinsa, mutta ei. Reilu kaksi vuotta ehdin haaveilla pennusta ja suostutella puolisoa ennen kuin toive toteutui. Ehdin kuumeilla överisti, kuumeilla hillitysti, muuttaa mieltäni sata kertaa, haaveilla, kyseenalaistaa, pitää itseäni ihan kreisinä, miettiä millaisen koiran haluan seuraavaksi, tutustua kasvattajiin, tavata kasvattajia, haalia pentutavaraa liikaa, löytää sopivan kasvattajan ja pentueen. 

Hilda & Tjahppe ©Silja Jonsson

Kaikesta valmistelusta ja pähkäilystä huolimatta juuri tämä yhdistelmä tuli vastaan puolivahingossa. Olin päättänyt ottaa pennun Pähkähullun Outi Vatajalta, mutta vasta Hildan puolisiskon pentueesta loppuvuodesta 2021. Väliin tuli kuitenkin tämä Mi Sombran Nina Krammerin kanssa yhteistyössä tehty pentue, josta sain kuulla ohimennen jutustelun lomassa joskus alkuvuodesta. Hildan isän Rangon puolelta suku oli sitä samaa, jota aiemmassa suunnitelmassani ja Hildan emän Tripin puolelta sukua olin seurannut aiemmin somessa, mutta Hildasta en tiennyt mitään ennestään. Tjahppea olin seurannut somessa sen verran, mitä sitä oli näkynyt, mutta juuri mitään en siitäkään tiennyt ennestään. Tjahppen puolelta suku ei ollut tuttua, mutta sen vanhemmat Tessa ja Tim vaikuttivat hyvin kiehtovilta. Hilda asuu Iisalmessa nautatilalla ja on jonkin verran paimentanut. Tjahppe asuu Ruotsin Lapissa porotilalla  -  taitavana työkoirana. 

Yhdistelmä vaikutti kuitenkin sen verran mielenkiintoiselta, osittain samaa sukua taustalla kuin olin suunnitellut ja muita ihailemiani koiria, joten halusin kuulla lisää. Ajankohta olisi itselleni parempi, kesäpentu olisi miellyttävämpi kuin talvipentu, eikä tarvisi odottaa, jännittää, stressata ja muuttaa suunnitelmia miljoonaa kertaa ennen kuin pentue lopulta olisi ajankohtainen. Mitä enemmän sain kuulla, sitä paremmalta kuulosti ja kun lopulta tapasin Hildan, se vei sydämeni. Sovimme, että jos sopiva narttu syntyisi, se muuttaisi meille. Pentueen sukupuolijakauma 5n ja 3u.

Alusta asti juuri tämä pentu oli suosikkini. Vuorokauden ikäisenä se ei malttanut pysyä paikoillaan kuvattavana vaan pyöri kuin väkkärä. Viikkojen myötä se vaikutti olevan aika tasainen tyyppi, eikä ollut mikään silmiinpistävä päällepäsmäri. Kolmeviikkoisena tapasin pennut ensimmäistä kertaa. Suosikki pysyi samana, mutta rinnalle tuli toinen suosikki, joka kuitenkin toisella tapaamisella viisiviikkoisena vaikutti olevan vähän liian päällepäsmäri makuuni. Tämä pysyi suosikkina ja vaikutti juuri meille sopivimmalta. Hildan kasvattaja ja Tjahppen omistaja valitsivat pentunsa ensin, joten jännityksellä odotin onko meillä samanlainen maku. Vaan  sain kuin sainkin lempparini.

Metka 5vko

Halusin ehdottomasti jatkaa samalla nimiteemalla, joten nimeksi valikoitui Metka. Lyhyen tuntemisen perusteella voin sanoa, että nimi sopii kantajalleen täydellisesti - tälläkin kertaa.  Metka kotiutui 6.8. ja hurmasi meidän perheen nopeasti. Ilo & Hupi olivat aluksi hyvin järkyttyneitä, mutta jo kahden viikon sisään Metkan kotiutumisesta nekin oli aivan myyty. Metka vaikuttaa vauhdikkaalta, vilkkaalta, rohkealta, kontaktinhaluiselta, leikkisältä, ahneelta ja työintoiselta. Välillä vauhti tuntuu menevän järjen edelle ja kolisee. Koitan olla tekemättä mitään sen suurempia luonneanalyysejä tässä vaiheessa ja tutustua rauhassa, mutta tässä ensitunnelmia.

*tulossa lisää tekstiä, kunhan tutustutaan*

PENTUTESTAUS
1. KÄYTTÄYTYMINEN SYLISSÄ 
5 Täysin rento 
- Todella rento.
2. LUOKSETULO
5 Tulee rohkeasti ja epäröimättä 
- Tulee reippaasti, mutta samalla kovin kiinnostunut testihuoneesta, tutkii innolla. 
3. KONTAKTI
5 Reipas, avoin, kontaktinhakuinen 
- Reipas, kiipeä syliin.
4. TAISTELUTAHTO
5 Pitää kiinni mielellään ja keskittyneesti 
- Pitää kiinni hyvin, ravistaa, välillä innostuu tutkimaan huonetta.
5. ALISTUS
5 Täysin rento, rauhallinen 
- Rentoutuu tosi hyvin.
6. PALAUTUMINEN
5 Palautuu välittömästi 
- Lähtee iloisena jatkamaan tutkimista.
7. ÄÄNIHERKKYYS
4 Pelästyy vähän, voittaa pelkonsa nopeasti 
- Hetkellisesti säpsähtää, mutta menee nopeasti häntä pystyssä tutkimaan äänen lähteen. 
8. KÄYTTÄYTYMINEN PÖYDÄLLÄ
5 Liikkuu rohkeasti ja järkevästi  
- Rohkea, koittaa myös pääsisikö alas. Ei juuri jännitä tärisevää pöytää.
9. LAUMAVIETTI (seuraaminen)
5 Seuraa vapautuneesti ja rohkeasti 
- Iloinen ja reipas, saa välillä ilohepulin. 
YHTEENVETO: Toimintakyky 5 Erinomainen Hermorakenne 5 Erinomainen
MUUTA: Rohkea, reipas ja kontaktinhaluinen pentu. Ei juurikaan huolestu testin aikana mistään, mainio tyyppi. :)

Suositut tekstit